Habár Spanyolország még nem érte el "fejlettségben" Szingapúr szintjét, már így is minden ötödik bűncselekményt online követnek el az országban.
Hirdetés
 

Erőteljesebb fellépést hirdetett a spanyol kormány tegnap a számítógépes bűnözés ellen. A felbuzdulás oka pedig nem más, hogy az országban a regisztrált bűncselekmények közül minden ötödiket az online térben követik el - számolt be az AP.

A hírügynökségi tájékoztatás szerint Fernando Grande-Marlaska belügyminiszter megerősítette, hogy a rendőrség további személyzetet, pénzt és egyéb erőforrásokat kap az online bűnözés elleni küzdelemhez. A bejelentett kiberbűncselekmények száma tavaly 72 százalékkal volt magasabb 2019-hez képest, és 352 százalékkal a 2015-ös számokhoz viszonyítva.

Miközben a hagyományos bűnözési formákat az elmúlt években sikerült visszaszorítani, az online bűncselekmények a fentebb idézett adatok tanúsága szerint megsokszorozódtak. Így jutott el az ország oda, hogy mostanra a rendőrségi ügyek 20 százaléka már a kibertérben keletkezik. 

Az internetes esetek elsöprő többségét a különböző online csalások adják, ami a belügyminiszter szerint komoly negatív hatással van a nemzeti érdekekre, az intézményekre, a vállalatokra és az állampolgárokra is.

Kedden a spanyol védelmi miniszter jóváhagyta egy új katonai kiberműveleti kiképzőiskola létrehozását is a nemzetbiztonság online megerősítése érdekében.

Az ESET biztonsági cég adatai szerint Spanyolország kifejezetten kedvelt terepe az adathalászoknak és egyéb online bűnözői csoportoknak. A kisvállalkozások különösen veszélyeztetett kategóriát jelentenek. Ennek oka az IDC helyi kutatási igazgatója szerint az, hogy a kisebb cégeknél nincs meg a kellő tudás és képesség az online csalási formák megfelelő szintű felismerésére és elkerülésére.

Szingapúr ebben is élen jár

Bár a spanyol helyzet kellően súlyosnak tűnik, a 20 százalékos ráta eltörpül a Szingapúrban tapasztalható állapotokhoz képest. Egy két évvel ezelőtti jelentés szerint az ázsiai városállamban már 2020-ban is 43 százalékot tett ki az online bűncselekmények aránya. Szemléletes példa, hogy minden ott elkövetett lopásra, betörésre jutott egy internetes hekkelés.

Biztonság

MI buktatja le a tudományos cikkeket író ChatGPT-t

Sárkány ellen sárkányfű - gondolta egy tudóscsapat, és betanított egy algoritmust arra, hogy kiszúrja a generatív mesterséges intelligenciával gyártott kamu tudományos cikkeket.
 
Hirdetés

Sokkolja a magyar cégeket, hogy ilyen támogatás is létezik

Mennyibe kerülhet, hogy a hoszting szolgáltató éjjel-nappal 60 másodpercen belül felvegye nekünk a telefont, és vezető rendszergazdái azonnal foglalkozzanak a problémánkkal? A vshosting~ szerint nem is biztos, hogy annyira sokba.

Valószínűleg soha. A piackutatók szerint a felhő mellett is dinamikusan növekszik a hosting iránti igény.

a melléklet támogatója a vshosting

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.