Habár Spanyolország még nem érte el "fejlettségben" Szingapúr szintjét, már így is minden ötödik bűncselekményt online követnek el az országban.

Erőteljesebb fellépést hirdetett a spanyol kormány tegnap a számítógépes bűnözés ellen. A felbuzdulás oka pedig nem más, hogy az országban a regisztrált bűncselekmények közül minden ötödiket az online térben követik el - számolt be az AP.

A hírügynökségi tájékoztatás szerint Fernando Grande-Marlaska belügyminiszter megerősítette, hogy a rendőrség további személyzetet, pénzt és egyéb erőforrásokat kap az online bűnözés elleni küzdelemhez. A bejelentett kiberbűncselekmények száma tavaly 72 százalékkal volt magasabb 2019-hez képest, és 352 százalékkal a 2015-ös számokhoz viszonyítva.

Miközben a hagyományos bűnözési formákat az elmúlt években sikerült visszaszorítani, az online bűncselekmények a fentebb idézett adatok tanúsága szerint megsokszorozódtak. Így jutott el az ország oda, hogy mostanra a rendőrségi ügyek 20 százaléka már a kibertérben keletkezik. 

Az internetes esetek elsöprő többségét a különböző online csalások adják, ami a belügyminiszter szerint komoly negatív hatással van a nemzeti érdekekre, az intézményekre, a vállalatokra és az állampolgárokra is.

Kedden a spanyol védelmi miniszter jóváhagyta egy új katonai kiberműveleti kiképzőiskola létrehozását is a nemzetbiztonság online megerősítése érdekében.

Az ESET biztonsági cég adatai szerint Spanyolország kifejezetten kedvelt terepe az adathalászoknak és egyéb online bűnözői csoportoknak. A kisvállalkozások különösen veszélyeztetett kategóriát jelentenek. Ennek oka az IDC helyi kutatási igazgatója szerint az, hogy a kisebb cégeknél nincs meg a kellő tudás és képesség az online csalási formák megfelelő szintű felismerésére és elkerülésére.

Szingapúr ebben is élen jár

Bár a spanyol helyzet kellően súlyosnak tűnik, a 20 százalékos ráta eltörpül a Szingapúrban tapasztalható állapotokhoz képest. Egy két évvel ezelőtti jelentés szerint az ázsiai városállamban már 2020-ban is 43 százalékot tett ki az online bűncselekmények aránya. Szemléletes példa, hogy minden ott elkövetett lopásra, betörésre jutott egy internetes hekkelés.

Biztonság

A jó oldalon is készülnek az MI-modellek feltörésére

A sebezhetőségek feltárásának egyik módja, amikor különféle trükkökkel próbálják rendellenes működésre bírni a mesterséges intelligenciát, és ezeket az erőfeszítéseket is az automatizálás emelheti új szintre.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.