A vállalat Japánban működő stúdiója egy helyen boronál össze minden digitális és a fizikai elemet, felgyorsítva és olcsóbbá téve a filmgyártást.

A Nikkei Asia hétfőn közölt összeállítást a Sony tokiói virtuális produkciós központjában használt technológiáról, amelyet már a legkülönfélébb alkotások elkészítése során vetnek be a hirdetésektől a filmdrámákig. A megoldás elvileg megszünteti az utazás és a költséges távoli felvételek, az időigényes green screen kompozitok vagy az időjárás okozta csúszások problémáit. A Sony mindezt egy 5 méter magas és 15 méter széles, hajlított, nagy felbontású Crystal LED képernyővel és egy Venice digitális mozikamerával próbálja kiváltani, amelyek segítségével nem csak megjeleníti a kívánt háttereket, de képet a kamera mozogásával együtt mozgatja, mintha a felvételek tárgya egy virtuális térben utazna.

A cikk szerint a vállalat ehhez hasonló rendszert építe a Sony Pictures Entertainment kaliforniai stúdiójában, sőt a nyáron egy másik virtuális produkciós stúdiót telepít a Dél-kaliforniai Egyetem híres School of Cinematic Arts iskolájába is. Ahogy a riportból kiderül, a virtuális gyártási technológiák ebben az ágazatban is fellendültek a koronavírus-járvány idején, mivel a lezárások sokszor megnehezítették vagy lehetetlenné tették a hagyományos filmezést: a Deloitte szerint már több mint 100 ilyen kölönféle méretű, speciális stúdió működik világszerte, amelyeknek 70 százaléka Európában és az Egyesült Államokban található.

Olcsóbb és gyorsabb, nagyjából ennyit tud

A virtuális gyártáshoz szükséges LED-képernyőket egyébként más gyártók is készítenek, a Sony azonban annyival előnyösebb helyzetben van, hogy a társaság a hardverek mellett a tartalomelőállítással is foglalkozik, ennek a belső szinergiának a jegyében a fenti megoldás fejlesztésekor például felhasználták a Sony Pictures visszajelzéseit is. A Sony az új stúdiókat persze nem csak saját produkcióihoz használja, hanem más cégeknek is bérbe adja, hogy további bevételt generáljon – itt a nagyságrendeket jól szemlélteti, hogy Research and Markets előrejelzése alapján a virtuális gyártás forgalma 2030-ig csaknem a jelenlegi négyszeresére, a 6,8 milliárd dollár környékére növekedhet

A Sony technológiája ebben a környezetben ígér valós időben megtekinthető, akár utómunkálatok nélküli felvételeket, amelyeket zárt térben is el lehet végezni az időjárástól és a napszakoktól függetlenül. A Nikkei Asia itt a Mazda CX-5 reklámfilmjeit idézi, amelyekhez nem kellett a járműveket a célállomásra (ebben az esetben a tengerentúlra) szállítani, és a Sony stúdiójában úgy készültek el két nap alatt a hirdetések, hogy különösebb csúszásoktól sem kellett tartani, ráadásul sokkal olcsóbban kijött a dolog. A Mazda merketingesei szerint ez azért lényeges, mert a tévéreklámok egyre gyorsabban használódnak el, és ha egy gyártó nem szórja ki rendszeresen az újabb és újabb filmeket, akkor elveszti a fogyasztók figyelmét.

Piaci hírek

Bug bounty programot hirdetett a legaktívabb hekkercsoport

Nem ismert sérülékenységek felfedezéséért általában az érintett cégek szoktak fizetni biztonsági szakembereknek. Ebben az esetben viszont egy bűnözői csoport ajánlott díjazást azoknak, akik hajlandók velük együttműködni.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.