Néhány év és már 6 milliárd közelébe ér a SIM-kártyák száma a világon, pedig hol vagyunk még a gép-gép közötti(m2m) kommunikáció, vagy a dolgok internetének(IoT) a fénykorától?

A világon jelenleg az 5,4 milliárdot is meghaladja a SIM-kártyák száma, ami az utóbbi időben évi 3,9 százalékkal nőtt. Ha ez így megy tovább, a mobil előfizetői azonosító számossága az évtized végén már megközelítheti az 5,9 milliárdot is.  

Nyugat-Európa túlérett

A kereslet élénkülése elsősorban a 4G/LTE hálózatok egyre szélesebb körű elterjedésének köszönhető, főleg az olyan nagy népességű ázsiai piacokon, mint Kína, Indonézia, vagy India. Utóbbinak mostanra sikerült magához térnie a 2013-ban ott bevezetett kötelező SIM-kártya regisztráció okozta sokkból – olvasható az AbiResearch nemzetközi piackutató egyik friss elemzésében.  

Kell is az ázsiai konjunktúra, mert egyébként Amerikában és Nyugat-Európában a piac érettsége miatt jó esetben stagnál a mobil előfizetések száma. Amerikát a 2015-ös Softcard-bukta vetette vissza.  Az Isis Mobile Wallet néven az AT&T, a T-Mobile és a Verizon által nem sokkal korábban bevezetett mobiltárca megoldás végül elég rövid életű lett, miután a technológiát megvette a Google és beolvasztotta saját mobil fizetési platformjába, a Google Walletbe.

Ennek nyomán jelentősen visszaesett az úgynevezett single wire protokoll (SWP) alapú SIM-ek forgalma. (Az SWP biztosítja a kapcsolatot a telefon SIM-kártyája és a készülékbe épített érintés nélküli NFC-chip között.) Nyugat-Európában pedig azért nincs növekedés, mert egész egyszerűen érett szakaszába jutott a mobilpiac.  

Sokkhatású regisztráció

Az elmúlt másfél évben újabb előre nem látott események zavarták meg a SIM-piacot. A menekültválság, az egyes térségekben megnövekedett biztonsági kockázatok felgyorsították a feltöltőkártyák kötelező regisztrációjára vonatkozó kormányzati döntéseket.

Jó néhány ország még előtte áll a dolognak, ami vélhetően újabb negatív hatással lesz a piacra. Lengyelország, Magyarország már többé-kevésbé túl van a procedúrán, nálunk az előírt június végi határidőre a nagyjából 4,0-4,5 millió feltöltőkártyának a közel kétharmadát regisztrálták, a többi vagy végleg elveszik, vagy egy a szolgáltatók által kiterjesztett határidőig reaktiválható. A regisztráció előtt a mobil SIM-ek teljes hazai piaca elérte a 11,8 millió darabot.  

A prepaidek kötelező regisztrációjánál India példája lehet tanulságos. Az országban 2013-ban döntöttek arról, hogy csak beazonosítható SIM-ek lehetnek az ottani mobil rendszerben. Ennek nyomán több éven át évi 10 százalékkal esett vissza a SIM-kibocsátás, a folyamatot nehezen lehetett megfordítani.

Jöhetnek az eSIM-ek

A szakértők azonban alapvetően optimisták, szerintük a hagyományos mobiltelefonos SIM-kártyák iránti kereslet stagnálását, vagy csökkenését kellően ellensúlyozni tudják majd az m2m és az IoT terjedésével megjelenő beépített, vagy eSIM-kártyák.  Olyannyira, hogy a SIM-piacon hosszú távon is mintegy évi 2-4 százalékos növekedés valószínűsíthető.

Az IoT és az m2m új szoftvercentrikus over-the-air (OTA) platformokat és szolgáltatásokat hoz magával, amire már lázasan készülnek a vezető SIM-kártya vendorok, a Gemalto, az OT-Morpho, a G&D és a Valid. A piac további növekedését már sokkal inkább ezek a platformok hajtják majd, mint a jelenlegi hardvercentrikus megközelítés – mutatnak rá a piackutatók.

Mobilitás

Szintet lépett az esport: az NBA is beszáll az egyre jövedelmezőbb üzletbe

Lesz fizetés, pénzjutalom meg minden. Komoly pénzeket tol az amerikai profi kosárlabda liga abba, hogy létrehozza bajnoksága elektronikus változatát.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.