Több száz magyarországi fejlesztő dolgozik a Siemens digitalizációs terveinek megvalósításán. Jön az Industrie 4.0.

A digitalizáció, az automatizáció és a villamosítás a három fő terület, ahová a jövőbeni növekedési terveit fókuszálja a Siemens konszern Magyarországon is – emelte ki a szeptemberrel zárult legutóbbi üzleti évet értékelve Dale A. Martin, a hazai csoport vezérigazgatója. Ebből az első ígéri a legnagyobb dinamikát, itt a következő időszakban évi 7-9 százalékos növekedéssel lehet számolni, míg a másik kettő inkább 5 százalék alatti bővülést hozhat magával.

Létszámban és szakértői tudásban erősödik az itteni jelenlét

Sietett leszögezni, hogy a lezárt üzleti év konkrét számait egyelőre nem hozhatja nyilvánosságra, lapunk kérdésére azonban annyit elárult, hogy a hazai jelenlét elsősorban létszámban és szakértői tudásban erősödött, árbevételben pedig valamelyest meghaladta az egy évvel korábbit. A magyarországi csoport jelenleg közel 2800 főt foglalkoztat, ebből 600 a bérelt munkaerő. Az időközben konszernszinten eladott részlegeket is beszámítva az itteni létszám az utóbbi öt évben nagyjából ezer fővel gyarapodott.

A nagy múltú, közel 170 éve alapított anyavállalat portfoliója nem változott olyan nagy mértékben, mint mondjuk a finn Nokiáé, ahol a faipartól a gumicsizmagyártáson át jutottunk el a monitor, a tévé- és a mobiltelefongyártáshoz. A német nagyvállalatnak kezdettől fogva köze volt a technológiai iparhoz, egyebek mellett az energetika, az orvosi műszerek és a járműgyártás révén, de egy ideig sikerrel próbálkozott a 20. század végi nagy trendekkel, a számítógépek (Fujitsu-Siemens) és a mobil telefonok gyártásával, illetve szoftverfejlesztéssel is.

Stratégiai területté válik a szoftverfejlesztés

Az előbbi kettőből azonban a versenytársakhoz képest jóval hamarabb kiszállt, mint a vezérigazgató fogalmazott, a céget addig érdekelték ezek a technológiák, amíg az adott terület nem kommercializálódott túlságosan. A szoftverfejlesztés viszont maradt, sőt egyre inkább stratégiai területté válik, amiben a magyarországi csoportnak is egyre nagyobb szerep jut. Kérdésünkre Dale A. Martin elmondta, hogy a konszernszintű technológiai részlegben 5300 szoftverfejlesztő dolgozik a legkülönfélébb területeken, közülük hétszázan az itteni szoftveres leányvállalat, az Evosoft munkatársai. Nálunk nagyobb fejlesztői létszáma csak a németországi, illetve az indiai Siemensnek van.

A szoftverfejlesztés egyik fő iránya a dolgok internetén (Internet of Things – IoT) belül az ipari internet, az Industrie 4.0. Ebbe beletartozik sok egyéb mellett a virtuális modellezés, a gyártósorok hálózatba kötése, az ezek biztonságos működtetését megteremtő szoftveres háttér kiépítése. A digitális gyártás előszobájaként a Siemens ellenőrzi az ipari folyamatokat a kecskeméti Mercedes-gyárban, de technológiai szakértőként vesznek részt a győri Audinál folyó gyártásban is.

A Siemens szoftveres üzletágának egyik legutóbbi nagy dobása a termékek életciklusának a végigkövetésére és -kezelésére alkalmas (Product Lifecycle Management – PLM) szoftver kifejlesztése volt, amit 2013-ban vezettek be a piacra.

Járműipari k+f egyetemi közreműködéssel

Az egészségügyi üzletág is ad feladatokat a hazai szoftverfejlesztőknek, akik három helyszínen is dolgoznak: Budapesten, Szegeden és Miskolcon. Nálunk készül a korszerű diagnosztikai berendezésekben használt képalkotó szoftver fejlesztése. Az energiaipar pedig a már régóta várt és előrejelzett okos hálózatokkal kerülhet a digitalizációs folyamatok sodrába.

A szoftverfejlesztéshez hasonlóan nagy létszámot foglalkoztat a Siemens Magyarországon a klasszikus kutatás-fejlesztés területén, ahol jelenleg nyolc hazai helyszínen több mint nyolcszázan dolgoznak. Ennek keretében nemrégiben zárult az egyik meghatározó projekt a Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karával közösen. A két és fél éves és 300 millió forintos támogatással megvalósult együttműködés keretében az elektromos autók hajtásinvertereinek és energiaellátó rendszerének az optimalizálásán dolgoztak a cég és az egyetem szakemberei, köztük hallgatók is. A projekt keretében három szabadalmi kérelmet is beadtak, amelyek több jövőbeni siemenses fejlesztésnek is a részét képezhetik.

Közösség & HR

Bug bounty programot hirdetett a legaktívabb hekkercsoport

Nem ismert sérülékenységek felfedezéséért általában az érintett cégek szoktak fizetni biztonsági szakembereknek. Ebben az esetben viszont egy bűnözői csoport ajánlott díjazást azoknak, akik hajlandók velük együttműködni.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.