Több mint hétezer embernek kell mennie. A drasztikus átszervezés az előzetes becslések szerint 1,4-2,1 milliárd dollárjába kerül a vállalatnak.

Átszervezi magát a Salesforce. A mintegy 1,4-2,1 milliárd dollár költségű reorganizációs terv gerince egy kemény, 10 százalékos létszámleépítés. Ezzel párhuzamosan bizonyos piacokon a vállalat által használt irodaterületeket is jelentősen csökkentik. Mindez abból a dokumentumból derül ki (PDF), amit a Salesforce tegnap nyújtott be az amerikai értékpapír- és tőzsdefelügyelethez.

Az átszervezés célja a működési költségek csökkentése, a működési eredmény és a nyereségesség javítása, írja a vállalat a dokumentumban.

Sokba kerül, de megéri – talán

A Salesforce elég tág becslést adott a költségekre vonatkozóan. A hétezer ember elbocsátásával járó átszervezés megvalósítása legalább 1,4, maximum 2,1 milliárd dollárt vihet el. Ebből kb. 800 millió és 1 milliárd dollár közötti összeg a folyó, március végével záruló 2023-as üzleti év negyedik negyedévét terhelné. A leépítés a vállalat becslései szerint 1-1,4 milliárd dollárba kerül, de az irodafelület csökkentésének is lesz 450-650 millió dolláros költsége. Magát a létszámcsökkentést gyorsan, legkésőbb a negyedév végéig be akarják fejezni.

Marc Benioff vezérigazgató (a fenti képen) a dolgozóknak írt belső levélben úgy fogalmazott, hogy a Salesforce üzleti környezete továbbra is kihívásokkal teli, és az ügyfelek "megfontoltabb megközelítést alkalmaznak vásárlási döntéseik meghozatalakor". Azaz nem fizetnek elő ész nélkül új Salesforce-szolgáltatásokra. Benioff másik érve kifejezetten ismerős: pandémia, túl gyors létszámbővülés, járvány utáni visszaesés... És természetesen ezért Benioff vállalja a felelősséget. Ahogy például a Stripe-nál Patrick Collison vagy a Metánál Marc Zuckerberg is...

Mint a The Register írja, a vállalat létszáma az elmúlt három évben megduplázódott. A 2019-ben még csupán 35 ezres létszám 2020-ban 49 ezerre, 2021-ben 56 ezerre, tavaly pedig 70 ezer fölé nőtt.

Nagyvonalú lesz a vállalat

Benioff jelentős búcsúcsomagot ígért az elbocsátottaknak. Az amerikai alkalmazottaknak például legalább közel öthavi fizetést, egészségbiztosítást és egyéb juttatásokat ígérnek, valamint segítenének a munkakeresésben is.

A szoftvercég egyébként elég sokáig kitartott. Tavaly nyárun még csak a toborzást állították le. Novemberben ugyan elküldtek pár száz alkalmazottat, de az a cégen belül és a munkaerőpiacon is érzékelhetetlen volt. A Salesforce most viszont nem látott más lehetőséget a továbblépésre, mint amit már több vállalat is végrehajtott: az Intel, a Meta, az Amazon vagy a Twitter – hogy csak néhányat említsünk – egyaránt látványos átszervezésbe kezdett.

A Layoffs.fyi számlálója 154 ezer közelében állt meg 2022 végén. Ez az alkalmazotti állományból elbocsátottak száma. A vállalatok azonban jelentős számban foglalkoztatnak szerződéses bedolgozókat, akiket szintén érintenek az átszervezések. A Twitternél Elon Musk például a kb. 5500 szerződéses bedolgozó négyötödét tette lapátra.

Közösség & HR

Kínos tévedéssel promózza csetbotját a Google

Az OpenAI ChatGPT-je ellen harcba induló Bardot népszerűsítő rövid videóba pont olyasmi került, ami miatt egyelőre érdemes fokozott óvatossággal kezelni az algoritmusok generálta szövegeket.
 
Az 5G-vel indul be igazán a precíziós mezőgazdaság forradalma. Ebben nagy az egyetértés a mezőgazdasági és a távközlési szakemberek között.
Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.