A brit állami űrügynökség combos támogatást folyósít társaságnak, hogy még az évtized vége előtt elkészüljön a későbbi holdbázisok energiaforrását biztosító technológia.

Az Egyesült Királyság űrügynöksége (UKSA) a múlt hét végén jelentette be, hogy 2,9 millió fonttal támogatja a Rolls-Royce kutatását az atomenergia Holdon való felhasználására. A kormányhivatal közleménye szerint a Micro-Reactor program olyan technológia kifejlesztését célozza, amelyik energiát biztosítana az embereknek a Holdon való életéhez és munkájához. A több mint 1,3 milliárd forintnak megfelelő értékű finanszírozás eredményeként egy már működő, moduláris atomreaktor első ottani demonstrációját várják, ami a UKSA által 2022-ben 249 ezer fonttal támogatott tanulmányra épül.

A közlemény kiemeli, hogy minden űrmisszió a megfelelő áramforrástól függ a kommunikációtól az életfenntartó rendszereken át a tudományos kísérletekig, az atomenergia pedig képes drámaian megnövelni a jövőbeli küldetések időtartamát és tudományos értékét. A Rolls-Royce (nem tévesztendő össze a BMW tulajdonában lévő Rolls-Royce Motor Cars céggel) más szervezetekkel együttműködve fektetné le a folyamatos emberi jelenlét alapjait a Holdon, miközben a hivatal szerint az Egyesült Királyság űriparának fejlesztésével munkahelyeket teremt és további befektetéseket generál.

Nem csak a Holdról számítanak megrendelőkre

A program végső célje egy olyan reaktor megalkotása lenne, amelyik 2029-re már készen állna a Holdra küldésre. Ahogy a CNBC beszámolójából kiderül, az égitesten kéthetes szakaszokban váltakoznak a világos és sötét periódusok, ami a megfelelő légkör és folykony víz hiányában nem ideális a megújuló energiaforrások alkalmazásához. Az atomenergia ezzel szemben folyamatos ellátást tesz lehetővé a környezeti körülményektől függetlenül, bár a hatékonyság vagy a radioaktív hulladék kezelésének szempontjából gondos megfontolást igényel, hogy milyen nukleáris fűtőanyagot használnak majd.

A Rolls-Royce szerint egyébként a Micro-Reactor technológiája potenciális alkalmazása ennél szélesebb körű, és az űrben való telepítéseken túl a kereskedelmi és védelmi felhasználási eseteket is támogathatja. A társaság célja egy "világelső energia- és meghajtási képesség létrehozása" lesz többféle piaci és üzemeltetői igény kielégítésére, illetve egy tiszta és hosszú távú energiaforrásra. Ez a meghatározás alapján egybevág a NASA Artemis-programjának irányával, amelynek kapcsán úgynevezett "fenntartható holdbéli jelenlét" megteremtéséről beszélnek, felkészülve a későbbi marsi küldetésekre.

a kép forrása: Rolls-Royce

Piaci hírek

Kínában eltüntetnék a netről a pénzükkel villogó influenszereket

A kínai kormányzat újra fazonra nyírja a közösségi médiát, a túl nagyra hízott piaci cégek után a túlzott gazdagságukkal kérkedő felhasználók is nehéz időszak elé néznek.
 
Az Európai Unió kibervédelmi direktívájának való megfelelés nem annyira bonyolult feladat, mint amilyennek elsőre látszik.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.