Akinek redszeresen kell gyerekeket rávenni arra, hogy pakoljanak össze a szobájukban játék után, az fogja értékelni igazán ezeket a japán automatákat.
Hirdetés
 

A különböző autonóm működésre képes rendszerek és háztartási robotok már számos területen megkönnyíthetik az életét annak, aki hajlandó és képes ilyesmire áldozni. A robotporszívók például már megfizethető kategóriába értek, mint ahogy a kamerás megfigyelőrendszerek, vagy éppen a világításért, háttérzenéért felelős okos vezérlők is. A nemrégiben bemutatott rendrakó robotok viszont valószínűleg egy ideig nem terjednek el tömegesen, bár a kisgyerekes családok többségénél igény az bizonyára lenne a munkájukra.

Nincs több Lego-akna

Tapasztaltabb felnőttek különös óvatossággal lépnek be egy gyerekszobába, mert tudják, hogy a parlagon hagyott játékdarabok fájdalmas meglepetéseket képesek okozni a zokniban közlekedőknek. A japán Preferred Networks héten bemutatott robotjaival viszont megszűnnek ezek a veszélyek (és még a szülők idegei sem károsodnak a rendrakás miatt kirobbant veszekedés miatt).

A kamerás érzékelőknek és a mélytanuló algoritmusnak köszönhetően a kis házi gólemek lassan, de szisztematikusan képesek felszámolni mindenféle anomáliát. A tárgyakat beazonosítva azok a megfelelő helyre kerülnek: az építőkocka a vödörbe, a széthagyott cipő a párja mellé a falhoz. A leírás szerint a tanulásra képes robotok a gazdák szóbeli utasításait is képesek felfogni és követni.

 

Ahogy a fenti, húszszoros sebességre gyorsított felvételből is látszik, a gépek valóban egész ügyesen tevékenykednek, de a gyakorlati felhasználásukat kicsit nehezíti, hogy egyelőre ezt meglehetősen lassan teszik. Pedig a cég nem csak a technológiai képességeik megcsillogtatására álltak elő a gépekkel, hanem kifejezetten kereskedelmi forgalomba szánják őket. Igaz, egyelőre a japán vállalat sem közölte, hogy ezt pontosan mikor és milyen áron tervezi piacra a dobni a dolgos, de lassúcska robotokat.

Cloud & big data

Jól vizsgázott üzletfolytonosságból az ukrán techszektor

Az orosz támadás megindulásakor Harkivban 511 informatikai cég volt. Közülük 500 ma is működik, pedig a munkatársak többsége elköltözött a harcokat közvetlen közelről megszenvedő városból.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.