A Cruise önvezető járgányai februárban kezdtek nyilvános tesztkörökbe San Francisco utcáin. Az egyik kocsi nemrégiben "rendőrségi ügybe" keveredett.

A GM-hez tartozó Cruise két hónapja lépett szintet az önvezető autói tesztelésében azzal, hogy immár nem csupán a dolgozókat, hanem a programra regisztráló felhasználók szűk körét is elviszik egy egyelőre ingyenes fuvarra San Franciscóban. A nyilvános tesztkörök mindezidáig különösebb probléma nélkül zajlottak, ám a napokban egy intézkedni próbáló rendőrjárőr furcsa esete körbejárta az internetet.

Az incidenst elsőként április elején publikálták Instagramon, de igazából a 9to5 alapítójának, Seth Weintraubnak témával kapcsolatos twitteres bejegyzése indította be a lavinát.
 

 

A közúti rutinellenőrzést az váltotta ki, hogy az autón nem égtek a lámpák, miközben már javában este volt. Ahogy a fenti felvételen is látszik, a rendőröknek egy kereszteződés előtt sikerült lekapcsolni a szabálytalankodó kocsit. Jól hallható az is, hogy az intézkedni igyekvő rendőr csodálkozva mondja társainak, hogy senki nem ül a járműben.

A sztori itt egy bizarr fordulatot vesz azzal, hogy a robot taxi hirtelen elindul, majd a kereszteződésen áthajtva újra leparkol és felkapcsolja a vészvillogóját. Az intézkedő rendőr ezt követően hosszasan kommunikál valakivel, miközben társai leplezetlen derültséggel téblábolnak a renitens autó körül.

Weintraub posztját követően egy nappal a Cruise hivatalosan is kommentálta a látottakat. A cég értelmezése szerint a jármű nem akart "meglépni", csak a forgalom szempontjából legközelebbi biztonságos helyre ment a közúti ellenőrzés problémamentes lebonyolítását segítve. A cég azt is közölte, hogy miután a járőr kapcsolatba lépett a Cruise személyzetével, tisztázták a szituációt, és végül bírság nélkül megúszta az önvezető autó. A kocsin egyébként megjavították a hibát, ami kiváltotta az intézkedést.

Nehezen kezelhető új szereplő

A rendőrség, tűzoltóság és egyéb gyorsreagálású szervek munkáját segítendő egyébként a Cruise korábban készített egy tájékoztató kisfilmet is, amelyben elmagyarázzák, mi a teendő, ha egy kiszállás során az egyik önvezető autójukkal találnák szembe magukat a kirendelt egységek. (Megoldás: telefonálni kell a megadott számra.)
 

  

Piaci hírek

Már csak a legidősebb magyarokat nem hozza lázba a net

Az NMHH kutatása szerint az elmúlt években az idősebb generációk körében jelentősen nőtt az internethasználat.
 
Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.