Az automatizálás ma már a rituálék végrehajtásában is megjelenik a templomokban, emiatt sokan aggódnak miatta, hogy a gépek a végén a vallásukat gyakorló embereket is leválthatják.

A robotok és az automatizálás rohamos térnyerésének legújabb frontja a vallás, ezen belül is például a hinduizmus, ahol már megjelentek a rituális gyertyagyújtásokat végző robotkarok, vagy éppen az az életnagyságú animatronikus elefánt, amelyet egy keralai templomban alkalmaznak a mostoha körülmények között tartott élő állatok pótlására. Bár a fejlesztéseknek támogatói is bőven akadnak (ezek hiányában a bevezetésekre sem kerülne sor), a hívők és a vallástudósok között is egyre többen vannak, akik kiborulnak az automatizálás ilyen kontextusban való felbukkanásától.

Ahogy a The Conversation néhány nappal ezelőtti cikkéből kiderül, a fejlesztések akármilyen izgalmasak lehetnek egyesek szemében, másoknak bőven vannak fenntartásaik a vallás jövőjére gyakorolt lehetséges hatásaik miatt. Elsősorban az ad okot az aggodalomra, hogy a robotok elterjedésével egyre többen hagyják el a vallásgyakorlást, mivel a templomok is jobban támaszkodnak a technológiára, mint a szertartásokat gyakorló emberekre. Bár azt tényleg kutatások igazolják, hogy a fiatalabbak kevesebbet járnak templomba, a szerző egy másféle szorongást is összekacsol a problémával.
 


A cikket jegyző kultúrantropológus szerint az aggodalmak általában azt a szorongást tükrözik, hogy a robotok ezeket y feladatokat is képesek lehetnek jobban ellátni, nem beszélve azokról a belső konfliktusokról, amelyeket az élet értelmével és az univerzumban elfoglalt helyével kapcsolatban vetnek fel. Megjegyzi ezen kívül, hogy sok tudós a gépek "nem korrumpálódnak lelkileg", ami egyrészt vonzóvá teszi azokat a létszámában arrafelé is fogyatkozó papság szemében, másrészt megmagyarázza a mindennapi életben tapasztalható, egyre gyorsabb elterjedésüket is.

Az emberek ugyanis azért használnak robotokat, mert kevésbé aggódnak miatta, hogy a gép elhibázhat valamit, a semminél pedig mindenképpen jobbak, ha korlátozottak a "rituális végrehajtás lehetőségei". A dolog jelentőségét innen nézve az adja, ha figyelembe vesszük a robotok gyorsan változó megítélését és a mesterséges intelligencia szerepét a modern társadalomban. Az nyilván paradox gondolat, hogy a vallásokban végül semmilyen oldalról nem vesznek az emberek, de kulturális értelemben azt jelentheti, hogy az emberiség megint "újragondolja saját magát".

Közösség & HR

Egyre furcsábbak lesznek a CAPTCHA tesztek, ahogy a gépek is okosodnak

Már nagyon jók például például a fényképek címkézésében, de a logikai összefüggéseken könnyen fennakadnak. Igaz, ezzel így lehet némelyik emberi felhasználó is.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

A válasz egyszerű: arról függ, hogy hol, hogyan és milyen szabályozásoknak és üzleti elvárásoknak megfelelően tároljuk az információt. A lényeg azonban a részletekben rejlik.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.