Lehet, hogy véletlen egybeesésről van szó, de miután kiderült, hogy a pornóoldalak inkognitó módban is követik a felhasználóikat, adataikat pedig eladják, a Google szigorít a Chrome inkognitó módján.

Nem volt újdonság, hiszen évek óta írnak róla híroldalakon, szaklapokban, hogy a Google Chrome inkognitó módban is pontosan leköveti, hogy merre járunk a neten. Azt ugyanis nem is ígérte, hogy nem teszi.

Csupán annyit ígér, hogy a Chrome nem menti
– a böngészési előzményeket,
– a cookie-kat és a webhelyadatokat,
– az űrlapokon megadott adatokat,

Tevékenységünk pedig nem a Google számára lesz láthatatlan, hanem csak
– a meglátogatott webhelyeknek
– a munkaadónknak vagy iskolánknak
– és az internetszolgáltatónknak.

Aztán mostanra az is kiderült, hogy még ez sem igaz, mert például a pornóoldalak nagyon is tudták követni, hogy ki merre kalandozik, és egész szép kis profilokat tudtak összerakni a felhasználóik szexuális preferenciáiról. Egy a közelmúltban publikált tanulmány szerint azonban nem csak felhasználták, hanem 93 százalékuk el is adta az adatokat harmadik félnek. És nem csak a felnőtt iparágban mozgolódó cégeknek, hanem olyan vállalatoknak is, mint az Oracle, a Facebook vagy a Cloudflare.

A Google most úgy döntött (azt nem tudni, hogy a tanulmány hatására-e, meglehet az egybeesés puszta véletlen), hogy eltávolít a böngészőből egy olyan módszert, amivel a webhelyek azonosíthatják a látogatóikat. A változás a böngésző július végén megjelenő 76-os kiadásától lesz éles.

Bezárnak egy kiskaput

A cél eléréséhez mindössze annyi kellett, hogy módosították a FileSystem API viselkedését. Ez az API inkognitó módban le van tiltva, hogy az így megnyitott webhely ne követhesse a felhasználót. A webhelyek azonban megnézhetik a FileSystem API elérhetőségét, és ha hibaüzenetet kapnak, akkor azt úgy azonosítják, hogy a felhasználó inkognitó módban van, és más felhasználói élményt nyújthatnak.

A Google elismeri, hogy az ellenőrzés letiltásával nem csak a felnőtt tartalmak szolgáltatóit hozzák nehezebb helyzetbe, hanem sok más olyan oldalt is, amely például időszakonként bizonyos mennyiségű tartalmat tesz hozzáférhetővé minden felhasználónak. Ugyanis ezek az oldalak is ezt a módszert használták arra, hogy számontartsák: a felhasználó kifutott-e a szabadon hozzáférhető keretéből.

Számukra a Google azt javasolja, hogy csökkentés azoknak a tartalmaknak a mennyiségét, amihez a felhasználó regisztráció/bejelentkezés/előfizetés nélkül hozzájut, vagy vezessenek be ingyenes regisztrációt. A Google elismeri, hogy az a gyors váltás negatívan hathat egyes tartalomszolgáltatókra, de az, hogy az inkognitó módban is lehet követni felhasználókat, nem egyeztethető össze a szolgáltatás nagyon is helyeselhető céljával.

A Google ezzel párhuzamosan egyébként azt is bejelentette, hogy hibakereső programjában izmosan megemeli mind a Chrome, mind a ChromeOS sebezhetőségeiért fizetett jutalmakat.

Biztonság

Bug bounty programot hirdetett a legaktívabb hekkercsoport

Nem ismert sérülékenységek felfedezéséért általában az érintett cégek szoktak fizetni biztonsági szakembereknek. Ebben az esetben viszont egy bűnözői csoport ajánlott díjazást azoknak, akik hajlandók velük együttműködni.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.