Az IDC mindkét szegmensben visszaesést prognosztizál az idei utolsó negyedévben. A számítógépekre azonban sokkal kedvezőbb jövő vár.

Az már az előző negyedéves adatokból is látszott, hogy közeledik a végállomása annak a nem várt utazásnak, amelynek keretében mind a PC-k, mind a tabletek eladásai régóta nem látott mértékben emelkedtek. A távmunka és otthoni oktatás miatt beköszöntő aranykornak azonban láthatóan most jött el a vége.

Változó szélirány

Az IDC héten kiadott jelentése szerint a trendfordulót az idei összesített számadatok még nemiképpen elkendőzik, ám az utolsó negyedév adatai árulkodóak lesznek.

A PC-k esetében a várhatóan idén értékesített közel 345 millió készülék továbbra is nagyon erős, 13,5 százalékos éves lendületet mutat. Ehhez képest viszont az ünnepi szezonra már 3,4 százalékos visszaesést jósol az amerikai piackutató üveggömbje. A recessziót ugyanakkor nem is feltétlenül a kereslet drasztikus visszaesése okozza, hanem az ellátási láncokban egy ideje meglévő problémák és a logisztikai területen jelentkező kihvások, áremelkedések.

A táblagépeknél a piaci szelek változása még élesebben rajzolódik ki. Az éves növekedés ezeknél az eszközöknél 4,3 százalék lehet, ám az utolsó negyedévet már 8,6 százalékos mínuszban zárhatják a szegmens szereplői. 

 

A PC-k és táblagépek várható növekedési üteme az elkövetkező években

 

Ahogy az IDC fenti grafikonjából is kitűnik, a személyi számítógépek esetében lényegesen kedvezőbb kilátások fogalmazódnak meg a közeljövőre nézve. A PC-piac 2025-ig egészséges, átlagban 3,3 százalékot kitevő növekedést könyvelhet majd el, és még a legrosszabb, 2022-es időszakban is valamivel sikerülhet megfejelni az előző év forgalmát.

Ezzel szemben a tableteknél jövőre akár 5 százalékot súroló recesszió is jöhet, amit egy nagyjából 3 százalékos újabb visszaesés követhet. Ezt követően pedig a jelenlegi várakozások szerint valamennyire stabilizálódhat a szegmens forgalma.

Konzumer tech

A falakon is átlátnak majd az izraeli katonák

Egy új fejlesztés valós időben, az alanyok mozgását is követve azonosítja az "élő objektumokat" a cementen és betonon keresztül.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.