Az Artemis 1 misszió során már odafönt tesztelik a hangvezérlést, hogy a későbbi küldetésekben bevethessék a űrhajósok támogatására is.

Ahogy egyre jobban összefonódnak a piaci vállalkozások az űrutazással, szinte már nem is meglepő a Lockheed Martin szerdai bejelentése, amelynek értelmében a közelgő Artemis 1 misszió részeként egy Amazon Echo intelligens otthoni asszisztenst is elküldenek az űrbe. Az űrhajósok persze nem a másnapi időjárást fogják tudakolni tőle, és nem is a kedvenc számíikat fogják bekérni az Alexától, hanem azt próbálják majd megvizsgálni, hogy a kereskedelmi forgalomban is kapható hangfelismerő technológiát hogyan lehetne felhasználni a legénység támogatására a jövőbeni küldetések során.

A Callisto névre keresztelt projekt az Amazon és a Cisco partnerségee nyomán született meg, és annak a bemutatására irányul, hogy az Alexa és a Cisco Webex telekonferencia-platformja hogyan lenne majd ilyen céllal is alkalmazható a jövőben. A SpaceNews beszámolója ezzel kapcsolatban a a Lockheed Martin kereskedelmi polgári űrstratégiáért felelős igazgatóját idézi, aki szerint néhány egyedi humán interfész technológián keresztül próbálják egyszerűbbé, biztonságosabbá és hatékonyabbá tenni az asztronauták munkáját.

A Lockheed ambiciózus tervei szerint az Amazon és a Cisco felvonultatott megoldásai a legegyszerűbb feladatoktól a szó szerinti rakétatudományig képesek lesznek majd segteni az embereket: a legénység tagjai hozzáférhetnek rajtuk keresztül például a repülési pályával kapcsolatos kulcsfontosságú adatokhoz, és akár hangutasítással is módosíthatják az űrhajók vezérlését. A SpaceNews szerint a Callisto hasznos terhével az űrhajósok innentől csak elrikkantják magukat, hogy "Alexa, mi az átlagos hőmérséklet az akkumulátorokban, és mi a csúcshőmérséklet", rendszer pedig egyből elvégzi nekik az adatok feldolgozását.

Az Alexa eleve az űrből jött

Érdemes megjegyezni, hogy maga az Artemis 1 még személyzet nélküli küldetés lesz, így valójában senki sem tartózkodik majd a fedélzeten, hogy tesztelje Callisto hangvezérlését. Ehelyett "virtuális legénység" fogja kiadni a parancsokat a mesterséges intelligenciának, hogy teszteljék a repülés során, egyáltalán mennyire és hogyan használható a dolog akár az olyan más fejlesztéseknél is, mint az Orion űrhajó, a Gateway Hold-űrállomás, a roverek és számos más alkalmazás. Ennyiben tehát a Callistónak egyelőre inkább csak reklámértéke van, mint tényleges haszna, de az első lépés lehet a hangutasítással is irányítható űreszközök felé.

Az új technológia egyik alapvető szerepe az lenne, hogy az űrhajósok rajta keresztül férjenek hozzáférjen és elemezzék az űrhajók telemetriai adatai. A cikk szerint ugyanis ezen a területen is igaz, hogy fuldokolnak az adatokban, miközben annak ellenére sem jutnak hozzá mindig az összes szükséges információhoz. A Callisto emellett persze vezérelheti a világítást és a kijelzőket az űrhajó belsejében, de elindíthatja az űrhajó rendszerek diagnosztikai tesztelését, vagy a Webex segítségével adatokat cserélhet, és támogathatja a whiteboarding együttműködést a földi csapatokkal.

A Callisto az Alexa fogyasztói piacon is elérhető változatát használja, az Amazon mérnökei pedig a Lockheed Martin és a Cisco munkatársaival közösen ügyködtek rajta, hogy a kihívásokkal teli környezetben is jól működjön a korlátozott internet-hozzáféréstől egészen és az Orion-kapszula belsejének sajátos akusztikájáig. A szimulátorokban való alapos tesztelést követően a projekt résztvevői úgy látják, hogy a Callisto készen áll az űrbéli bevetésre is; ebben külön érdekesség, hogy az Alexa fejlesztését állítólag már a kezdetekkor a Star Trek scifi-sorozatból megismert hangvezérlés inspirálta, így a kör be is zárulna, ha az Amazon terméke egy valódi űrhajóban jelenne meg.

Konzumer tech

Nadella: minden eszközbe szeretnénk bevinni a Copilotot

A szeptember 26-án érkező frissítéssel minden Windows 11-nek része lesz a Copilot, jelentette be tegnap a Microsoft New Yorkban.
 
Hirdetés

Acronis webinárium az AI-vezérelt kibertámadások kivédéséről

Csatlakozzon 2023. szeptember 26-án az Acronis és a RelNet Technológia Kft. közös szervezésű, exkluzív webináriumához, melynek témája a mesterséges intelligencia által vezérelt kibertámadások hatásainak kezelése lesz.

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

A felhő elhozta a webalkalmazások és a mikroszolgáltatásokra épülő architektúra aranykorát – és egy új, súlyos kockázati elemmel is bővült az IT-infrastruktúra.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Kilátások az Dunától keletre – állás Gyöngyös városában

A munkalehetőségek terén az ország különböző régiói meglehetősen eltérő lehetőségeket kínálnak, mind mennyiségben, mind minőségben. Ebből a szempontból a legtöbb szó a Dunától keletre lévő területekről esik, ám természetesen itt is találhatók kedvező állás opciók.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.