Az Egyesült Államok nemzetvédelmi hivatalának egyik volt munkatársától származó információ járja be a világsajtót: eszerint odaát minden egyes polgár e-mailjeit rögzítik, beleértve olyan "védett" személyeket is, mint a kongresszus tagjai. A kormány tudja, mit tettél tavaly nyáron... vagy legalábbis, mit írtál róla.
William Binney az amerikai nemzetvédelmi hivatal egyik legjobb matematikus-kódfejtője volt, míg 2001-ben ki nem lépett: távozásának okaként épp azt jelölte meg, hogy már nem tudja összeegyeztetni saját lelkiismeretét és munkamorálját az alkotmány folyamatos megszegésével, többek között az FBI által folyamatosan erőltetett megfigyelési módszerek terjedésével. A moszkvai illetőségű, de angol nyelven működő RT.com-nak adott interjújában a szakember arról beszél, hogy a kormányzat az informatikai fejlesztésekkel lépést tartva az internetes tevékenységeken is rajta tartja "millió szemét".

Minden, amit mond, felhasználható...
Binney szerint az elmúlt időszakban kirobbant amerikai politikai botrányok mögött is minden esetben ott az egyre átfogóbb informatikai hírszerzés. David Petraeus, a CIA volt igazgatója, vagy John Allen NATO-tábornok nevéhez köthető esetekben is jól látható, hogy személyes e-mailekből is előkerültek bizonyítékok annak ellenére, hogy az "informatikai privátszférát" elvben csak nemzetvédelmi okokból, és utólag lehet megbolygatni.

A szakértő azt állítja, az FBI-nak teljes hozzáférése van minden amerikai állampolgár teljes elektronikus levelezéséhez, akár tíz évre visszamenőleg is. Az elemzést állítólag egy Naris kódnevű berendezés végzi, amelyhez egy folyamatosan növekvő adattároló ökoszisztéma kapcsolódoik. Ehhez az amerikai kormány Utah államban épített fel egy adatközpontot, melynek tárkapacitását folyamatosan bővítik. Ide pedig folyamatosan gyűlnek az e-mailek minden postafiókból, ráadásul Binney állítása szerint a szolgáltatók külön engedélyének megkérését is kikerülve. A szakértő úgy tudja, az eltárolt leveleket egyelőre nem szűrik előre, hanem bármilyen gyanú felmerülése esetén célzottan kezdik elemezni.

Jól vizsgáztunk a NATO kibervédelmi gyakorlatán
A Huawei tisztázná magát a kémkedési vádak alól
Ön kölcsönadná otthoni routerét a kormánynak?

Az interjút természetesen többen csupán valamiféle pánikkeltésként fogják fel, az illetékes amerikai szervektől pedig természetesen dőreség lenne hivatalos állásfoglalást várni. William Binney viszont szavahihető forrásnak számít, aki idén megkapta a Callaway díjat is, amelyet olyanoknak ítélnek oda, akik saját személyes és professzionális karrierjüket is veszélyeztetve állnak ki az alkotmányos jogok betartása és betartatása mellett.


Milliónyi app elutasításával mosdatja magát az Apple

Cupertino részletes jelentést adott arról, mennyit dolgozott tavaly azon, hogy eszközeire ne lehessen káros alkalmazásokat telepíteni. Van azonban olyan helyzet, amikor a sok is kevés lehet.
 
...az pedig sokkal gyorsabb, ha mindent csak egyszer, vagy még egyszer sem kell személyesen elvégezni. Májusi mellékletünk második része az IT infrastruktúra automatizálásáról.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.