A piaci versenyben az a cég tud élen maradni, amely lépést tart a fejlődő technológiával. Ez azonban csak megfelelően képzett alkalmazottakkal lehetséges. (x)

A technológiai trendek által előidézett iparági változások a kihívások mellett lehetőséget kínálnak a vállalatok számára, hogy növeljék bevételi forrásaikat. Ahhoz azonban, hogy az élen maradjanak, a szervezeteknek lépést kell tartaniuk a fejlődő technológiával, alkalmazottaiknak pedig a szükséges készségekkel.

A technológia a vállalat minden részlegére hatással van a HR-től a marketingig, az ügyfélszolgálattól a pénzügyig. Az a vállalat, amelyik nem él a digitalizáció kínálta lehetőségekkel, elveszítheti versenyelőnyét. Mindeközben az értékes szakmai készségekkel rendelkező kollégák megtartásának nehézségei világszerte hatalmas kihívást jelentenek. A szakképzett munkaerő lehet az innováció, az automatizálás és a digitalizáció fő hajtóereje, ezért a vállalatok nem engedhetik meg maguknak, hogy halogassák a kérdést.

A munkavállalók jelenlegi digitális ismeretei és szerepei azonban nagyon eltérőek lehetnek. Ezen a ponton egy vállalati bootcamp egyszerre jelenthet személyre szabott képzést a meglévő munkaerőnek és támogathatja új, megfelelő IT-ismeretekkel rendelkező munkavállalók felvételét akár nagyobb létszámban is.

"Az IT munkaerőpiacot jellemző munkaerőhiány miatt a tehetségek bevonzása és megtartása is kulcsfontosságú. Ebben pedig egyre nagyobb szerepet játszik az oktatás. Egy kifejezetten a vállalat igényei szerint összeállított képzés nem csupán egyedi tudásbázist, de azonnal projektre állítható csapatot is garantál" – fejti ki Fachs Anita, a Green Fox Academy vállalati szolgáltatásokért felelős cégvezetője.

Speciális készségekkel rendelkező talent pool

Az informatikai kihívások sok esetben igényelnek komplex, több területet felölelő tudást. Ilyen pozíciók betöltésére célzott megoldást jelent a vállalati partnerrel közösen szervezett képzés. Az egyedileg összeállított sillabusz mellett felállíthatók olyan egyedi paraméterek, amelyek segítségével már a képzés meghirdetésekor és a felvételi folyamat során a hagyományos toborzási módszertanhoz képest hatékonyabban találhatóak meg speciális skillsettel rendelkező jelentkezők. Ez pedig mind a képzési ciklust (pl. IT előismerettel rendelkező jelöltek esetén), mind az onboarding folyamatát (pl. a vállalat profiljába illeszkedő - pl. pénzügyi - tudással rendelkező talentek esetén) jelentősen lerövidítheti.  Mindemellett a vállalati partner a képzés során is aktívan jelen van, így lehetősége adódik megismerni a hallgatókat, miközben saját kapacitásait nem foglalja le az új szakemberek képzése és mentorálása.
 


Valós vállalati kihívások, friss megoldások

A Lufthansa Systems Hungária saját belső programját szerette volna megújítani egy gyakorlatiasabb oktatási modell segítségével. Az IT Young Professional program kifejezetten a pályájuk elején álló informatikusok számára indult, amelyet a Green Fox szakemberei agilis szemlélettel és szakmai mentorokra épülő módszertannal gondoltak tovább a vállalat igényei szerint.

A megújult program segítségével a vállalat olyan képzést biztosíthat potenciális munkavállalóinak, ahol:

● A hallgatók valós problémák megoldásán keresztül tanulnak, folyamatos visszajelzést kapva leendő megrendelőiktől a fejlesztéseik kapcsán.
● A résztvevők képességeit alaposan felmérhetik, hogy a lehető legjobb csapatot válasszák nekik, elősegítve a beilleszkedést.
● A mentorok a kiválasztási folyamatban is részt vesznek, hasznosítva azokat a szempontokat, amiket egy külső szakértő képvisel.
● A csapatok között erős kötelék alakul ki, miközben elsajátítják a csapatmunkához szükséges készségeket.

Upskilling és reskilling

A vállalati igényekre szabott képzés nemcsak az új tehetségek megtalálásának és bevonzásának, de a meglévő csapattagok megtartásának is hatékony eszköze lehet. Felmérések támasztják alá, hogy közvetlen kapcsolat van a vállalati képzések és a munkavállalói elköteleződés között. A meglévő kollégák tovább- vagy átképzése egyértelműen mutatja a vállalat elkötelezettségét a lojális és értékes munkaerő megtartása mellett, ami a fluktuáció csökkentését segíti. Éppen ezért a munkaerő képzését egyre inkább érdemes üzleti befektetésként kezelni, amely az évek során támogatja a nyereségességet, és jól körülhatárolt teljesítménymutatókkal bír. Ehhez azonban elengedhetetlen a vállalati igények pontos ismerete és az azokhoz leginkább illeszkedő képzési program megtervezése.

Közösség & HR

Az Apple is kénytelen volt feladni a teljes önvezetésről szóló terveit

Nem csak a saját márkás járművek megjelenésének a céldátumát tolták odébb, de a Bloomberg szerint azt is elengedték, hogy belátható időn belül megvalósítsák a legmagasabb szintű autonómiát.
 
Hirdetés

Innováció az integrációban

Interjú a mobilitás app integráció szakértő e6 Integrations ügyvezetőivel.

Bár az 5G-s beruházások megtérülését biztosító alkalmazási területeket még a szolgáltatók és az ügyfelek is keresik, a fejlesztési kényszer megvan, mert aki ebből kimarad, lemarad.

a melléklet támogatója a Yettel

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.