A piaci versenyben az a cég tud élen maradni, amely lépést tart a fejlődő technológiával. Ez azonban csak megfelelően képzett alkalmazottakkal lehetséges. (x)

A technológiai trendek által előidézett iparági változások a kihívások mellett lehetőséget kínálnak a vállalatok számára, hogy növeljék bevételi forrásaikat. Ahhoz azonban, hogy az élen maradjanak, a szervezeteknek lépést kell tartaniuk a fejlődő technológiával, alkalmazottaiknak pedig a szükséges készségekkel.

A technológia a vállalat minden részlegére hatással van a HR-től a marketingig, az ügyfélszolgálattól a pénzügyig. Az a vállalat, amelyik nem él a digitalizáció kínálta lehetőségekkel, elveszítheti versenyelőnyét. Mindeközben az értékes szakmai készségekkel rendelkező kollégák megtartásának nehézségei világszerte hatalmas kihívást jelentenek. A szakképzett munkaerő lehet az innováció, az automatizálás és a digitalizáció fő hajtóereje, ezért a vállalatok nem engedhetik meg maguknak, hogy halogassák a kérdést.

A munkavállalók jelenlegi digitális ismeretei és szerepei azonban nagyon eltérőek lehetnek. Ezen a ponton egy vállalati bootcamp egyszerre jelenthet személyre szabott képzést a meglévő munkaerőnek és támogathatja új, megfelelő IT-ismeretekkel rendelkező munkavállalók felvételét akár nagyobb létszámban is.

"Az IT munkaerőpiacot jellemző munkaerőhiány miatt a tehetségek bevonzása és megtartása is kulcsfontosságú. Ebben pedig egyre nagyobb szerepet játszik az oktatás. Egy kifejezetten a vállalat igényei szerint összeállított képzés nem csupán egyedi tudásbázist, de azonnal projektre állítható csapatot is garantál" – fejti ki Fachs Anita, a Green Fox Academy vállalati szolgáltatásokért felelős cégvezetője.

Speciális készségekkel rendelkező talent pool

Az informatikai kihívások sok esetben igényelnek komplex, több területet felölelő tudást. Ilyen pozíciók betöltésére célzott megoldást jelent a vállalati partnerrel közösen szervezett képzés. Az egyedileg összeállított sillabusz mellett felállíthatók olyan egyedi paraméterek, amelyek segítségével már a képzés meghirdetésekor és a felvételi folyamat során a hagyományos toborzási módszertanhoz képest hatékonyabban találhatóak meg speciális skillsettel rendelkező jelentkezők. Ez pedig mind a képzési ciklust (pl. IT előismerettel rendelkező jelöltek esetén), mind az onboarding folyamatát (pl. a vállalat profiljába illeszkedő - pl. pénzügyi - tudással rendelkező talentek esetén) jelentősen lerövidítheti.  Mindemellett a vállalati partner a képzés során is aktívan jelen van, így lehetősége adódik megismerni a hallgatókat, miközben saját kapacitásait nem foglalja le az új szakemberek képzése és mentorálása.
 


Valós vállalati kihívások, friss megoldások

A Lufthansa Systems Hungária saját belső programját szerette volna megújítani egy gyakorlatiasabb oktatási modell segítségével. Az IT Young Professional program kifejezetten a pályájuk elején álló informatikusok számára indult, amelyet a Green Fox szakemberei agilis szemlélettel és szakmai mentorokra épülő módszertannal gondoltak tovább a vállalat igényei szerint.

A megújult program segítségével a vállalat olyan képzést biztosíthat potenciális munkavállalóinak, ahol:

● A hallgatók valós problémák megoldásán keresztül tanulnak, folyamatos visszajelzést kapva leendő megrendelőiktől a fejlesztéseik kapcsán.
● A résztvevők képességeit alaposan felmérhetik, hogy a lehető legjobb csapatot válasszák nekik, elősegítve a beilleszkedést.
● A mentorok a kiválasztási folyamatban is részt vesznek, hasznosítva azokat a szempontokat, amiket egy külső szakértő képvisel.
● A csapatok között erős kötelék alakul ki, miközben elsajátítják a csapatmunkához szükséges készségeket.

Upskilling és reskilling

A vállalati igényekre szabott képzés nemcsak az új tehetségek megtalálásának és bevonzásának, de a meglévő csapattagok megtartásának is hatékony eszköze lehet. Felmérések támasztják alá, hogy közvetlen kapcsolat van a vállalati képzések és a munkavállalói elköteleződés között. A meglévő kollégák tovább- vagy átképzése egyértelműen mutatja a vállalat elkötelezettségét a lojális és értékes munkaerő megtartása mellett, ami a fluktuáció csökkentését segíti. Éppen ezért a munkaerő képzését egyre inkább érdemes üzleti befektetésként kezelni, amely az évek során támogatja a nyereségességet, és jól körülhatárolt teljesítménymutatókkal bír. Ehhez azonban elengedhetetlen a vállalati igények pontos ismerete és az azokhoz leginkább illeszkedő képzési program megtervezése.

Közösség & HR

A MIT-en kitalálták, hogyan tanulhatja meg az MI az állatok nyelvét

Egyelőre nem lesz a mesterséges intelligenciából Dr. Dolittle, de a kísérletek közelebb vihetnek bennünket a természet mélyebb megértéséhez.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.