Közel 6 billió forintnak megfelelő külföldi befektetés bejelentésére lehet számítani a Versailles-ban rendezett Choose France eseményen, amit nem kis részben a tengerentúli technológiai nagyvállalatok valósítanának meg.

A 2018 óta megrendezett Válaszd Franciaországot (Choose France) a francia kormányzat által évente összehívott csúcstalálkozó, ahol a világ legnagyobb multinacionális vállalatainak több száz vezetőjét fogadják a Versailles-i kastélyban. A rendezvény célja az ország gazdasági vonzerejének növelése és a nemzetközi befektetések ösztönzése. A tavalyi esemény állítólag 13 milliárd euró értékű külföldi befektetést hozott, ami akkor rekordot jelentett, de a hétfőn kezdődő, hetedik alkalommal megszervezett Choose France minden bizonnyal még sikeresebb lesz: az előzetes várakozások szerint 15 milliárd euró értékben jelentenek be beruházásokat a külföldi társaságok.

Az Emmanuel Macron francia elnök hivatala által közölt tervek még az euróövezet második legnagyobb gazdaságában is jelentősnek számítanak, különös tekintettel a költségvetési hiányra és a szerény első negyedéves gazdasági növekedésre, illetve arra, hogy Párizs mint pénzügyi központ hagyományos lemaradásban van New Yorkkal vagy Londonnal szemben. A15 milliárd euró értékű külföldi befektetés 56 különböző üzleti projektből származna, ami több mint kétszerese a tavalyi üzletek számának, és olyan kulcsfontosságú befektetési ágazatokat foglal magában, mint a mesterséges intelligencia.

Az MI-re és a pénzpiaci szereplőkre utaznak

A Microsoft elnöke, Brad Smith már korábban közölte, hogy a technológiai és szoftveripari óriásvállalat 4 milliárd eurót fektetne be Franciaországban, legnagyobb részben éppen a mesterséges intelligenciára összpontosítva, és létrehoz majd egy új adatközpontot is a járműipari központnak számító Mulhouse-ban. Az Amazon a maga részéről több mint 1,2 milliárd euró értékű beruházást tervez, amivel több mint 3 ezer állandó munkahelyet teremtene – összehasonlításképpen, a tavalyi csúcstalálkozóhoz mindenestül 8 ezer új munkahely létrehozását kötik a technológiai és a pénzügyi szektorban.

Ez utóbbi egyébként különös súlyt ad a bejelentéseknek, amennyiben nem akkugyárakat telepítenek a Loire partjára, hanem a Choose France kampány célja kifejezetten az, hogy magas hozzáadott értékkel támogassák az ország tőkevonzó képességét. Az Amazon Web Services (AWS) például jelentős részben a cloud infrastruktúra bővítésébe invesztál Párizs térségében, hogy támogassa a Franciaországban virágzó generatív MI-fejlesztést. Ez utóbbit olyan ígéretes startupok képviselik, mint a Mistral vagy a Poolside, de már a Meta és a Google is létrehozott saját mesterségesintelligencia-kutató központokat.

A Reuters beszámolója kiemeli, hogy az Amazon 2010 óta több mint 20 milliárd eurót fektetett be franciaországi tevékenységébe, több mint 22 ezer főállású alkalmazottat foglalkoztatva felhős és online kiskereskedelmi üzleteiben a 2024-re bejelentett további 2 ezer munkahelyen felül. A cégnek több mint 35 logisztikai létesítménye van Franciaországban, amelyek hálózatát most még tovább bővítik az Auvergne-Rhône-Alpes régióban, ide értve a szállítási sebesség növelésére és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére irányuló beruházásokat is.

Piaci hírek

Kínában sem megy simán a robotaxik bevezetése

Az önvezető konkurencia megjelenését meglehetősen rossz néven veszik az érintett területeken dolgozó taxisok.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.