Az egyébként praktikus Files On-Demand for macOS új verziójával rosszabbul járunk, mint az egyszeri székely fiú az ajándékkalappal.
Hirdetés
 

Bizonyára sokan ismerik azt a viccet, amikor az egyszeri székely fiú megkapja egész éves szorgalmas munkájáért a piac legrondább és a fejméreténél öt számmal nagyobb kalapot. A fiú reklamál, hogy az apja januárban még azt ígérte, hogy választhat. Az apa pedig lakonikusan csak ennyit válaszol: persze, fiam: kell, vagy nem kell...

Még nála is rosszabb helyzetbe kerültek azok a Mac-használók, akik vegyes környezetben dolgozva (pl. munkahelyen Windowssal, de otthon Mackel) a platformok közötti adatmegosztáshoz a OneDrive-ot használták. Az ezt segítő Files On-Demand szolgáltatás új verziója ugyanis minimum furcsán működik, számolt be a The Register.

Mint a lap írja, a Microsoft felhőalapú tárolási platformja nagyon jó fájlcsere-platformként működött vegyes platformokat használó cégekben is, igaz, csak Windowson és Macen lehetett elérni, Linuxra nem portolták. A "OneDrive-élmény" egyik nagyon fontos aspektusa volt a Files On-Demand, amely azt biztosította, hogy a fájlok tartalma csak akkor töltődik le a helyi gépre, amikor szükség van rá, például valaki meg is akar nyitni szerkesztésre egy amúgy a OneDrive-on tárolt Word dokumentumot.

Mivel a személyes használatú gépekben már jellemzően a régi merevlemezeknél kisebb SSD tárolók vannak, így ez a lemezterületet megtakarító szolgáltatás igencsak hasznos, bár így csak net közelében férhetünk hozzá a felhőben tárolt dokumentumainkhoz. A felhasználó azt is megadhatta manuálisan, hogy egy fájl vagy mappa mindig legyen elérhető akár szerkesztésre is.

A Microsoft a lehetőséget Macekre 2018-ban terjesztette ki (Files On-Demand for macOS). Ezt cserélte le most a cég. A vállalat indoklása szerint a Files On-Demand első verziója több olyan technológiára épült, melyek már elavultak. Az új "for macOS" azoknak készült, akik már az Apple operációs rendszerének a 12.1-es vagy újabb verzióját használják. Az új verziót, amely az Apple File Provider platformjára épül, az első kiadásnál jóval szorosabban integrálták az operációs rendszerrel. Az Apple egyébként hosszú távú támogatást is ígért hozzá.

Nem minden rossz, ami szarka

Az új verziót mindenki automatikusan megkapja, ha OneDrive-felhasználó, és frissíti a macOS-ét. És itt jönnek az érdekességek a The Register szerint: a szolgáltatás ugyanis alapértelmezés szerint bekapcsolva érkezik, és nem is lehet később kikapcsolni. Ám a felhasználóknak nem lesz sok választása: a macOS 12.2 lesz az utolsó operációs rendszer, amely még támogatja a klasszikus Files On-Demand szolgáltatást.

Az új verzióban a szinkronizáláshoz a root könyvtár megválasztása sem lehetséges. Míg az előző verzióban ez bármely könyvtár lehetett, mostantól kizárólag a home könyvtárral lehet szinkronizálni. A Microsoft magyarázata szerint ez a könyvtár teljes egészében a macOS felügyelete alatt áll, így nem lehet sem áthelyezni, sem módosítani. További problémát okozhat, hogy megszűnik a HFS+ támogatása, a 12.2-es macOS-től kezdve csak az APFS for Files On-Demand használható.

Persze az utóbbinak vannak erős pozitívumai is, hiszen az APFS fájlrendszerrel érkeznek új, hasznos funkciók is (File Tags, Extended Attributes, csomagok szinkronizálása stb.). Az új verzió elvileg támogatja a symlinket is. Bár ez nem valódi symlink, mert maga a OneDrive azt nem támogatja, mégis előrelépés az előző verzióhoz képest, amely egyszerűen figyelmen kívül hagyta ezt a lehetőséget.

Az Asztal, a Dokumentumok és a Képek mappák szinkronizációját segítő Known Folder Move (KFM) támogatása viszont egyértelműen jobb lett, írja a The Register kritikusa.

Cloud & big data

Robotméh enyhítheti az élelmezési krízist

A beporzást végző méhek számának tendenciózus csökkenése súlyos válsággal fenyeget. Egy amerikai kutatócsapat azonban jól halad a gépesített alternatíva fejlesztésével.
 
Valószínűleg soha. A piackutatók szerint a felhő mellett is dinamikusan növekszik a hosting iránti igény.

a melléklet támogatója a vshosting

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.