A német vállalatnál nem csak autók, de erős technológiai hátterű megoldások is születnek. A cég kutatói épp a csomagszállítást igyekeznek felokosítani.
Hirdetés
 

Az autóipar és a technológiai cégek között egyre inkább elmosódik a határvonal, ami leginkább az önvezető autók körüli, partnerségekkel spékelt versenyfutásnál érhető tetten. De vannak más példák is a két iparág közeledésére. Egy ilyen a Mercedes nemrégiben bemutatott logisztikai megoldása, amelyet elsősorban kisebb szállítmányozási cégeknek szánnak.

Regisztrál, irányít, figyelmeztet

A CoROS (Cargo Recognition and Organization System) a hagyományos áruszállító teherautókat egy intelligens rendszerré alakítja, ahol a kézbesítést végző munkatársnak tényleg alig van dolga. A szenzorokkal és mesterséges intelligencia vezérelte algoritmussal ellátott járműben már a berakodásnál látszik a különbség. A raktérbe érkező csomagokat a vonalkódok leolvasásával automatikusan azonosítja a rendszer, majd a napi feladatok figyelembevételével fényjelzés segítségével megmondja a munkásnak, hova kerüljön a pakk, hogy optimális legyen a hely- és időkihasználás.

Amennyiben a csomagtérbe olyan cikk kerülne, ami nincs a feladatok között, akkor a gép meglehetősen erős figyelmeztetésbe kezd: hanggal és vörös fénnyel is utalva arra, hogy annak semmi keresnivalója a teherautón.
 


A csomagtérben egy esetleges vészfékezés miatt elmozduló tárgyakat a program folyamatosan követi, így mindig pontosan tudja, mi hol van. Kirakodásnál ez jól jön, hiszen a sofőrnek ismét fényjelzéssel segít gyorsan a nyomára akadni a doboznak. Innen már csak ki kell emelni a csomagot, a szenzorok önállóan regisztrálják a munkafolyamatot és frissítik a logisztikai cég rendszerét.

Kicsiknek kulcsrakészen

A megoldást jelenleg is tesztelik egy meg nem nevezett logisztikai partnerrel, és az ott összegyűjtött tapasztalatokkal felvértezve várhatóan a közeljövőben kereskedelmi forgalomba kerül a gyakorlatilag kulcsrakész megoldás. A rendszer része egy fejlesztői készlet is, amellyel a cégek saját rendszereikhez tudják drótozni a CoROS-t.

A német vállalat mindezt nem az olyan, amúgy is magas fokon automatizált, saját fejleszői részleggel bíró óriás logisztikai vállalkozásoknak szánja, mint például a FedEx és a UPS. A kisebb vállalkozásoknak (akiket egyébként olyan mamutok is foglalkoztatnak, mint mondjuk az Amazon) azonban jól jöhet egy ilyen készen kapható rendszer, amellyel az ígéretek szerint időt, üzemanyagot és erőforrásokat lehet megspórolni.

Cloud & big data

Mit keresnek a szoftverfejlesztők a gyártócégeknél?

A Manufacture IT Hungary konferencia idén is bemutatta az Ipar 4.0, a gyártóipar digitalizációjának újdonságait és gyakorlati alkalmazásait.
 
Hirdetés

Blokklánccal még a sör is finomabb

Az új technológiák önmagukban is rengeteg változást hoznak, teljesen átalakítanak, vagy felgyorsítanak üzleti folyamatokat, összekapcsolásukkal azonban még több eredményt lehet elérni.

A szemünk előtt válik egymás komplementerévé a két technológia. Az okos szerződésektől, az élelmiszeriparon keresztül az energiaelosztásig, szinte nincsen olyan terület, amit ne forradalmasítana blokklánc és a dolgok internetének összehangolt működése.

a melléklet támogatója az Oracle Hungary

Hirdetés

Mesterséges intelligencia a NAS-okban

A maga nemében egyedülálló a QNAP legújabb, TS-2888X NAS MI platformja. A QuAI a gépi tanulási modellek gyors létrehozásával, képzésével, optimalizálásával és telepítésével korábban elérhetetlen távlatokat nyit meg a felhasználók előtt.

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.