Már több üzletben is tesztelik azt a biometrikus fizetési megoldást, amely maszkban is lehetővé teszi a vásárlók azonosítását és az érintésmentes fizetést.

Japánban már több üzletben fut a tesztüzeme annak az érintés nélküli fizetési rendszernek, amelyet a Glory nevű techvállalat a világjárvány okozta új problémák kiküszöbölésére tervezett. Egész pontosan arról van szó, hogy az arcfelismerő megoldások nem igazán működnek, ha hosszabb-rövidebb ideig mindenki maszkban megy bevásárolni, a BioPay technológiát viszont éppen arra fejlesztették, hogy a maszkot viselő emberek arcát is képes legyen azonosítani.

A mostani próba egy összesen tíz boltból álló, "érintésmentes bevásárlóutca" kialakítást célozza Niigata kikötővárosában, amelynek révén a Glory a helyi hatóságokkal együttműködve a gördülékenyebb és hatékonyabb tranzakciók biztosításával terelné a digitális térbe a vállalkozásokat. A BioPay-t a város polgármestere is kipróbálja az új technológiát egy kávézóban, és a Nikkei Asia tudósítása szerint sokkal gyorsabbnak találta, mint ahogy azt előzőleg elképzelte.

A Glory BioPay rendszerének igénybevételéhez a felhasználóknak online regisztrálniuk kell az arcukat és a hitelkártyaadataikat, ami onnantól lehetővé teszi a másodpercek alatt lezavart vásárlásokat az ilyen céllal telepített táblagépeken keresztül. A Glory közölte, hogy Japánban ez az új technológia legelső, több helyen és nyilvánosan használatba vehető tesztprogramja, amely a Niigata város által ilyen és ehhez hasonló projektekhez nyújtott támogatásból valósult meg.

Felértékelődtek az önkiszolgáló rendszerek

Érdemes megjegyezni, hogy a maszkos arcfelismerő rendszert ettől függetlenül is már hosszú ideje vizsgálják más helyeken is elindították, például az oszakai Kindai Egyetemen. Ott a hallgatók és az egyetemi alkalmazottak már tavaly július óta tesztelik a biometrikus fizetési megoldást: négy kávézóban is lehetőségük van a fizetések autentikációjára olyan módon, hogy maszkban vagy anélkül belebámulnak a kasszánál elhelyezett kijelzőbe.

A BioPay fogadtatása állítólag elég pozitív ahhoz, hogy a szélesebb körű bevezetését tervezgessék. A Niigata városában indított kísérleti program egészen február végéig fut majd, amelynek során a nagyközönség is kipróbálhatja a BioPay-t, sőt a tesztben résztvevő üzletek érkezési sorrendben különféle ajándékokat is kínálnak a látogatóknak, hogy ezzel ösztönözzék őket az új technológia kipróbálására.

Ahogy a tudósításokból kiderül, az 1918-ban alapított Glory eredetileg izzógyártó berendezések javításával foglalkozott, ma pedig már arra törekszik, hogy a mostanihoz hasonló helyzetekben is lehetővé tegye a személyzet nélküli üzletek működtetését, arcfelismerő technológiájával monitorozva a helyiségekbe belépő és onnan kilépő vásárlókat. A társaság fizetési megoldásai egyébként a világ több mint száz országban érhetők el bankokban és kiskereskedőknél, és újabban olyan fejlesztésekkel igyekszik kiszolgálni az érintés nélküli önkiszolgáló rendszerek iránti igényeket, mint amilyenek mondjuk a kifejezetten egészségügyi intézményeknek fejlesztett rendszerek.

Közösség & HR

Bug bounty programot hirdetett a legaktívabb hekkercsoport

Nem ismert sérülékenységek felfedezéséért általában az érintett cégek szoktak fizetni biztonsági szakembereknek. Ebben az esetben viszont egy bűnözői csoport ajánlott díjazást azoknak, akik hajlandók velük együttműködni.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.