A GVH a felhasználók hiányos és megkésett tájékoztatása miatt indított vizsgálatot a videomegosztó közösségi oldal üzemeltetőjével szemben.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) csütörtökön jelentette be, hogy vizsgálatot indított az Egyesült Államokban bejegyzett, kínai tulajdonú szolgáltatóval szemben, melynek idehaza is jelentős, gyerekeket is magában foglaló felhasználói köre van. A GVH valószínűsíti, hogy a vállalkozás nem jóhiszeműen és az elvárható szakmai gondossággal tájékoztatja felhasználóit az online platform működéséről, így például a szolgáltatás igénybevétele során kezelt adatok köréről és azok felhasználásáról.

A GVH szerint jogsértés gyanúját veti fel az is, hogy a TikTok magyar nyelven nem tette hozzáférhetővé a magyarországi, magyar nyelvű kereskedelmi kommunikációival megcélzott fogyasztók számára a platform működésének és a szolgáltatások igénybevételének legfontosabb feltételeire vonatkozó tájékoztatásokat. A Versenyhivatal szerint az is kétséges, hogy a TikTok megfelelően moderálja-e a gyerek- és fiatalkorúak reklámoknak való kitettségét a videómegosztó közösségi hálózatban

Ahogy a közlemény is felhívja rá a figyelmet, a versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a jogsértést elkövette, mivel a versenyfelügyeleti eljárás a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. Ennek lefolytatására három hónap áll a GVH rendelkezésére, amit a hatóság indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb két hónappal hosszabbíthat meg.

Mindeközben

A TikTokot üzemeltető kínai ByteDance-nek persze nagyobb problémái is vannak a magyar versenyhivatal vizsgálódásánál, mivel javában zajlik az a politikai és jogi huzavona, ami a TikTok alkalmazás kitiltásáról vagy részleges eladásáról szól az Egyesült Államokban. Bár Donald Trump elvileg már rábólintott a ByteDance és az Orcale által felvázolt együttműködési tervre, a konkrét szerződéshez a feleknek még fontos dolgokban kell dűlőre jutniuk egymással, ráadásul a megállapodást a kínai kormányzatnak is jóvá kellene hagynia.

Szeptember végén egy amerikai bíróság már felfüggesztette a TikTok alkalmazás letöltésének tilalmáról szóló rendeletet, ami kipaterolta volna a kínai szolgáltató letöltéseit az Apple és a Google alkalmazásáruházaiból. Bár ezt a döntést az amerikai kormányzat egy tegnapi beadvánnyal megtámadta a fellebbviteli bíróságon, a Reuters legfrissebb összeállításaiból kiderül, hogy a közösségi alkalmazás népszerűsége nem csak töretlen az USA-ban, de a hirdetők is egyre jobban rákapnak.

A hírügynökség szerint ennek oka a TikTok sokat emlegetett MI-alapú ajánlási rendszere, ami az alkalmazás lényegét adja, és amit a kínaiak ennek megfelelően nem hajlandók kiadni a kezükből. A Procter & Gamble, a Danone, a Samsung és más jelentős hirdetők a beszámoló alapján sokkal hatékonyabbnak tartják a Facebooknál vagy az Instagramnál, ahogy az egyes kampányvideók virálissá válnak a TikTok platformján, a világjárvány nyomán kialakult helyzet pedig még több felhasználót terelt a közösségi alkalmazásba.

Közösség & HR

Bóják állnak az autonóm vezetés útjába

A Waymo éles körülmények között dolgozó autójának nehéz napja volt. Az önvezető rendszer képtelen volt kezelni a sávterelő bóják jelentette "extrém" forgalmi helyzetet.
 
A Dell szerverportfóliója nem csak a hagyományos Intel-fronton erősödött, hanem az AMD jelentős újításait is felvonultatja.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

Minősített szolgáltatók, hosterek és globális piaci szereplők együtt szolgálhatják ki a vállalatok növekvő igényeit. Áttekintettük ezt a gyorsan változó piacot két szakértővel.

a melléklet támogatója az Invitech

...az pedig sokkal gyorsabb, ha mindent csak egyszer, vagy még egyszer sem kell személyesen elvégezni. Májusi mellékletünk második része az IT-infrastruktúra automatizálásáról.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.