A fotóriportereknek szánt fényképezőgép olyan tartalmi hitelesítő technológiát kínál, amelynek révén kiszűrhetők az utólag szerkesztett vagy mesterséges intelligenciával generált képek.

A Leica a múlt héten mutatta be új kameráját, ami a gyártó tájékoztatása szerint saját hitelesítési technológiával rendelkezik, kizárva a vele készített felvételek utólagos manipulálását. A német márka az M11-P jelű modellel arra törekszik, hogy az emberek a generatív mesterséges intelligencia és a meggyőző hamisítások korszakában is meggyőződhessenek a fotók valódiságáról, vagyis a megfelelő szabványok alkalmazásával képesek legyenek megkülönböztetni az autentikus képeket a szerkesztett tartalomtól.

A gyártó közleménye kiemeli, hogy az MI és a generatív képalkotás fejlődése értéket képvisel a kreatív művészetekben, de a technológiával való visszaélések rombolják a vizuális média megbízhatóságát, ezért minden eddiginél fontosabbnak tartja, hogy a nyilvánosság megbízhasson az ilyen csatornákon felbukkanó fotó hitelességében. Az olyan rendszerekkel készített anyagok, mint a Midjourney vagy a DALL-E 3, ugyanis nem csak élethűek, de már a Google első oldalas keresési találatai között is felbukkannak.

Olcsónak nem lesz olcsó

Ebben az összefüggésben a Leica vízjelezése is a hitelesítés egy módja lehet: ha a kamerán engedélyezik a funkciót, az M11-P speciális metaadatokkal látja el a felvételeket, naplózva a későbbi módosításokat is. Az adatok a Leica FOTOS alkalmazással vagy a Content Credential webhelyén ellenőrizhetők. A hitelesítés állítólag megfelel a Content Authenticity Initiative (CAI) szabványainak, amelyeket az Adobe hívott életre, támogatói között pedig ott van a Microsoft, az Associated Press, a BBC és a Reuters is.

A beszámolók ezzel kapcsolatban felhívják rá a figyelmet, hogy az ilyen szabványok természetesen csak akkor érnek valamit, ha megfelelően széles körben elterjednek, de ehhez most a Leica új terméke is hozzájárulna. Az MI-vel generált anyagok megkülönböztetése persze nem lesz egyszerű dolog, és az M11-P sem kifejezetten az átlagos fogyasztókat célozza 9000 dollár fölötti árával, de a Leica megpróbálja újraértelmezni saját kameráit, mint "hiteles eszközöket a világ eseményeinek dokumentálásában".

Konzumer tech

Bullshit-detektor készül a mesterséges intelligenciához

Oxfordi kutatók által fejlesztett technológia enyhítené a generatív mesterséges intelligencia állandó problémáját, a magabiztosan kinyilatkoztatott hülyeségeket.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.