A fotóriportereknek szánt fényképezőgép olyan tartalmi hitelesítő technológiát kínál, amelynek révén kiszűrhetők az utólag szerkesztett vagy mesterséges intelligenciával generált képek.
Hirdetés
 

A Leica a múlt héten mutatta be új kameráját, ami a gyártó tájékoztatása szerint saját hitelesítési technológiával rendelkezik, kizárva a vele készített felvételek utólagos manipulálását. A német márka az M11-P jelű modellel arra törekszik, hogy az emberek a generatív mesterséges intelligencia és a meggyőző hamisítások korszakában is meggyőződhessenek a fotók valódiságáról, vagyis a megfelelő szabványok alkalmazásával képesek legyenek megkülönböztetni az autentikus képeket a szerkesztett tartalomtól.

A gyártó közleménye kiemeli, hogy az MI és a generatív képalkotás fejlődése értéket képvisel a kreatív művészetekben, de a technológiával való visszaélések rombolják a vizuális média megbízhatóságát, ezért minden eddiginél fontosabbnak tartja, hogy a nyilvánosság megbízhasson az ilyen csatornákon felbukkanó fotó hitelességében. Az olyan rendszerekkel készített anyagok, mint a Midjourney vagy a DALL-E 3, ugyanis nem csak élethűek, de már a Google első oldalas keresési találatai között is felbukkannak.

Olcsónak nem lesz olcsó

Ebben az összefüggésben a Leica vízjelezése is a hitelesítés egy módja lehet: ha a kamerán engedélyezik a funkciót, az M11-P speciális metaadatokkal látja el a felvételeket, naplózva a későbbi módosításokat is. Az adatok a Leica FOTOS alkalmazással vagy a Content Credential webhelyén ellenőrizhetők. A hitelesítés állítólag megfelel a Content Authenticity Initiative (CAI) szabványainak, amelyeket az Adobe hívott életre, támogatói között pedig ott van a Microsoft, az Associated Press, a BBC és a Reuters is.

A beszámolók ezzel kapcsolatban felhívják rá a figyelmet, hogy az ilyen szabványok természetesen csak akkor érnek valamit, ha megfelelően széles körben elterjednek, de ehhez most a Leica új terméke is hozzájárulna. Az MI-vel generált anyagok megkülönböztetése persze nem lesz egyszerű dolog, és az M11-P sem kifejezetten az átlagos fogyasztókat célozza 9000 dollár fölötti árával, de a Leica megpróbálja újraértelmezni saját kameráit, mint "hiteles eszközöket a világ eseményeinek dokumentálásában".

Konzumer tech

Gyors zuhanásra is fel kell készülniük a menő MI-cégek befektetőinek

A buborék kialakulása sem kizárt, de az árfolyamok gyors felfutását követően anélkül is elkerülhetetlen lesz korrekció – jósolja a Wharton School veterán közgazdásza.
 
Hirdetés

Miért szerette Bill Gates a lusta kollégákat? – A produktivitás öt új trendje az ITSM-ben

Egy konferencia, ahol a CIO-k új produktivitásjavító eszközöket és módszereket tanulhatnak. Márciusban jön a 9. META-INF Atlassian Day – nem csak Atlassian-ügyfeleknek!

Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.