A fotóriportereknek szánt fényképezőgép olyan tartalmi hitelesítő technológiát kínál, amelynek révén kiszűrhetők az utólag szerkesztett vagy mesterséges intelligenciával generált képek.

A Leica a múlt héten mutatta be új kameráját, ami a gyártó tájékoztatása szerint saját hitelesítési technológiával rendelkezik, kizárva a vele készített felvételek utólagos manipulálását. A német márka az M11-P jelű modellel arra törekszik, hogy az emberek a generatív mesterséges intelligencia és a meggyőző hamisítások korszakában is meggyőződhessenek a fotók valódiságáról, vagyis a megfelelő szabványok alkalmazásával képesek legyenek megkülönböztetni az autentikus képeket a szerkesztett tartalomtól.

A gyártó közleménye kiemeli, hogy az MI és a generatív képalkotás fejlődése értéket képvisel a kreatív művészetekben, de a technológiával való visszaélések rombolják a vizuális média megbízhatóságát, ezért minden eddiginél fontosabbnak tartja, hogy a nyilvánosság megbízhasson az ilyen csatornákon felbukkanó fotó hitelességében. Az olyan rendszerekkel készített anyagok, mint a Midjourney vagy a DALL-E 3, ugyanis nem csak élethűek, de már a Google első oldalas keresési találatai között is felbukkannak.

Olcsónak nem lesz olcsó

Ebben az összefüggésben a Leica vízjelezése is a hitelesítés egy módja lehet: ha a kamerán engedélyezik a funkciót, az M11-P speciális metaadatokkal látja el a felvételeket, naplózva a későbbi módosításokat is. Az adatok a Leica FOTOS alkalmazással vagy a Content Credential webhelyén ellenőrizhetők. A hitelesítés állítólag megfelel a Content Authenticity Initiative (CAI) szabványainak, amelyeket az Adobe hívott életre, támogatói között pedig ott van a Microsoft, az Associated Press, a BBC és a Reuters is.

A beszámolók ezzel kapcsolatban felhívják rá a figyelmet, hogy az ilyen szabványok természetesen csak akkor érnek valamit, ha megfelelően széles körben elterjednek, de ehhez most a Leica új terméke is hozzájárulna. Az MI-vel generált anyagok megkülönböztetése persze nem lesz egyszerű dolog, és az M11-P sem kifejezetten az átlagos fogyasztókat célozza 9000 dollár fölötti árával, de a Leica megpróbálja újraértelmezni saját kameráit, mint "hiteles eszközöket a világ eseményeinek dokumentálásában".

Konzumer tech

Emberként még iskolába se járhatna, de 200 millió telefonnál jár a kínai brand

A Realme illusztris társaságba került a mérföldkő gyors elérésével. A teljesítmény értékét tovább növeli, hogy a forgalom nagy része Kínán kívül realizálódik.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.