A Microsoft és a Citizen Lab szerint legalább 10 országban használhatták a QuaDream nevű céghez köthető eszközt az iPhone-tulajdonosok észrevétlen megfigyelésére.

A kanadai Citizen Lab kedden közzétett jelentésében azt állítja, hogy a Microsoft Threat Intelligence mintáinak elemzése alapján azonosította a QuaDream nevű kémprogram néhány áldozatát Észak-Amerikában, Közép-Ázsiában, Délkelet-Ázsiában, Európában és a Közel-Keleten. Ezek között a Pegasus-ügyhöz hasonlóan újságírók, politikai ellenzéki személyiségek és civil szervezetek tagjai is szerepelnek, bár ennél konkrétabban egyelőre nem kívánták őket megnevezni. A dokumentumból kiderül, hogy az izraeli QuaDream terméke az iOS 14 egyes verzióinak nulladik napi sérülékenységeit használhatta ki, és láthatatlan iCloud-naptármeghívókon keresztül települt olyan módon, ami nem igényelt aktív közreműködést a célpontok részéről.

A Citizen Lab igyekezett meghatározni a QuaDream-rendszerek üzemeltetőinek helyét, és néhány esetben sikerült is azonosítania ilyen szervereket, amelyeket a közlemény szerint Izraelben, Bulgáriában, Csehországban, Romániában, Ghánában, Mexikóban, Szingapúrban, az Egyesült Arab Emírségekben, Üzbegisztánban és Magyarországon találtak meg. A Reuters már tavaly beszámolt a QuaDream korábban kifejlesztett eszközeiről, amelyek hasonlóak a Pegasust futtató NSO programjaihoz, utóbbival szemben azonban a QuaDream kifejezetten igyekezett kerülni a feltűnést: nem rendelkezik az üzletét bemutató weboldallal, alkalmazottainak pedig azt sem engedi, hogy közösségi oldalakon utalást tegyenek a munkahelyükre.

Láthatatlanok azért eddig sem voltak

Ahogy a hírügynökség friss tudósításából is kiderül, a QuaDream külföldön az InReach nevű ciprusi vállalkozáson keresztül értékesítette termékét, amellyel utóbb jogi vitába keveredett. Bár a Citizen Lab felhívja rá a figyelmet, hogy ebben az izraeli cégnek más partnerei is lehettek, a bírósági anyagok átvizsgálásából értékes információt szereztek a QuaDream üzletének működéséről. Megállapították például, hogy a két céghez köthető kulcsfontosságú személyek korábban egy ugyanilyen profilú szállítóval, a Verinttel, valamint izraeli hírszerző ügynökségekkel is kapcsolatban álltak. A QuaDream korábbi sajtóhírekben már felbukkant állítólagos kormányzati megállapodásai miatt, sőt szerepelt a Meta 2022 decemberi biztonsági jelentésében is.

A Microsoft fentebb hivatkozott riportja KingsPawn névvel jelöli a rosszindulatú programot, amelynek működését ebben a blogbejegyzésben fejti ki részletesebben. A Citizen Lab felfedezéseivel kapcsolatban érdemes felidézni, hogy a Torontói Egyetemen működő kiberbiztonsági kutatóintézet 2021 nyarán az ugyancsak izraeli Candiru szoftvercég kémprogramjáról mutatta ki, hogy azt Magyarországról is használták a hálózati infrastruktúra és az internethez csatlakoztatott eszközök lehallgatására, miután a nyomokat akkor is magyar IP-címhez lehetett visszakövetni. Nem sokkal később bukkantak fel a Pegasusról szóló első beszámolók, azóta pedig az Európai Parlament is vizsgálatot kezdett, hogy feltárja a kémprogram felhasználásának jogszerűségét.

Biztonság

Egyre furcsábbak lesznek a CAPTCHA tesztek, ahogy a gépek is okosodnak

Már nagyon jók például például a fényképek címkézésében, de a logikai összefüggéseken könnyen fennakadnak. Igaz, ezzel így lehet némelyik emberi felhasználó is.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

A válasz egyszerű: arról függ, hogy hol, hogyan és milyen szabályozásoknak és üzleti elvárásoknak megfelelően tároljuk az információt. A lényeg azonban a részletekben rejlik.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.