Ma a Kúria helybenhagyta a Fővárosi Törvényszék döntését, és hatályon kívül helyezte az NMHH-nak a frekvencia-árverésen hozott tavaly januári határozatait, azaz a mobiltelefon-frekvenciákra kiírt pályázat eredménye semmis.
Mától végérvényes: semmissé vált a 2011 nyarán a 900 MHz-es sávra kiírt mobiltender eredménye. Mint emlékezetes, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 2012. január végi döntése értelmében a nyertes az MPVI Zrt. állami konzorcium építhette volna ki a negyedik mobiltelefon-hálózatot.

A NMHH döntését azonban a konkurensek megtámadták. A közigazgatás perben a Fővárosi Törvényszék 2012. szeptember 12-én hirdetett jogerős ítéletet: megsemmisítette az NMHH döntését, mivel az jogszerűtlen módon született, így az MPVI Zrt. jogszerűtlenül nyerte el a jogot az újabb mobilhálózat kiépítésére. Ám a határozatnak volt még egy pontja: a három korábbi piaci szereplő is jogszerűtlenül szerzett újabb frekvenciablokkokat.

Ez utóbbi miatt fordult a Kúriához a Vodafone felülvizsgálati kérelemmel, ugyanis a cég addigra az elnyert frekvencia jelentős részét felhasználta, fejlesztett, így számára a frekvencia elvétele komoly veszteségeket okozott volna. Ugyanakkor a Telekomnál például pozitívan értékelték a bíróság döntését. A döntést az alperes NMHH is megtámadta.Kúria: jól döntött a Fővárosi Törvényszék A legfelsőbb bírói fórum ma „a Fővárosi Törvényszék jogerős ítéletét hatályában fenntartotta”. A Kúria szóbeli indoklása szerint a döntésük azon alapul, hogy a pályázaton az akkor hatályos szabályok szerint nem indulhatott volna állami cég. (A döntésről hírt adó MTI megemlíti, hogy az eljárás közben lépett hatályba az az európai uniós jogszabályokkal összhangban lévő NMHH-rendelet, amely már nem tiltotta állami szereplő indulását a tenderen.)

A Kúria kitért több másik vitatott pontra is, így például a belföldi roaming kérdésére. Ezzel kapcsolatban osztotta a három szolgáltató álláspontját, miszerint nem jogszerűek a pályázatban ezzel kapcsolatban a jelentkezők számára rögzített kötelezettségek. A pályázat ugyanis előírta, hogy a meglévő három szolgáltató köteles átengedni a hálózatát a negyediknek. Ezzel kapcsolatban a felperes szolgáltatók a perben már korábban felvetetették, hogy a roamingra vonatkozó jog értelmezéséről kérjen a magyar bíróság előzetes döntéshozatalt az Európai Bíróságtól, ám ezt a Fővárosi Törvényszék elutasította.

"Ez nem tiszta ügy" – jegyezte meg a Kúria tanácselnöke, és hozzáfűzte, hogy miután e körben uniós szabályok is felmerülnek, a luxemburgi székhelyű Európai Bíróság állásfoglalásának lehet majd helye, de jelen ügyben nem volt kötelező a magyar bíróságnak ehhez a fórumhoz fordulnia, mivel a pert érdemben nem ez a kérdés döntötte el.

A most megsemmisített pályázaton a négy induló összesen mintegy nettó 43 milliárd forintért szerzett frekvenciákat. A koncessziós díjak a Kúria döntése nyomán visszajárnak a pályázóknak.

Merre tovább MPVI? Az MPVI Mobil Zrt. tulajdonosai megvizsgálják a vállalat jövőjét illetően a nyitva álló lehetőségeket -- közölte a társaság kedden az MTI érdeklődésére, a Kúria döntésére reagálva. A cég tájékoztatása szerint készen álltak arra, hogy néhány hónapon belül Budapest belvárosában próbaüzemet indítsanak, egy év után pedig kereskedelmi szolgáltatást nyújtsanak. Ezzel fokozták volna a versenyt, csökkentették volna a lakosság és a vállalkozások terheit. Az indulás és működés jelentette befektetés munkahelyeket teremtett volna – hangsúlyozta nyilatkozatában a cég.

Fontosabb cikkeink a témában:
Kormányzati ellenszélben a telkók
Meglepetés helyett: a Posta lesz a negyedik mobilszolgáltató
Megtámadták a frekvenciatender eredményét
Bírósági döntés miatt nem indulhat az állami mobilszolgáltató
Mobiltender: a Vodafone a Kúriához fordult és időt nyert

A konkurensek is reagáltak a Kúria döntésére. A Telenor és a Magyar Telekom is úgy véli, a mobilpiac nagyon fontos, hogy „további frekvenciasávok váljanak minél hamarabb elérhetővé a hazai mobilszolgáltatók számára”, hiszen a frekvencia a mobilinternet fejlődésének záloga, és reméli, a döntéshozókkal sikerül érdemi szakmai párbeszédet kialakítania a hazai távközlési piac további fejlesztésének irányairól.

A Magyar Telekom álláspontja szerint Magyarországon jól működik, és igen erős a mobilpiaci verseny, ám kiemelte: a versenypiac fejlődése, az ország versenyképességét is növelő további mobilpiaci fejlesztések, beruházások érdekében a társaság továbbra is fontosnak tartja a hatékony spektrumgazdálkodás szempontjainak érvényesítését.

Fontos tervrajzokat loptak az Apple-től. Zsarolják a vállalatot

A Maceket is elérte az új zsarolási típus. Az időzítés valószínűleg szándékos: a napokban mutatták be a vállalat új termékeit.
 
Hirdetés

Három fontos tanács a jövőálló vállalkozások felépítéséhez

A VMware Future Ready Solution megoldásai lehetővé teszik a problémákra adott gyors reakciót, az új körülményekhez való alkalmazkodás és az innováció felgyorsítását is.

A virtualizáció nem válik elavulttá a konténerizació és a Kubernetes miatt, sőt katalizátora lehet az új techológiák bevezetésének.

a melléklet támogatója a Tech Data

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.