Az EPAM Systemsnek 1,3 milliárd forintot hoz a konyhára a magyar kormánnyal kötött stratégiai megállapodás. Az amerikai szoftverfejlesztő cég cserébe újabb több száz fős bővítést ígért Magyarországon.
Hirdetés
 

Újabb stratégiai megállapodást írt alá hétfőn a kormány, ezúttal egy amerikai szoftverfejlesztő társaság a partner, amely már több mint tíz éve van jelen Magyarországon. A cég nálunk másfél ezer embernek ad munkát, és Budapestről irányítja egyebek mellett a lengyel és a bolgár érdekeltségeit is.

Létszám és irodabővítés Szegeden és Debrecenben

Ezt a létszámot tervezi a társaság a következő két évben egy 11 millió eurós (3,6 milliárd forint) bővítés keretében további 365 fővel növelni. Ennek fejében a kabinet egyedi kormánydöntés keretében 1,3 milliárd forinttal, vagyis a tervezett költségnek nagyjából harmadával járul hozzá a munkahelyteremtéshez. Az összeg vissza nem térítendő támogatásnak számít.

Az EPAM Systems amerikai viszonylatban az évi egymilliárd dollár alatti forgalmával még nem tartozik a legnagyobb vállalatok közé, de lendületesen növekvő társaság. Leginkább a pénzügyi szolgáltatásokban, az utazásban és a vendéglátóiparban, a kiskereskedelemben és az egészségügyben működnek a cég által fejlesztett szoftverek.

A magyarországi leányvállalat Budapesten, Debrecenben és Szegeden tart fenn irodákat, mint az egyik legnagyobb itteni szoftverfejlesztő cég. Éves árbevétele 15 milliárd forint, ebből adó előtt mintegy egymilliárd forintos eredménye képződik. Vinkó Bence ügyvezető az aláírás alkalmával elmondta, hogy az idén már 400 fővel többen dolgoznak a cégnél. A most bejelentett további beruházás keretében pedig nemcsak a létszám, hanem Debrecenben az irodai alapterület is növekszik, Szegeden pedig új irodaházba költözik az ottani stáb.

Partner a duális képzésben is

A megállapodást a kormány nevében aláíró külgazdasági és külügyminiszter hozzátette, hogy a társaság már eddig is elég szorosra fűzte a kapcsolatait a hazai egyetemekkel, részt vesz a duális képzésben. A jövőben viszont már azt a lehetőséget is vizsgálják, hogy tudná bevonni a cég a jövőbeni kutatás-fejlesztési programjaiba a magyarországi oktatási intézményeket és a kutatóközpontokat. Szíjjártó Péter emlékeztetett rá, hogy a most aláírt szerződés már a 69. a sorban és a 11. az amerikai cégekkel kötöttek között.

A kormány az infokommunikációs szektor szereplői közül eddig nyolc informatikai céggel kötött ilyen jellegű együttműködést. Ezek a következők: Microsoft Magyarország, IBM Magyarország, a Tata Consultancy Services, a HP Magyarország, az Oracle Hungary, az IT Services Hungary, az NNG és az EPAM. Ehhez jön még két távközlési társaság a Deutsche Telekom és a Telenor Hungary.

Piaci hírek

Jól vizsgázott üzletfolytonosságból az ukrán techszektor

Az orosz támadás megindulásakor Harkivban 511 informatikai cég volt. Közülük 500 ma is működik, pedig a munkatársak többsége elköltözött a harcokat közvetlen közelről megszenvedő városból.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.