Az NGM államtitkára szerint a tervezett fejlesztésekkel a magyar adóhatóság az EU legversenyképesebb adóhivatalává válhat.
Hirdetés
 

A NAV 2.0 programmal először a Magyar Közlöny június elején megjelent számában találkozhattunk, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Megújulásának Stratégiai Programjáról szóló kormányhatározatban. Ez az elkövetkező öt évre határoz meg olyan feladatokat, mintaz adórés és a behajthatatlan kintlévőségek jelentős csökkentése, de az is a program célja, hogy az adóhivatal valós idejű, papírmentes szolgáltatásokkal segítse a lakosságot és a vállalkozókat.

Ennek egyik látványos példája, hogy egyre több bevallás tervezetét készítenék el az adózók helyett – hasonlóan a NAV idén debütált elektronikus szja-rendszeréhez, amely mentesítette a lakosságot a bevallás kitöltésének kötelezettsége alól. Az NGM parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára, Tállai András az MTI-nek nyilatkozva a NAV 2.0 reális célkitűzésének nevezte, hogy vállalkozások adóadminisztrációval töltött ideje a felére csökkenjen.

Valós időben segít, illetve üldözi a gazságot

Az előzetesen 21 milliárd forintos költségigénnyel tervezett program fókuszában ezek szerint az online szolgáltatások bővítése és az elektronikus fejlesztések állnak. Az államtitkár beszámolója alapján az adóhivatal olyan technikai eszközöket és technológiákat helyezne üzembe, amelyek segítségével a nagy mennyiségű adatállomány hatékonyabban lesz felhasználható – vagyis a magánszemélyek szja-bevallása mellett a vállalkozások legtöbb bevallási tervezetét is el lehet majd készíteni.

Az államtitkár szerint a valós idejű, automatizált információáramlás másik előnye, hogy növeli az ellenőrzés sebességét és hatékonyságát, megsokszorozvak a kockázati elemzések pontosságát is. Az adócsalást szinte valós időben, azonnal észlelni lehet, az adatokban rejlő anomáliák gyors feltárása pedig nem csak az illegális vagyonkimentést nehezíti, hanem a behajthatatlan tartozások összegére is jótékony hat.

Új szolgáltatás lesz az "adóhelyzet" ellenőrzése, vagyis a rendelkezésre álló információkat az adózók számára is megjelenítik, jobban mondva lekérdezhetővé teszik egy online felületen. A papír alapú bizonylatok online módra cserélése az államtitkár szerint sem várható el azonnal minden vállalkozótól, de a tendencia egyértelmű: egyre több gazdálkodó részesíti előnyben – többek között az e-számla, az e-fizetési lehetőségek miatt is – a tisztán elektronikus úton történő megoldásokat.

Piaci hírek

10 milliárd dollárt égetett el az Apple kísérlete

Nemrégiben derült ki, hogy Cupertinóban végleg felhagynak azzal a tervvel, hogy saját autót gyártsanak. Friss hírek szerint a kísérletezgetés még az Apple méretéhez képest sem volt filléres mulatság.
 
Hirdetés

Miért szerette Bill Gates a lusta kollégákat? – A produktivitás öt új trendje az ITSM-ben

Egy konferencia, ahol a CIO-k új produktivitásjavító eszközöket és módszereket tanulhatnak. Márciusban jön a 9. META-INF Atlassian Day – nem csak Atlassian-ügyfeleknek!

Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.