Esetenként 50 százalékos forgalomnövekedést kellett kezelni a járványhelyzet alatt.

Magyar CIO-k kérdeznek egymástól. A központi téma: kinek mi volt a legnagyobb kihívás a koronavírus okozta helyzetben, és azt hogyan, milyen eszközökkel, módszerekkel sikerült kezelni.  (A korábbi kérdéseket és válaszokat itt gyűjtöttük össze.)

Bognár Ádám, az MVM/NKM csoportszintű informatikai igazgatója kérdezte Budai J. Gergőtől, a Vodafone Magyarország Igazgatóságának alelnöketől:

Milyen kihívásokat támasztott a pandémia okozta forgalomnövekedés a hálózatüzemeltetésben és -fejlesztésben?

Március közepétől az első és legfontosabb célunk az ország működése szempontjából kritikus mobil- és vezetékes infrastruktúra megbízható és magas minőségen történő üzemeltetése volt. A hálózatainkba ezért az elmúlt fél évben milliárdot meghaladó összeget fektettünk be, hogy azok bírják a hirtelen megnövekedett extra terhelést. A hálózat stabilitását szolgáló kapacitásbővítéseket időben elvégeztük, szakértőink pedig folyamatosan figyelték és figyelik jelenleg is a helyzet alakulását és adott esetben megteszik a szükséges lépéseket.

A mobilinternet adatforgalmát tekintve a koronavírus miatti veszélyhelyzetben a kezdeti időszakban 20-25 százalékos növekedést mértünk. Nagyobb eseményeknél, mint például a miniszterelnök bejelentései, vagy az operatív törzs sajtótájékoztatói idején 50 százalék feletti volt a növekedés. Azt tapasztaltuk, hogy jelentős torlódás csak a határátkelők körzetében lévő mobilcelláknál alakult ki (Hegyeshalom, Csanádpalota), ezeken a területeken spektrum-átallokálással rögtön kezeltük a helyzetet.

A vezetékes hálózaton a torrentezés, a játék és a HD minőségű filmek letöltése okozták a növekedést. Sokszor egy-egy új játék megjelenésekor volt csúcsra járatva a hálózat, ilyen esetekben különös figyelmet fordítottunk arra, hogy a hatóságok munkája, a digitális oktatás, illetve az otthonról történő munkavégzés előnyt élvezzen, illetve nagyobb sávszélességet kapjon.

Budai J. Gergő

Elsődleges célunk továbbra is az, hogy biztosítsuk a mobil- és vezetékes hálózatok megbízható és magas minőségű működését ügyfeleink számára, ugyanakkor az elkövetkező hónapokban nagy hangsúlyt fektetünk az újgenerációs mobilhálózat, az 5G fejlesztésére is, ez utóbbi jelenleg a vidéki nagyvárosokban és a Balaton körül épül.

Budai J. Gergő kérdése Vidra Andrásnak, a MÁV CIO-jának szól:

Milyen új, izgalmas fejlesztések vannak folyamatban a MÁV-nál?

A sorozatban megjelent kérdéseket és válaszokat ezen az oldalon találja egybegyűjtve.

Piaci hírek

Nem ismert Exchange-sérülékenységeket használtak ki kínai hekkerek

A Microsoft ügyfeleinek az időközben elkészült javítások azonnali telepítését javasolja.
 
Ha egy szervezetnek címtárszolgáltatásra van szüksége, akkor nagy valószínűséggel az Active Directoryhoz nyúl. Ezt azonban a hekkerek is tudják.

a melléklet támogatója a Balasys

Hirdetés

A gazdi szeme, avagy hogyan lesznek tájékozottabbak az állattartók

Bár Magyarországon még az on-premise megoldásokat kedvelik a vállalatok, a hálózatba kapcsoltság általánossá válása miatt túl kell lépni ezen a szemléleten.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.