Bővül a Google Classroom és a Google Meet, jön egy marék új alkalmazás, és az iskolai Chrome OS fiókok is frissülnek az új szemeszter kezdetére.

A világjárvány nyomán a virtuális találkozók is komoly frontvonallá alakultak a nagy technológiai szolgáltatók között. A nagyságrendeket jól érzékelteti, hogy a Zoom már a napi 300 millió videokonferencia-résztvevőt is elérte, a Microsoft Teams pedig ugyancsak 200 milliónál is több napi csatlakozást jelentett a virtuális találkozóira, ami akkor is elképesztően nagy szám, ha egy-egy felhasználó többször is megjelenhet a statisztikában. Panaszra a Google Meet alkalmazássnak sincs oka a maga 100 millió pluszos hallgatóságával, különösen, hogy a sok közül csak az egyik csatornáról van szó, amelynek segítségével a Google lenyomná a versenytársakat az üzleti, otthoni vagy oktatási célú kollaborációs eszközök piacán.

A Google az Anywhere School 2020 nevű rendezvényén jelentett be egy nagy csomó újdonságot a távoktatáshoz kapcsolódó szolgáltatásaiban, köztük is fókuszba állítva a járvány és a távoktatás miatt megnövekedett jelentőségű Google Classroomot (Tanterem). Ebben egy új widget jelenik meg a soron következő feladatok, a hiányok vagy az osztályzatok követésére, és azt a hiánypótló újítást is bevezetik, hogy a tanárok megoszthassák a megfelelő hivatkozást az órákra szóló meghívókban. A Google a spanyolviasz feltalálásához még hozzá is fűzi, hogy ezentúl bármilyen kommunikációs csatornán, például a csevegőkön keresztül is megoszthatóvá válnak az egyes online foglalkozások.

A tanárok az eddigi három helyett minden órán öt alkalommal futtathatják a szövegegyezések vizsgálatát (originality report), ami a G Suite Enterprise for Education előfizetésekhez továbbra is korlátlanul használható, beleértve a weboldalak és a beadott anyagok ellenőrzését, és a támogatott nyelvek köre is 54-re bővül a spanyollal, a portugállal, a norvéggal, a svéddel, az indonézzel és az olasszal. A G Suite adminisztrátorok eszköztára ugyancsak bővül, mások mellett az aktív órákat mutató, a funkciók adaptációját mérő, a tanár-diák interakciót értékelő vezérlőpultot vagy a Classroom audit naplókhoz való hozzáfrést.

Az újdonságok ennél sokkal hosszabb és teljesebb listája itt tekinthető meg a Google vonatkozó termékblogján.

Kistafírozzák az enyhe lemaradásban lévő Meetet

Nem kevésébé érdekes a Google Meet alkalmazás frissítései, köztük a szeptemberben érkező, megnövelt méretű 7×7-es csempe nézettel, ami a Microsoft Teams és a Zoom képességeihez mérhetően 49+1 résztvevő együttes megjelenítését teszi lehetővé. Az interaktív Jamboard tábla integrációja mellett a moderátorok is olyan új eszközöket kapnak, mint mondjuk a meetingekről kirúgott vagy a belépésnél már kétszer visszautasított felhasználók automatikus kizárása. Októberben elérhetővé válnak a testre szabható vagy elmosott hátterek, ugyancsak az adminisztrátorok kezelésében.

A G Suite Enterprise for Education ügyfelek az osztályokat külön kisebb csoportokba (szobákba) oszthatják, és jelentést kapnak róla, melyik tanuló mikor látogatta a virtuális órákat. Ezek ugyancsak olyan képességek, amelyek a Zoom vagy a Microsoft teams felhasználóinak már rendelkezésére állnak, így a Meet platform lemaradását csökkentik azokkal szemben. Későbbi, egyelőre meg nem határozott időpontban bevezetik az órán való jelentkezés funkcióját, az Enterprise előfizetők pedig kérdés-válasz és szavazós készségeket is használatba vehetnek. A hosztok felvehetik a találkozókat, és a felvételeket 30 napig megoszthatják a résztvevőkkel, ami nagy segítséget jelenthet az akadozó internet-kapcsolatok esetén vagy a hiányzók felzárkóztatásában

Önmagában is újdonság lesz az Assignments nevű, az LTI 1.1-es specifikációjú vagy annál újabb tanulásmenedzsment (LMS) rendszerekkel együttműködő alkalmazás. A most bemutatkozó eszköz képes lesz például a személyre szabott anyagok automatikus kiosztására a hallgatók saját Drive mappáiba; a részletek erről a programról is nyomon követhetők a Google termékblogján. Érdemes megemlíteni a Tech Toolkit for Families and Guardians néven bejelentett csomagot is, ami a szülőknek nyújt segítséget abban, hogy tisztába kerüljenek a gyermekeik által a google tantermekben használt technológiákkal. Ennek részeként igénybe vehetők lesznek a új Teacher Center ingyenes képzései, erőforrásai és professzionális fejlesztési programjai is.

Végül, de nem utolsósorban, a Chrome OS alatt az iskolai felhasználói fiókok innentől egyesíthetpők lesznek a Family Link által ellenőrzött fiókokkal, vagyis a diákok úgy léphetnek be a virtuális órákra és úgy férhetnek hozzá az iskolai fájlokhoz, hogy a szülők ezeket a tevékenységeket is ellenőrizni és szabáylozni tudják majd. Ez utóbbiról itt található egy rövid összefoglaló.

Közösség & HR

Mennyit is keres most egy IT-szakember? Itt egy válasz...

A No Fluff Jobs állásportál friss felmérése szerint továbbra is sokat, és ezt most maguk az alkalmazottak erősítették meg.
 
Hirdetés

Van olyan tanácsadó, aki pénzt hoz?!

Pedig külső szemlélőként csak annyit mutat meg, hogy miből van hiány és miből van fölösleg. Ám ha szoftverlicencekről van szó, ez százmilliókat is érhet – megtakarításban.

Érdemes-e használt szoftvert venni a vállalatnak? És ha igen, hogyan? Egy biztos, nem úgy, mint egy használt autót.

a melléklet támogatója az IPR-Insights

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.