A vállalat DeepMind technológiája speciális képzést kapott, így akár 15 százalékkal is fokozhatja az adatközpontok fogyasztás-optimalizálásának hatékonyságát.

Az adatközponti fogyasztók hármas csoportjából a hűtés dominánsan jelenik meg egy-egy létesítmény összfogyasztásában, írtuk pár hete. Csökkenteni az ezzel járó költségeket úgy lehet, ha hatékonyabbá tesszük a hűtést, például mérsékeljük az általa fogyasztott energiát. Ezt a területet célozza a Google DeepMind; a mesterséges intelligencia a szerverek és más elektronikus berendezések felügyeletében játszik szerepet a vállalat saját telepítésű adatközpontjaiban.

Kifejezetten a hűtési rendszer finomhangolására használja a Google az algoritmusokat, árulta el nemrég Demis Hassabis, a DeepMind társalapítója egy new yorki, mesterséges intelligenciával foglalkozó konferencián. „Körülbelül 120 adatközponti változót felügyel. A ventillátorokat, a hűtési rendszert, az ablakokat és sok minden mást” – közölte a szakember, aki azt is a nyilvánosság elé tárta, hogy noha csak az elmúlt hónapokban vezették be a megoldást a saját adatközpontokban, máris 15 százalékos fejlődést tapasztaltak az energiafelhasználás hatékonyságában.

Hőskori gyökerek

A szoftver annak a gépi tanulásnak az alkalmazott formáját használja, melyet azért hoztak létre, hogy a DeepMind megtanulhasson Atari 2600 videojátékokkal játszani. Ez a fajta algoritmizált tudás aztán szerverközpontokra átültetve lehetővé tette a mesterséges intelligencia számára, hogy megtanulja a szerverek elektronikus fogyasztásának működését. Valamint azt is, hogyan érdemes a hűtési rendszer egyes elemeit befolyásolni, annak érdekében, hogy csökkenthető legyen üzemidejük akkor, amikor egyébként nincsen rájuk éppen szükség.

Hassabis nem árult el részletekbe menő információkat arról, hogyan működnek a DeepMind algoritmusai, és az sem tiszta, hogy a technológia vajon elérhető lesz-e más cégek számára. Hosszabb távon azért kisebb összeget rá mernénk tenni erre, ismerve a vállalat „Don’t be evil” – vagy az azt váltó „Do the right thing” - szlogenjét. Mindazonáltal jelentősen fel tudná vele pörgetni az eredetileg londoni fejlesztésű AI megtérülését, ha a piacon érintett többi szereplő egy részének értékesítené.

A becslések szerint éves szinten mintegy 4 gigawatt energiafogyasztást produkáló vállalat 400 millió dollárt fizetett még 2014 januárjában a DeepMindért. Utóbbit 2010 szeptemberében maga Hassabis alapította, Mustafa Suleyman és Shane Legg közreműködésével. Utóbbi a most említett alapítóval együtt gépi tanulásban szerzett korábbi tapasztalataikat kamatoztatta ezen a téren, míg Suleyman vitte a DeepMind üzleti feladatait.

Az emberektől függ, mire használják

A fentiek ellenére nem csak pozitív üzenetek kötődnek a DeepMindhoz. Alkalmazása akkor vált vitássá, amikor a Google idén mintegy 1,6 millió, az angol egészségügyi rendszerben (NHS) biztosított adatainak elemzésére vetette be a mesterséges intelligenciáját egy, a Royal Free NHS Trusttal kötött egyezség révén. Ezt a megállapodást egyébként egy nyilvános panasz kapcsán már vizsgálja a brit Információ Biztos Hivatala (Information Commissioner's Office, ICO).

Cloud & big data

MI-vel védenék a britek az internetre szabadított óvodásokat

Az illetékes hatóság felmérése szerint egyre több kisgyerek jelenik meg a világhálón, akiknek a szülei is egyre nagyobb szabadságot engednek a digitális térben.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

Hol, milyen adatokat és hányszorosan tároljunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk szervezetünk működését egy nem várt adatvesztési incidens esetén is?

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.