Egyszerűbb lesz annak bizonyítása a regisztrációnál, higy nem robotok, hanem emberek vagyunk.
Hirdetés
 

A Google olyan technológiát vezetett be, amely egyszerűbbé teszi a felhasználó és a netes ronotok megkülönböztetésére használt CAPTCHA kezelését a felhasználónak – artí a Biztonságportál.

Annak ellenére, hogy már több olyan megoldás is született, amely alkalmas a webes űrlapoknál alkalmazott CAPTCHA azonosítók megkerülésére, még mindig rengeteg helyen alkalmazzák (a megoldás kialakulásáról egy kattintásnyira írtunk résztelesebben). Ezzel a módszerrel próbálják megakadályozni például, hogy robot, spambot gyűjtsön automatikusan információkat a netről.

Kezdetben a CAPTCHA (Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart –  teljesen automatizált nyilvános Turing-teszt a számítógép és az ember megkülönböztetésére) olyan eltorzított, összezagyvált karakterekre épült, amelyeket a felhasználók – még ha sokszor nehezen is –, le tudtak olvasni, míg a csalók által alkalmazott robotok erre nem voltak képesek. Aztán megjelentek a kép, hang és videóalapú CAPTCHA-k is.

Ennek az azonosítási módnak voltaképpen az tett be, hogy sikerült olyan mesterséges intelligencia algoritmusokat kidolgozni, melyek egyre nagyobb biztonsággal fejtették meg az "elmaszkolt" kódokat. A Bitport is beszámolt például a Vicarious nevű startup cég fejlesztésérő, amely orvosi diagnosztikában felhasználható módszereket építene a CAPTCHA visszafejtésére alkalmas algoritmusokra.

Az új visszafejtési módszerek ellen egyre bonyolultabb, mind nehezebben leolvasható kódok jelentek meg. Ezekkel azonban már a felhasználóknak is meggyűlt a bajuk, és mind a mai napig nyűgnek érzik – tegyük hozzá, teljesen jogosan.

A Google felmérése szerint a mai technológiákkal a legbonyolultabb CAPTCHA-k is 99,8 százalékos pontossággal visszafejthetők, sőt a cég ki is fejlesztett a Street View-hoz egy olyan alkalmazást az utcai feliratok visszafejtéséhez, amely hozza ezt az arányt.

A Google az általa alkalmazott reCAPTCHA esetében egy jelentős fejlesztést hajtott végre, aminek eredményeként akár egy kattintással is kiválthatóvá válik a korábbi szövegbogarászás. A felhasználónak nem kell mást tennie, mint bepipálni egy jelölőnégyzetet. A Google az alábbi videóban magyarázza el a változtatást lényegét.

Noha a módszer a felhasználó szempontjából nagyon egyszerű, azért a háttérben kifinomult eljárások dolgoznak azon, hogy a pipálás előtt, alatt és után bekövetkező események alapján meg lehessen állapítani, hogy ember vagy robot próbál éppen regisztrálni. Ha rendszernek nem sikerül biztosan eldöntenie, akkor a felhasználó egy plusz kérdést kap.

A reCAPTCHA a mobil platformok esetében is fejlődött: képek segítségével lehet igazolni azt, hogy valóban egy emberi lény használja az adott weboldalt.

A Google szerint összességében kedvezőek az új technológiával kapcsolatos első tapasztalatok, így jó esély van rá, hogy egyre több weboldalon találkozunk vele.

Biztonság

Az iPhone-gyártás beindul, de a piac mélypontja még csak most jön

A Reuters szerint az Apple beszállítói egyelőre még nagyon óvatosan szűrik a levegőt a fellélegzésnél.
 
A legfejlettebb szoftvereszközökkel egyszerűsíthető az adatbázisok összetettsége, csökkenthető az információkezeléssel kapcsolatos kockázat és költség, valamint javítható a teljesítmény. Nézzük, mit tehetünk az adatainkban rejlő lehetőségek maximális kiaknázásáért!

a melléklet támogatója a Balasys

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.