Az Open Automotive Alliance megalapításával az autógyártók és a tech cégek szeretnék az autónkat modernizálni.
Hirdetés
 

Ha van olyan használati eszköz, ami kommunikációs szempontból javításra, megújításra szorul, akkor az a személygépkocsi. Útjaink során az összes eszközünket igyekszünk integrálni egy-egy autó meglévő technológiai eszközparkjába, de az utólag, legtöbbször szerencsétlen módon beépített, rögzített kütyük és az azokkal járó szolgáltatások pont egy olyan térben nem érhetők el kényelmesen (biztonságosan), ahol sokat tartózkodunk. Az idei CES az autókról is szól, ahogy az elmúlt években sokan (köztük az NNG) keresték már annak a lehetőségét, hogy miként lehetne az autók műszerfalát meghódítani.

Új szervezet egy nemes cél érdekében

A Google, az Nvidia, illetve négy nemzetközi autógyártó (Audi, GM, Honda, Hyundai) által alapított Open Automotive Alliance (OAA, kb. Nyílt Autóipari Szövetség) a cégek által közösen kiadott közlemény szerint elsősorban azért jött létre, hogy az Androidot elvigyék egy kezdetektől fogva mobil eszközbe, az autóba. Az OAA-t egy nyílt platformként határozzák meg az alapítók, aminek az lesz az elsődleges célja, hogy a járművekben megjelenő technológia a lehető legegyszerűbb és legbiztonságosabb módon álljon az autótulajdonosok rendelkezésére.

Mindez a Google szempontjából azért lesz jó irány, mert így az Android egy újabb területen jelenhet meg, sőt, a szervezet segítséget ígér az alkalmazásfejlesztőknek abban hogy az appjaikat az autóban történő használatnak megfelelően áttervezhessék. Az együttműködés igazi nyertesei remélhetőleg a felhasználók, akik végre nem lesznek az autógyárak rendszerint nehezen kezelhető, bonyolult, és egyéb eszközökkel általában inkompatibilis fedélzeti rendszereire kárhoztatva.

Ezzel szemben például elég könnyen elképzelhető, hogy amikor az androidos mobillal beszállunk a  kocsiba, a kommunikációs csatorna szerepét átveszi az autó, illetve annak gyárilag beépített, a telefonunknál biztosan nagyobb átmérőjű kijelzője. A hívások bonyolítását, a navigációt, a különböző, útközben hasznos appok futtatását átveheti az autó, ami sokszorosára emeli magának a mobilkészüléknek is az értékét.

Mindenkit szeretettel várnak

A Google, illetve az autóipari vállalatok lépése valószínűleg több cég terveit keresztül húzza és példáért nem is kell nagyon messzire menni. A hazai gyökerű NNG például már évek óta az autóiparban keresi a boldogulást és legutóbbi bejelentése szerint tulajdonképpen ugyanazt szeretné megvalósítani, mint a Google.

A szervezet ezen kívül maguknak az autógyártóknak is konkurenciát állít, hiszen a Honda és az Audi korábban már az Apple-is kötött hasonló megállapodást, azokról a házon belüli fejlesztésekről nem is beszélve, amelyek hasonló céllal, vagyis az autó hálózatba kötése céljából indultak el. Az OAA közleménye szerint az első androidos autók már 2014 végén piacra kerülhetnek, az alapítók pedig szeretettel várják az autógyárak, beszállítók, illetve technológiai cégek csatlakozását a szervezethez.

Jól vizsgázott üzletfolytonosságból az ukrán techszektor

Az orosz támadás megindulásakor Harkivban 511 informatikai cég volt. Közülük 500 ma is működik, pedig a munkatársak többsége elköltözött a harcokat közvetlen közelről megszenvedő városból.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.