A spórolásra törekvő ügyfelek már nincsenek oda a havi vagy éves átalányokért, a szolgáltatóknak viszont riasztó a használatalapú modellek bizonytalansága. A megoldás a kettő között félúton lehet.

Általában a 2008-as recesszióhoz kötik azt a technológiai iparban végbement változást, hogy a gyártók a dobozos szoftverek helyett elkezdték hozzászoktatni ügyfeleiket a havi vagy éves előfizetések szerinti számlázáshoz, ami ma már alapvetésnek tekinthető a felhőalapú számítástechnika korszakában. Az iparági bennfentesek szerint az újabb globális recesszió közeledtével most újabb változás indulhat be a szoftveres üzleti modellekben. A techvállalatok ráfordulnak az úgynevezett használatalapú árazásra, amelyben az ügyfelek csak azért fizetnek, amit ténylegesen fel is használnak – olvasható a Business Insider csütörtökön közzétett elemzésében.

A dolog annyiban nem újdonság, hogy az olyan infrastruktúraszolgáltatók, mint az AWS, már eddig is percalapon számláznak a szervereik használatáért, és az új generációs adatszolgáltatók is a náluk elhelyezett adatmennyiség alapján számítják fel a díjakat. A lap által idézett szakértők azt jósolják, hogy ennek a modellnek a rugalmassága a mostani helyzetben különösen csábító lesz az ügyfelek szemében. Ez pedig a szállítók egyre nagyobb részét készteti arra, hogy elkezdjék felfedezni a koncepciót, és új fogyasztási modelleket dolgozzanak ki, vagy legalábbis ilyen elemekkel bővítsék a már meglévő rendszereket.

A hibrid megközelítés lehet a nyerő

A használatalapú árazásnak természetesen hátránya is van, ami a szállítói oldalon elsősorban a kiszámíthatóság hiánya: könnyű belátni, hogy az előfizetők száma alapján könnyebb megbecsülni a következő havi forgalmat, mint a látványos ingadozásra képes közvetlen felhasználást tekintve, ahol az ügyfelek viszonylag könnyen csökkenthetik kiadásaikat. Utóbbiak azonban értékelik a rugalmasságot, ami hosszabb távon erősítheti lojalitásukat és az általános használatot, amikor pedig bizonyos körülmények között árérzékenyebbé válnak, más lehetőségük is lesz, mint a termékek teljes elhagyása.

Bár abban a Business insider szerint sok elemző egyetért, hogy a használatalapú árképzés nem lesz minden helyzetben ideális, jelenleg a szolgáltatók kénytelenek átgondolni eddigi megközelítésüket. A megoldás valószínűleg az lesz, hogy az alaptermékek esetében nem feltétlenül térnek át a használat szerinti számlázásra, de az megjelenik majd a rájuk épülő nagy csomó eszközben és szolgáltatásban. Ez egyelőre kézenfekvőbb az infrastruktúrarétegben, mint az alkalmazásrétegben, de idővel ezek az elemek a szoftverszolgáltatásokban is megjelennek. A hibrid megoldás a szállítóknak is adhat némi kiszámíthatóságot, miközben nagyobb rugalmasságot kínálna az ügyfeleknek. Az egyik szakértő már új nevet is talált a modellnek, amit "használaton alapuló előfizetésnek" nevezett.

Cloud & big data

100 millió dollárnyit zsarolt össze a Conti utódcsapata

A Black Basta valószínűleg a hírhedt orosz Conti hekkerbanda egykori tagjaiból állt össze tavaly, és úgy tűnik, rögtön nagyon sokat kaszáltak.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.