Egyetlen CDN-szolgáltató leállása képes volt a fél világot magával rántani.

A Fastly-leállás ismét rámutatott az internet sebezhetőségére. Tegnap leállt a Fastly CDN-szolgáltató hálózatának egy jelentős része. Az üzemzavar magával rántott több, jelentős nemzetközi forgalmat bonyolító weboldalt és szolgáltatást. Elérhetetlenné vált például a CNN, a BBC, a Financial Times, a Reddit, a The New York Times, a HBO Max és a Vimeo. De szolgáltatáskiesést tapasztalhattak a PayPal, a Spotify, a Stack Overflow, a GitHub felhasználói is. Emellett a brit kormány gov.uk domain alatt működő hivatalos oldalai is elérhetetlenné váltak.

A TechCrunch által közölt állapotjelentés szerint (lásd a lenti képet) Amerikától Ázsiáig lényegében nem volt olyan régió, ahol ne érzékelték volna a problémát.

Egy szoftverhiba okozta

Mint a Fastly írta, a hibát ugyan egy percen belül észlelték, de a szolgáltatás 95 százalékos helyreállításához 49 percre volt szükség. Az érintett weboldalak és szolgáltatások addig egyáltalán nem voltak elérhetők, vagy extrém hosszúvá vált a válaszidejük.

A vállalat közleménye szerint a probléma egyik ügyfelüknél végrehajtott, egyébként szabályos konfigurációmódosítás után jelentkezett, aminek következtében a CDN hálózat 85 százaléka leállt. A Fastly mérnökei fél órán belül megtalálták azt az ügyfélnél működő konfigurációt, ami a problémát okozta, de a hiba teljes elhárítása az esti órákig elhúzódott. A leállás után nagyjából hét órával kezdték meg a hibajavítás telepítését. A Fastly hibája is rávilágított arra, mennyire sebezhetők az internetes szolgáltatások, és mivel egyre több a globális szereplő, ezért a hatások is globálisak.
 

A TechCrunch képernyőmentése a szolgáltatás tegnapi állapotáról


A CDN-ek (Content Delivery Networks), azaz tartalomközvetítő hálózatok kulcsfontosságú szerepet töltenek be az online szolgáltatások globális terítésében. A CDN-szolgáltatók olyan globális szerverhálózatokat működtetnek, melyek a gyakran lekért tartalmakat a lekérdezés (azaz a netező felhasználó) közelébe viszik. Ezek a szerverek proxyként funkcionálnak. Például a tartalomszolgáltatók leggyakrabban lekért adatait a végfelhasználó közelében tárolják egyfajta gyorsítótárban, így ha például valaki a CNN oldalán akar megnézni egy információt Magyarországon, akkor a kérés nem megy el az eredeti forráshoz, például a CNN központi szolgáltatásához az USA-ba, hanem azt egy a felhasználóhoz fizikailag legközelebb elhelyezkedő CDN szerver szolgálja ki.

Digitális gazdaság erős fizikai korlátokkal

Mint a TechCrunch fogalmaz, az internet ugyan digitális platform, de nagyon is fizikai tulajdonságai vannak. Ha nem lennének a CDN-ek, akkor egy oldalt betöltésére akár több száz milliszekundumot is kellene várni, hiszen akkor a Föld ellentétes pontjára kellene eljuttatni a kérést, valamint onnan vissza a választ.

De ez csak a felhasználói élményt érinti. A CDN-ek azonban ma már fontos szerepet kapnak a kibervédelemben is: segítenek például elosztott túlterheléses támadások (DDoS – Distributed Denial of Service) kivédésében, webalkalmazásokhoz biztosítanak tűzfalat stb. A Fastly mellett hasonló szolgáltatást nyújt a például Cloudflare vagy az AWS CloudFront is.

Közösség & HR

Így árasztotta el az amerikai híroldalakat a pornó

Miután a VidMe nevű videómegosztó domainjét megvette egy pornós cég, több lap oldalán is felnőtt tartalmak kezdtek megjelenni.
 
Hirdetés

Belépő szinten dob nagyot a tároláson a Dell EMC PowerStore 500

Garantált 4:1-es deduplikációval, nagyobb teljesítménnyel, frissített szoftveres képességeivel teszi magasra a lécet a tárolókörnyezet modernizálásában és a gyorsan fejlődő adatigények kiszolgálásában a Dell EMC PowerStore. Beleértve az all flash termékcsalád legkisebb tagját is, amely megérkezett Magyarországra.

Hirdetés

Növekvő elvárások a szállodai Wi-Fi hálózatokkal szemben – hogyan biztosítható a versenyelőny?

A Wi-Fi ma már szinte valamennyi szálláshelyen alapvető szolgáltatás. Ezzel arányosan a vendégértékeléseknek is javuló tendenciát kellene mutatniuk – mégsem ez a helyzet. Mit hiányolnak a vendégek, és hogyan biztosíthatja egy szálloda a legújabb vendégigényeknek történő megfelelőséget? Ennek járt utána egy a lezárások után készült friss kutatás.

Radikális átalakulást és innovációs kényszert hozott a szállodaiparban a COVID.

a melléklet támogatója a TP-Link

CIO KUTATÁS

A PANDÉMIA HATÁSAIRÓL

Az ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Informatikai Intézetével végzett kutatásunkban. Segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

MEHET

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.