A befektetők nagyon bíznak a pilóta nélküli repülő szerkezetek felfutásában, de a sok milliárd dolláros piacot egy pillanat alatt megfojthatják a szabályozás küszöbön álló változásai.

Az amerikai repülésügyi hatóság nyár végi adatai szerint a pilóták 2015 első felében csaknem 700 alkalommal jelentették, hogy távirányítású repülő szerkezetek szálltak el a közvetlen közelükben – ez az előző évben dokumentált összes esetnek közel háromszorosa. A trendet még jobban érzékelteti, hogy pilóták és repülőgépek utasai csak az elmúlt hónapban száz szabálysértő vagy veszélyes drónröptetést észleltek. Miután a reülésügyi hatóság néhány nappal ezelőtt bejelentette, hogy az év végéig az összes, ipari célú vagy játékboltban kapható drónt regisztráltatná, hétfőn az amerikai adminisztráció is munkacsoportot alakított a magánszektor és a kormányzat képviselőiből, amelynek egy szövetségi nyilvántartás felállítását kell előkészítenie.

Nem létező vagy be nem tartott szabályok

A 25-30 fős bizottságnak nincs sok ideje, hogy megfogalmazza ajánlásait, amelyekkel november 20-ig, a karácsonyi bevásárlási szezon kezdetéig kell előállnia. Az idén az apró drónok lesznek az ünnepek slágertermékei, az előzetes becslések szerint az amerikaiak több mint egymillió darabot rendelnek majd belőlük. A gépek kötelező bejegyeztetése a tervezett szabályozás alapvető eleme lenne, ami nem csak a későbbiekben megvásárolt, de a már meglévő eszközökre is vonatkozna – ezekből további egymillió példány van jelenleg is használatban.

Természetesen a drónok röptetése eddig sem volt teljesen szabályozatlan dolog. Az USA-ban engedély nélkül nem emelkedhetnek 400 lábnál (nagyjából 120 méternél) magasabbra, és a repülőtereket sem közelíthetik meg 5 mérföldnél (8 kilométernél) jobban. Egy közelebbi példa Szlovákia, ahol szeptember vége óta hatósági engedélyhez kötik a drónok használatát. Idehaza szintén elindult a pilóta nélküli légi járművekkel kapcsolatos jogszabály-alkotási folyamat, de hobbicélú felhasználáshoz egyelőre nem kell semmiylen engedély, bár a drónok tulajdonosait teljes körű büntetőjogi felelősség terheli az okozott balesetekért és anyagi károkért vagy a légi közlekedés szabályainak megsértéséért.

A probléma minden esetben a szabályok betartatása, illetve a be nem tartás szankcionálása. Az amerikai nyilvántartás célja is éppen az lenne, hogy azonosíthatóvá tegye a szabálysértő drónok tulajdonosait, ami pillanatnyilag igen nehéz dolog: még a gépek gyártási számához is csak úgy lehet hozzáférni, ha azok lezuhannak "bevetés" közben, vagy más módon a hatóságok kezébe kerülnek. A különböző kormányhivatalok ezzel párhuzamosan olyan műszaki eljárásokat, praktikusan zavarórendszereket fejlesztenek, amelyekkel meg lehet akadályozni, hogy távirányított szerkezetek tiltott zónákba – mondjuk repülőterek közelébe – lépjenek.

Gazdaság, innováció és a többi

A szabadidős drónröptetés viszonylagos szabályozatlansága mellett a drónok kereskedelmi célú felhasználásához is elég körülményes dolog a megfelelő engedélyek beszerzése engedélyek megszerzése. Ez nálunk is igaz, az amerikai légügyi hatóság pedig a legtöbb üzleti vállalkozásnak egyenesen megtiltja a drónok alkalmazását, amíg nem véglegesítik az erre vonatkozó biztonsági szabályokat.  A szabályozás nehézkességén az olyan rendelkezések sem segítenek, mint amilyen az a három évvel ezelőtt elfogadott törvény, amely megakadályozta a hatóságot a további szigorításokban, így a drónok működtetői számára előírt vezetői tanfolyam és vizsga bevezetésében is.

Az Association for Unmanned Vehicle Systems International (AUVSI) non-profit iparági szervezet szerint a drónok kereskedelmi célú felhasználásának megfelelő szabályozása 82 milliárd dolláros gazdaságnövekedést és 100 ezer munkahelyet jelenthet majd a következő tíz évben az Egyesült Államokban. Ennek azonban az ellenkezőjére is látnak esélyt: a születőben lévő technológiai szektort könnyen eltaposhatja és az amerikai cégeket technológiailag hátrányos helyzetbe hozhatja, ha beáll vagy tovább lassul a jelenlegi tempó, amelyben átlagosan havi 50 vállalkozásnak adják meg a drónok alkalmazásához szükséges engedélyeket, miközben a jelentkezők száma rohamosan növekszik.

Az AUVSI olyan kockázat alapú, technológiasemleges szabályozási keretrendszer megalkotását sürgeti, amely nem oltja ki az új technológiák alkalmazásának jótékony hatásait. A szervezet adatai szerint a drónok felhasználását 80-90 százalékban kis- és közepes vállalkozások kezdemémnyezik, elsősorban az infrastruktúra-üzemeltetés, a környezetvédelem vagy a kutatás és mentés területén.

Piaci hírek

Egyelőre nem tűnik sokkolóan okosnak a Gemini mesterséges intelligencia

Ahogy az lenni szokott, a Google közzétette, a felhasználók pedig azonnal rászálltak az új technológiára, amit sikerült is buta hibákra késztetniük.
 
Ez a kkv-k problémája világszerte. A megoldásszállítók pedig rendszer a széttagoltságra, a sok egyedi igényre, és az ebből eredő magas fejlesztési és támogatási költségekre panaszkodnak.

a melléklet támogatója a Yettel

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.