A drónok és a szenzortechnológiák elterjedésével Ausztráliában az egyre robotizáltabb mezőgazdasági vállalkozások már a pénzügyi vagy az e-kereskedelmi szektorral versenyeznek a szakemberekért.

Lassan önálló rovatot nyithatnánk az ausztrál mezőgazdasággal kapcsolatos híreknek, de mit tegyünk, ha folyamatosan a Föld túlsó oldaláról érkeznek a legérdekesebb hírek az információtechnológia vagy a robotika ilyen irányú felhasználásairól. Az elmúlt hónapokban beszámolhattunk például a gépesített terelőkutya fejlesztéséről, amely jórészt autonóm módon hajtja az állatokat és monitorozhatja a jószág állapotát, de azt is képes felmérni, hogy aktuálisan melyik terület biztosítja a legjobb körülményeket a legeltetéshez.

Van hozzá állami stratégiájuk is

Queensland állam kormányzata is nemrég léptetett életbe új szabályozást, amely lehetővé teszi az "innovatív légi permetező technológiák", vagyis a mezőgazdasági drónok használatát a növényvédelemben. Az ausztrálok amúgy is tavaly szeptemberben enyhítettek a drónok szabályozásán, és azóta vizsga, regisztráció vagy biztosítás nélkül röptethetők a legfeljebb 2 kilogrammos tömegű röppentyűk. (Magyarországon az előző év végén tettek közzé egy rendelettervezetet, amely egyáltalán meghatározza a drón fogalmát.)

Az állam mindemellett dollármilliókkal támogatja azt a drónok alkalmazását vizsgáló projektet, amely a mezőgazdaságban, a bányászatban vagy éppen a környezetvédelmben próbálja meghatározni a drónok szerepét. Ugyancsak szerepet vállal abban a több száz milliós kezdeményezésben, amelyben a Boeinggel, a Shell helyi gázkitermelő egységével és a Telstra mobilszolgáltatóval együtt fejleszti távoli megfigyelést, az infrastrukturális eszközök vizsgálatát és a döntéstámogatáshoz szükséges adatok közvetítését.

A Reuters most külön összefoglalót szentelt annak a máskülönben világszerte is többé-kevésbé tapasztalható jelenségnek, hogy az ausztrál mezőgazdaság egyre nagyobb arányban szívja fel a technológiailag képzett végzősöket, plusz a mérnökök és informatikusok számára is egyre vonzóbbá válik a mezőgazdasági felhasználások fejlesztése. A folyamat hajtóereje, hogy az ausztrálok mind nagyobb arányban támaszkodnak a csúcstechnológiára annak érdekében, hogy a földművelés és az állattartás hatékonyabbá tételével Ázsia éléskamrájává formálják az országot.

Az ambiciózus elképzelésekről sokat elmond, hogy a termőföldek külföldi tulajdonba kerülését nehezítő rendelkezések, bár eredetileg a kínai cégek nyomulását lennének hivatottak megakadályozni, mára olyan szempontból is érdekessé váltak, hogy amerikai és kanadai nyugdíjalapok kezdenek részesedéseket vásárolni az ausztrál mezőgazdasági társaságokban.

A menő szektorokkal versenyeznek

A drónok és a szenzortechnológiák elterjedése a hírügynökség beszámolója szerint az idén már azt eredményezi, hogy a mezőgazdasági vállalkozások a korábbiaknál sokkal könnyebben csábítják magukhoz a műszaki és tudományos végzettségű szakembereket, ahogy a legújabb generáció szemében megváltozott a távoli farmokon végzett munkáról élő, nem túl pozitív kép. Mivel ma már Ausztrália világszerte is az elsők között van a robotok kültéri felhasználásában, az ország jelenleg is 4 milliárd dolláros mezőgazdasági technológiai ipara igen gyors fejlődésen megy keresztül.

Ez a mezőgazdasági munkaerő-közvetítésre specializálódott Rimfire Resources adatai szerint abban is megnyilvánul, hogy tavaly már a negyedével nőtt az ilyen irányú álláshirdetések száma a korábbi három év átlagáhot képest. Ezzel párhuzamosan az egyetemeken sorra jelennek meg a mezőgazdasággal kapcsolatos tudományos szakok, amelyekre elkezdtek áramlani az olyan hallgatók is, akik egyáltalán nem rendelkeznek a földműveléshez kapcsolódó háttérrel, de szakmai kihívást és karrierlehetőséget látnak például a mezőgazdasági robotikában.

A Reuters összeállításában megszólalók szerint az agro-tech vállalkozások már a légi vagy szárazföldi járműgyártókkal, a pénzügyi, egészségügyi vagy akár e-kereskedelmi cégekkel versenyeznek a szakemberekért. Ez nem csak az anyagi juttatások vonzóbbá tételére vonatkozik, hanem összességében a gondolkodásmódjuk változásával is jár: a pozíciók helyett egyre inkább a tehetségekre fókuszálnak, és már a mezőgazdaságban is előfordul, hogy azelőtt toboroznak tehetséges specialistákat, mielőtt egy-egy üzlet ténylegesen beindult volna.

Közösség & HR

Pénzben fürdetik Elon Musk mesterségesintelligencia-cégét is

A jelek szerint a befektetők képtelenek nemet mondani, ha a világ (ebben a pillanatban harmadik) leggazdagabb embere kitalál valamit.
 
Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.