Az autóipari beszállító a járművezérlő rendszerbe építi a sofőrt segítő generatív mesterséges intelligenciát.

A Continental a Google-lel közösen épít generatív mesterséges intelligenciát (MI), amit az autóipari beszállító közvetlenül a járművezérlő rendszereibe integrál majd. A fejlesztés, amit hivatalosan a müncheni IAA Mobility rendezvényen jelentettek be, a sofőröket támogatja hangos információkkal az autó állapotáról, de az uzatók az útvonalon található látnivalókról is érdeklődhetnek az MI-től.

A közös projekt hasonló koncepció alapján született, mint amit júniusban jelentett be a Mercedes. Az autógyártó kísérleti jelleggel három hónapra integrálta az USA-ban futó autóiba a ChatGPT-t a MBUX nevű infotainment rendszerén keresztül. A Mercedes szórakoztató beszélgetőtársnak és nem mellesleg pénzköltési segédnek (étteremfoglalás, mozijegy vásárlása stb.) szánja a generatív MI-t. A Continental ennél némileg komolyabb szerepet is el tudna képzelni az MI-jének: az nemcsak a nyaralás során meglátogatandó nevezetességek kiválasztásában segíthetne, hanem szükség esetén az autó különböző funkcióiról, beállításairól is tájékoztathatna.

A megoldást a Continental júniusban bemutatott Smart Cockpit nevű fedélzeti számítógépére fejlesztik. Ez egy olyan HPC (high-performance computer), amely cluster-, infotainment-technológiák mellett ADAS (Advanced Driver Assistance Systems) funkciókat is kínál. A HPC-t a Continental egy olyan software-defined vehicle koncepció alapelemeként kínálja, amelynek két fontos ígérete van. Integráltsága révén egyszerűsíti azt az architektúrát, ami a járművek pilótafülke-funkcióinak a megvalósításához kell (kevesebb alkatrész, kábel, csatlakozó stb., így a hibalehetőség is kevesebb), valamint maximum 18 hónap alatt eljuttatható a gyártásig bármilyen új funkció.

Az egyébként némileg kézenfekvő, hogy a Continental a Google Cloud ún. "conversational AI" eszközeit használja. A Smart Cockpitban az infotainment funkciókat ugyanis egy Androidhoz illeszkedő interfésszel valósították meg.

Az autógyártók tölthetik meg tartalommal

A Continental csak a HPC-t és az azon futó integrált keretrendszert (meg természetesen a valós idejű tartalmakat) szállítja a Google-lel közösen. Az már az autógyártókon múlik, hogy mit valósítanak meg a lehetőségek közül. A rendszer mindenesetre kellően rugalmas ahhoz, hogy megfeleljen a legkülönbözőbb gyártói igényeknek, állítja a Continental.

A környezeti információkat (pl. időjárás, helyadatok stb.) a Google felhős MI-je biztosítja valós időben és kontextusérzékenyen (pl. figyelembe veszi az előző kérdést: ha esetleg az autóvezető vagy az utas a válasz egy részletére kérdezne rá, nem ismétli el a már elhangzottakat, hanem csak a releváns részt fejti ki bővebben). Az autóra vonatkozó belső információkhoz való hozzáférés (pl. a kezelési útmutató) a Continental terepe. Meg lehet kérdezni az autótól például, hogy hol találunk az utasfülkében egy kapcsolót vagy csatlakozót, vagy azt is, hogy milyen terhelésnél mekkora az optimális abroncsnyomás.

Cloud & big data

A szankciók ellenére képes csipgyártását fejleszteni a Huawei

Sajtóértesülések szerint a kevésbé fejlett technológiát igénylő kamerás megfigyelő rendszerek piacára újult erővel tért vissza a kínai óriás csipgyártó részlege.
 
Hirdetés

Acronis webinárium az AI-vezérelt kibertámadások kivédéséről

Csatlakozzon 2023. szeptember 26-án az Acronis és a RelNet Technológia Kft. közös szervezésű, exkluzív webináriumához, melynek témája a mesterséges intelligencia által vezérelt kibertámadások hatásainak kezelése lesz.

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

A felhő elhozta a webalkalmazások és a mikroszolgáltatásokra épülő architektúra aranykorát – és egy új, súlyos kockázati elemmel is bővült az IT-infrastruktúra.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Kilátások az Dunától keletre – állás Gyöngyös városában

A munkalehetőségek terén az ország különböző régiói meglehetősen eltérő lehetőségeket kínálnak, mind mennyiségben, mind minőségben. Ebből a szempontból a legtöbb szó a Dunától keletre lévő területekről esik, ám természetesen itt is találhatók kedvező állás opciók.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.