Miután szorosabbra fűzte kapcsolatát a Nutanixszel, csak idő kérdése volt, mikor lépi meg ezt.
Hirdetés
 

Kivezeti a HyperFlex-termékcsaládját a Cisco. A vállalat által közzétett értesítés szerint a hiperkonvergensinfrastruktúra-termékeket (hardvert és szoftvert) 2024. március 12-éig lehet megrendelni, és a vállalat igyekszik június 10-éig szállít.

Alternatív lehetőségként a Cisco azt ajánlja ügyfeleinek, hogy használják a Nutanix hiperkonvergens szoftverét a Cisco hardveren (Cisco Compute Hyperconverged with Nutanix megoldás). A termékcsalád kivezetéséről kiadott FAQ-ból azonban kiderül, hogy ha valaki a támogatás vége (vagy az előfizetés lejárta) előtt migrálna, a HyperFlex-licencei után nem kap visszatérítést és Nutanix-licencekre beváltható jóváírást sem.

A rendszerekre a fejlesztés leállításától öt évig biztosítanak támogatást.

Elemzők: benne volt a levegőben

A Cisco és a Nutanix augusztus legvégén jelentette be, hogy globális stratégiai partnerségre léptek, hogy egyesítsék a Cisco SaaS-ként kínált menedzselt számítási és hálózati megoldásait a Nutanix Cloud Platformmal (Nutanix Cloud Infrastructure, Nutanix Cloud Manager, Nutanix Unified Storage, Nutanix Desktop Services).

A Nutanix Cloud Platform lineárisan skálázható és egységes felhőalapú működési keretet kínál a vállalatoknak, amely megkönnyíti az alkalmazások és adatok telepítését különböző környezetekben (adatközpont, edge, nyilvános felhő).

Ez a lehetőség ölt testet a Cisco Compute Hyperconverged with Nutanix néven kínált szolgáltatásban, amely arra épül, hogy a Nutanix platformjával jól integrálhatók a Cisco szerverei (kezdetben csak a C-sorozat, később az X-sorozat is), hálózati, biztonsági és felügyeleti megoldásai, valamint a vállalatok natív tárolási rendszerei.

Pár nappal később jelentették be az újabb integrációs lépést. A Nutanix Cloud Platform beépített, AHV nevű hypervisorját és Flow Network Security termékét ún. VMM (Virtual Machine Manager) megoldásként integrálják a Cisco Application Centric Infrastructure-be (ACI).

A két integrációs lépés bejelentése után már lehetett sejteni, hogy a Cisco nem tervez hosszabb távon a HyperFlexszel. A legegyszerűbb magyarázat szerint azért nem, mert a termékcsalád nem volt sikeres. A HCI-piacot messze a VMware vezeti: 2022-ben 4,2 milliárd dollár bevétellel 40 százalékot meghaladó volt a piaci részesedése, és egyetlen számottevő versenytársa, a Nutanix is csak 25 százalékos részesedést tudott szerezni.

Az árnyaltabb megközelítés szerint a Cisco és a Nutanix természetes szövetségesei egymásnak a HCI-piacon. A Cisco 2015-ben fel is akarta vásárolni az akkor még startupként működő céget. A vásárlás azonban meghiúsult (a Cisco keveset ajánlott), így végül a Springpath céget vette meg, és annak technológiáira alapozva építette fel a HyperFlex termékvonalat.

A HCI hibrid környezetben történő alkalmazásában azonban a Nutanix megközelítése sikeresebbnek bizonyult, mert nagyon hatékony platformot biztosít az on-premise és a felhős tárhely, számítási kapacitás és hálózat együttes kezelésére. A hibrid infrastruktúra egyik legkövetkezetesebb képviselője viszont épp a Cisco, amely kulcstechnológiákat hálózati és Unified Computing System-technológiákat szállít ehhez.

Cloud & big data

Bukott ügynek tartja az OpenAI új modelljét a Meta sztár MI-kutatója

Az OpenAI szerint ez már a "világszimulátor" előszobája, Yann LeCun szerint azonban olyan megközelítésről van szó, amelyik sosem fog túllépni a látványos kis videókon.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.