Újabb felmérés arról, hogy a digitalizációban élen járó szervezeteknél az informatika már folyamatosan szállítja az üzleti eredményeket.

Évek óta mindenki arról beszél, hogy a legfelkészültebb informatikai vezetők már túlléptek az IT rendszerek működtetési feladatain, és arra koncentrálnak, hogy milyen módon fejleszthetik profitközponttá saját szervezetüket, amely közvetett vagy közvetlen módon hozzájárul a vállalat üzleti sikereihez. Másképpen fogalmazva, a CIO munkaköre hagyományosan a rábízott költségvetés optimális felhasználását jelentette, az utóbbi években azonban a pénz elköltése helyett már jellemzően a pénz termelésével kell foglalkoznia.

A Harvey Nash fejvadász és HR-tanácsadó cég a KPMG-vel közös felmérése szerint ez a szemlélet már a CIO-k között is általánossá vált, amennyiben a megkérdezettek több mint háromnegyed része az olyan technológiai projekteket preferálja, amelyek termelik is a pénzt, nem csak viszik. A 108 országban több mint 3,5 ezer CIO és technológiai vezető válaszaira épülő kutatás ebben az évben már 21. alkalommal készült el, a nyáron közzétett anyaggal kapcsolatban pedig a ZDnet kedden közölt rövid riportot a Harvey Nash vezérigazgatójával.

Egyre jobban elmosódó határok

A felmérés főbb megállapításai közé tartozik, hogy a szervezetek közel felénél a meglévő termékek és szolgáltatások, illetve az aktuális üzleti modell jelentős átalakulásával számolnak a következő három év során. A megkérdezettek harmada látja úgy, hogy a mostani feladatkörök legalább 20 százalékát kiváltják az új évtized közepéig a mesterséges intelligencia és az automatizáció eszközei, tízből heten ugyanakkor abban is biztosak, hogy az ennek nyomán megszülető feladatkörök csaknem egészében kompenzálják az elveszett munkahelyeket.

Ennél valamivel konkrétabb dolog, hogy a kutatásban résztvevők majdnem kétharmada már az üzleti oldal felügyelete alá tartozó informatikai költéseket jelzett a saját háza tájáról, ami egyrészt korábban nem létező lehetőséget nyit meg a vállalatok előtt, másrészt viszont növeli a jogi és adatbiztonsági kockázatokat, ha az ilyen döntésekbe nem vonják be az informatikai szervezetet.  Utóbbi esetében egyre nagyobb problémát jelent a munkaerőhiány, háromból ketten folyamatos küzdelemről számolnak be a megfelelő képességű szakemberek leigazolásában, elsősorban a big data és az analitika, a kiberbiztonság és a mesterséges intelligencia területén.

Az már a kiinduló témához kapcsolódik, hogy a két évvel ezelőtti 71 százalékhoz képest az idén már csak a CIO-k 58 százaléka ült a vállalatok igazgatóságában, bár annak megítélése nem változott érdemben tavaly óta, hogy a beosztás milyen érdemi befolyást jelent a szervezeten belül. Ugyanakkaor a Harvey Nash-t irányító Albert Ellis szerint az informatikai vezetőknek meg kell érteniük, hogy az üzleti oldal milyen módon szerez ügyfeleket és hogyan termeli a bevételt, amiből a profit és a növekedés is lesz.

A toborzási szakember szerint azok a CIO-k, akik ezeket az összefüggéeket átlátják, tökéletes egyetértésben dolgozhatnak a vállalatvezetőkkel, különösen, ha az új üzleti modelleket vagy az új munkafolyamatokat és munkakultúrát is érdemben támogatni tudják – ez pedig bérelt helyet jelent a szervezetek legfelsőbb szintű vezetésében. Ebben a felállásban már nem csak a szabályozási környezet, hanem például a befektetéseket ösztönző tényezők ismeretére is szükség van: a figyelem középpontjában mindig a potenciális bevételeknek és a befektetések visszamérhető megtérüésének kell állnia.

A Harvey Nash és a KPMG anyaga a cégek oldaláról is elérhető, ahol a felmérés részletes eredményei mellett ebben az infografikában foglalták össze a fontosabb megállapításokat.

Közösség & HR

Rendesen félremegy a digitális transzformációs projektek nagy része

Miközben tízből nyolc cégnél tervezik, hogy nagyon ráfekszenek a digitális átállásra, csak tízből három esetben sikerül elérni a kitűzött célokat – derül ki a BCG kutatásából.
 
Hirdetés

Van olyan tanácsadó, aki pénzt hoz?!

Pedig külső szemlélőként csak annyit mutat meg, hogy miből van hiány és miből van fölösleg. Ám ha szoftverlicencekről van szó, ez százmilliókat is érhet – megtakarításban.

Érdemes-e használt szoftvert venni a vállalatnak? És ha igen, hogyan? Egy biztos, nem úgy, mint egy használt autót.

a melléklet támogatója az IPR-Insights

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.