Rajtuk kívül is sokan kutatják a technológiát, ami képes lenne megoldani a háború vagy más katasztrófák sújtotta helyek és a távoli régiók áramellátását.

Legutóbb tavaly novemberben számoltunk be róla, hogy az Európai Űrügynökség (ESA) demonstrálta annak az elképzelésnek a megvalósíthatóságát, hogy lehetséges volna az űrből, értelemszerűen vezeték nélkül energiát sugározni a Földre, ami a felszíni napelemrendszerekhez képest folyamatos és nagyobb hatékonyságú energiaszolgáltatást biztosíthatna. A Föld körüli pályára állított napelemeket és az energia mikrohullámokkal történő átvitelét az ESA mellett a NASA, az amerikai haditengerészet, a brit Space Energy Initiative, a japán űrügynökség, egyetemek és magáncégek is vizsgálják, a legjobban pedig a The Register akkori összeállítása alapján a kínaiak álltak a kutatásokkal, akik már 300 méteren lebegő léggömbökkel tesztelték a földi vevőegységek képességeit.

A lap szerdán újabb előrelépésről számolt be, amennyiben a Kaliforniai Műszaki Egyetem (Caltech) kutatóinak állítólag sikerült egy pályán lévő műholdról energiát továbbítani egy földi vevőegységre. Ehhez egy januárban felbocsátott, Space Solar Power Demonstrator (SSPD-1) néven hivatkozott műholdat használtak a Caltech Space Solar Power Project (SSPP) első technológiai prototípusaként, a nem ionizáló (vagyis sejtkárosodást sem okozó) frekvencián mikrohullámokat pedig képesek voltak a célpontra irányítani ahelyett, hogy minden irányba sugároztak volna, a katonai radarrendszerekhez hasonló technológiák alkalmazásával. A vevő a Caltech egyik pasadenai laboratóriumának a tetején kapott helyet, elsőségük pedig akkor sem vitatható el, ha egyelőre kis mennyiségű energiáról volt szó.

Ez az elmélet, most jöhet a gyakorlat

A The Register az SSPP társigazgatóját idézi, akinek tudomása szerint ilyesmit még még drága, merev szerkezetekkel sem demonstrált senki, az egyetem kutatói azonban egyből rugalmas, könnyű struktúrákkal és saját integrált áramköreikkel értek el eredményeket. A földi kísérleteket követően ezek szerint kiderült, hogy az alkalmazott megoldás az ürben is működőképes, jövőbeni céljuk pedig olyan műholdas konstelláció telepítse lesz, ami az egész bolygón oda sugározhat energiát, ahol arra a legnagyobb szükség van, mert nincsen megbízható áramellátás. Mindez persze azt feltételezi, hogy a rendszer hatékonyságát odáig kell növelni, ahol már megéri azt működtetni. A tudósok szerint mindenesetre lényeges, hogy ehhez földi energiaátviteli infrastruktúrára sem lesz szükség.

Az űrből származó napenergiában elvileg az a nagy ötlet, hogy mindig rendelkezésre áll, nincs kitéve a nappalok és az éjszakák, az évszakok vagy a felhőtakaró változásainak, így az SSPP szerint fajlagosan nyolcszor hatékonyabb lehet a földi napelemeknél. Az ESA ugyanakkor azzal számolt a napkollektoros műholdakra vonatkozó tanulmányában azonban úgy számolt, hogy azoknak minimum egy kilométeres átmérőjűnek kell lenniük egy atomerőmű teljesítményének eléréséhez, a hozzájuk tartozó vevőegységek pedig ennél is tízszer nagyobb területet foglalnának el. A hasonló mennyiségű energiát termelő napelemparkokhoz képest ez még így sem számít soknak, de a beszámoló alapján úgy tűnik, hogy az SSPP-nek egyelőre a sikerek ellenére is szerényebb célokat kell kitűznie.

A kép forrása: caltech.edu

Piaci hírek

Nadella: minden eszközbe szeretnénk bevinni a Copilotot

A szeptember 26-án érkező frissítéssel minden Windows 11-nek része lesz a Copilot, jelentette be tegnap a Microsoft New Yorkban.
 
Hirdetés

Acronis webinárium az AI-vezérelt kibertámadások kivédéséről

Csatlakozzon 2023. szeptember 26-án az Acronis és a RelNet Technológia Kft. közös szervezésű, exkluzív webináriumához, melynek témája a mesterséges intelligencia által vezérelt kibertámadások hatásainak kezelése lesz.

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

A felhő elhozta a webalkalmazások és a mikroszolgáltatásokra épülő architektúra aranykorát – és egy új, súlyos kockázati elemmel is bővült az IT-infrastruktúra.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Kilátások az Dunától keletre – állás Gyöngyös városában

A munkalehetőségek terén az ország különböző régiói meglehetősen eltérő lehetőségeket kínálnak, mind mennyiségben, mind minőségben. Ebből a szempontból a legtöbb szó a Dunától keletre lévő területekről esik, ám természetesen itt is találhatók kedvező állás opciók.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.