A megoldás technikaialg megvalósíthatónak tűnik, és számos előnye is lenne a földi napelemfarmokhoz képest, de még sok minden hiányzik a koncepció gazdasági életképességéhez.

Az Európai Űrügynökség (ESA) is demonstrálta annak az elképzelésnek a megvalósíthatóságát, amelynek értelmében képesek lennénk az űrből sugározni energiát a Földre. Az űralapú napenergia (space-based solar power, SBSP) kutatására létrehozott SOLARIS programban a műholdakról sugárzott mikrohullámokat vizsgálják, beleértve az ötlet technológiai kivitelezését és a technológiával kapcsolatos költség-haszon elemzéseket. Az űrügynökség kereskedelmi partnereivel, köztük az Airbus légiipari vállalattal folytatott együttműködése során arra jutott, hogy az új megoldás életképes dolog lehet a megújulóföldi energiaforrások kiegészítőjeként.

A beszámolók alapján szeptemberben az Airbus már bemutatta, hogy képes mikrohullámokkal energiát továbbítani 36 méteres távolságra, amit egy miniatűr város kivilágítására használt. Ez az ESA számára is fontos lehet, hogy további uniós forrásokat szerezzen a napenergia-kutatás finanszírozására: a The Register a SOLARIS projektvezetőjét idézi, aki szerint eddig kis léptékben tesztelték egy jövőbeli SBSP-rendszer kulcsfontosságú elemeit. Bár az eredmények biztatóak, a SOLARIS nem képes a következő szintre lépni az ESA-tagok miniszteri tanácsának további támogatása nélkül, amely november végén tartja következő éves ülését.

Elméletben már jók vagyunk

A lap emlékeztet rá, hogy a Föld körüli pályára állított napelemek és az energia mikrohullámok segítségével történő sugárzására nem új ötlet: a NASA, az amerikai haditengerészet, a brit Space Energy Initiative, a japán űrügynökség, illetve egyetemek és magáncégek is végeztekkutatásokat ezen a területen. Eddig úgy tűnik, hogy mind közül Kína áll a legjobban, miután ott már már 300 méteren lebegő léggömbökkel tesztelték a földi vevőegységek képességeit, és nagyobb magasságban is kísérleteket terveznek. Az ESA egyébként hangsúlyozza, hogy nem ionizáló frekvenciáról van szó, vagyis az alkalmazott mikrohullámok nem okoznak sejtkárosodást.

Az elképzelésnek elvileg számos előnye lenne: földi napelemrendszerekhez képest folyamatos és nagyobb hatékonyságú energiaszolgáltatást biztosíthatna, ezen felül a felszínen is sokkal kisebb területekre lenne szüksége. Bár a megfelelő műholdnak egy kilométeres vagy afölötti átmérővel kellene rendelkezniük, az ilyen egységek egy földi atomerőmű teljesítményére lennének képesek. A Földre telepített vevőegységek ennél is tízszer nagyobb területet foglalnának el, de ez még mindig a töredéke a hasonló mennyiségű energiát termelő napelemparkoknak.

Az SBSP vevőegység ráadásul nem akadályozza a fény és az esővíz áthaladását, vagyis a napelemparkokkal szemben az alatta lévő talaj sem kerülne ki a mezőgazdasági hasznosításból. Azt az ESA is elismeri, hogy az űrbe telepített napenergia-műholdak megvalósítása jelenleg nem reális. Alapvető technikai akadályai nem lennének, de a magas indítási költségek és a megoldásra váró mérnöki feladatok miatt egyelőre nem látszik a koncepció gazdasági életképessége. Az űrügynökség mégsem tartaná pazarlásnak az SBSP-kutatások finanszírozását, mivel annak komoly technológiai hozadékai lennének az űripar egészére nézve.

Piaci hírek

Utazunk, és ilyenkor rejtélyes okokból az akkuk is gyorsabban merülnek

Forintos ötletek windowsos laptopokhoz, hogy tovább kitartson az áramforrástól távol használt gép.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.