Nem mindenkit sikerült feltölteni a központi Excelbe, így sem a fertőzöttek, sem a velük kapcsolatban álló több tízezer ember nem kapott értesítést.

A hivatalos bejelentés szerint nagyjából 16 ezer angliai koronavírus-fertőzött bejelentése maradt el az elmúlt héten egy banális informatikai fiaskó nyomán, ami a kontaktkutatások elmaradásával még komolyabb vakfoltot jelent a járványhelyzet kezelésében. Az angol közegészségügyi hatóság (PHE) egész pontosan a szeptember 25. és október 2. közötti időszakban maradt le 15 841 új esetről, köszönhetően a beérkező adatok kompilációjára használt Excel-táblázat adatmodellekre vonatkozó korlátozásai miatt.

Ebből az is következik, hogy a fenti időszakban jelentett napi esetszám látványosan magasabb lehetett a valóságban. A BBC Newsnight információi alapján szeptember 30-án például 7108 új fertőzésről számoltak be, a most korrigált adatok szerint azonban a tényleges érték inkább 10 157 lehetett. A különbség még látványosabb volt október 2-án, amikor az eredetileg jegyzett 6968 új beteg helyett a valóságban már 11 754 új esetet sikerült azonosítani.

Az Excel remek, csak nem erre való

A PHE szerint pénteken azonosították az adatfeltöltések során tapasztalható hibát, amelynek eredményeként a majdnem 16 ezer beteg adatai nem kerültek be a hivatalos adatbázisba – ez azokat a pozitív eseteket leíró fájlokat érintette, amelyek túllépték a központi rendszerbe való feltöltéshez engedélyezett maximális méretet. Ez összességében több tízezer olyan embert feltételez, aki saját fertőzöttsége vagy a fertőzöttekkel való közeli érintkezés miatt karanténba kellett volna vonulnia.

A Daily Mail beszámolója szerint a PHE szombat délután jutott hozzá a hiányzó információhoz, és azóta prioritásként kezeli az érintettek kontaktkutatását, de pontos számokat egyelőre sem a hatóság, sem a kormány nem tudott közölni ezzel kapcsolatban. Már folyik a vizsgálat annak megállapítására, hogy a hiba miért maradhatott észrevétlen több mint egy héten keresztül; az ügyben Boris Johnson miniszterelnök is megszólalt, a munkáspárti ellenzék pedig kaotikus állapotokról beszél az állampolgárok tájékoztatása kapcsán.

Maga a tájékoztatás persze kielégítő volt abban a tekintetben, hogy a rendelkezésre álló járványügyi adatokat végig megosztották a nyilvánossággal – más kérdés, hogy a brit egészségbiztosítás (NHS) Test&Trace rendszerét is kiszolgáló adatok eleve hibásnak bizonyultak. A BBC eközben már azt feszegeti, hogy egyáltalán kinek jutott eszébe Excelt alkalmazni erre a feladatra, amikor a programnak ebben a nagyságrendben nyilvánvalóan létezik sokkal megfelelőbb alternatívája.

Közösség & HR

A falakon is átlátnak majd az izraeli katonák

Egy új fejlesztés valós időben, az alanyok mozgását is követve azonosítja az "élő objektumokat" a cementen és betonon keresztül.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.