Akár a brit és ír SAP-ügyfelek háromnegyedét is hátrányosan érintheti, hogy bizonyos fejlesztések már nem lesznek elérhetők az on-premise S/4HANA-n.
Hirdetés
 

Rosszul járhatnak az Egyesült Királyság és Íroszág SAP-t használó vállalatai azzal, hogy az SAP "cloud first"-ről "cloud only"-ra vált, derül ki a brit és írországi SAP-felhasználókat tömörítő UKISUG (UK & Ireland SAP User Group) egy felméréséből.

Christian Klein SAP-vezér a nyáron jelentett be, hogy az SAP a jövőben nem kínál mesterségesintelligencia-, generatív MI- és fenntarthatósági funkciókat az S/4HANA on-premise változataihoz. A német nyelvű régió SAP-ügyfeleit tömörítő DSAG (Deutschsprachige SAP Anwendergruppe) augusztus elején közleményben kifogásolta a döntést. A szervezet szerint ugyanis sokan már áttértek az on-premise S/4HANA-ra annak tudatában, hogy Walldorfból 2040-ig ugyanúgy teljes támogatást kapnak, mint a felhős ügyfelek.

A brit szervezet leköszönőben lévő elnöke, Paul Cooper úgy fogalmazott egy nyilatkozatában, hogy az on-prem és hosztolt ügyfelek finoman szólva is elégedetlenek. És meglehetősen sokan is vannak: a migrációt már megkezdő UKISUG-tagok 79 százaléka választotta az on-premise vagy hostolt változatot, utalt az elnök a belső felmérésükre. Az átállást még csak tervezők többsége (70 százalék) szintén ezt az utat követné – már ha Klein bejelentése után lenne bármiféle választása.

Rombolják az informatikai vezetők hitelét

Mind a DSAG, mind a UKISUG felemlegette, hogy 2020-ban, amikor a német szoftverfejlesztő meghosszabbította két évvel, 2027-ig a Business Suite 7 csomag támogatását, Thomas Saueressig, az SAP igazgatóságának termékfejlesztésért felelős tagja arról beszélt, hogy az ügyfelek választhatnak a felhőalapú és a helyben történő telepítés között. De arról nem beszélt, hogy ez azt jelenti, hogy az on-premise-t választóknak le kell mondaniuk az új innovációkról (pl. a beépített MI-alapú megoldásokról).

Cooper szerint tagjaik joggal reklamálnak: miért nem a kezdetekkor tette világossá az ügyfeleinek az SAP, hogy az új innovációkat már csak a felhőben akarja megvalósítani? Ez sokak számára lett volna fontos döntési szempont. Ez különösen nehéz helyzetbe hozza azokat az informatikai vezetőket, akik az elsők között győzték meg a főnökeiket a váltás mielőbbi végrehajtásáról, és az akkori információk birtokában az on-premise út mellett döntöttek. Most mit mondjanak a menedzsmentnek? Kellene még egy kis (sok) pénz, mert mégis a felhős út az igazi, és amire eddig elköltött a cég sok-sok pénzt, az hosszabb távon zsákutca? Sok informatikai vezető így ártatlanul keveredik kabátlopási ügybe: személyes szakmai hitele, de magának az informatikai vezetői pozíciónak a hitele is súlyos csorbát szenved, véli a UKISUG-elnök.

A bizalomvesztés az SAP-ra is visszaüthet: a döntéshozók sokkal óvatosabbak lesznek, ha meghallják a német szoftvergyártó nevét, és kétszer is megnézik, adnak-e pénzt egy SAP-megoldás bevezetésére. Klein szeptemberben, amikor egyeztetett a DSAG-tagokkal, ígéretet tett arra, hogy egyetlen ügyfelüket sem hagyják hátra; a stratégiai innovációk (pl. az MI) azonban a felhőre korlátozódnak, erősítette meg korábbi kijelentését.

Cloud & big data

Gyors zuhanásra is fel kell készülniük a menő MI-cégek befektetőinek

A buborék kialakulása sem kizárt, de az árfolyamok gyors felfutását követően anélkül is elkerülhetetlen lesz korrekció – jósolja a Wharton School veterán közgazdásza.
 
Hirdetés

Miért szerette Bill Gates a lusta kollégákat? – A produktivitás öt új trendje az ITSM-ben

Egy konferencia, ahol a CIO-k új produktivitásjavító eszközöket és módszereket tanulhatnak. Márciusban jön a 9. META-INF Atlassian Day – nem csak Atlassian-ügyfeleknek!

Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.