A Gartner szerint az SAP lift-shift-and-transform programjának egyik legnagyobb kockázata, hogy az IT elveszíti a működési költségei fölötti kontrollt.

Három éve jelentette be az SAP, hogy 2027-ben leállítja a Business Suite 7 csomag és benne az ERP 6.0 vagy ECC támogatását, így ügyfeleinek át kell állniuk S/4HANA-ra. Azóta a német szoftveróriás és ügyfelei is azon pörögnek, hogyan jöhetnének ki a legjobban ebből. Bár az átállás nem zökkenőmentes, a kényszer nagy úr, a karaván halad...

Mindezzel együtt az ügyfelek szeretnének a legkisebb fájdalommal átállni, míg az SAP elsősorban azt szeretné, ha ügyfeleit párhuzamosan átterelhetné on-premise-ről felhőre. Csakhogy az ennek támogatására 2021-ben elindított RISE with SAP programnak van egy komoly kockázata, állítja a Gartner: az informatikai részlegek elveszíthetik ellenőrzésüket az operatív működési költségek fölött.

Nem tény, csak kockázat!

A Gartner szerint ez nem szükségszerű, de a vállalatoknak mélyen bele kell ásniuk magukat a programba, hogy átlássák a RISE with SAP különböző változatai kínálta lehetőségeket, és elkerüljék ezt a hosszabb távon ható problémát. A kutatócég arrra hívja fel a figyelmet, hogy a RISE with SAP, amely eredetileg egy programként indult, most már eleve tartalmaz háromféle alapmodellt: van nyilvános felhős, privát felhős, valamint egy "hozd a saját modelledet" változata is. Mindehhez az SAP még azt is ígéri, hogy leveszi a rendszerintegrátorokkal és a felhőinfrastruktúra-szolgáltatókkal történő egyeztetés terhét ügyfelei válláról.

Csakhogy mindez oda vezethet, vélik a Gartner elemzői, hogy módosul az IT-kiadások elszámolásának és riportolásának módja is. Ami korábban az ERP-rendszer teljes tulajdonlási költsége volt, a RISE-szolgáltatásokkal teljes mértékben átkerülhet az üzemeltetés költségei közé. Ráadásul számos, korábban a felhasználó ellenőrzése alatt álló költségösszetevő onnantól az SAP-hoz kerül, így az ügyfél befolyása azokra értelemszerűen csökken.

A Gartner szerint ezt a kockázatot alapos felkészüléssel lehet csökkenteni. Olyan területekre is kell gondolni, hogy például a felhős rendszerek esetében nincs a vállalatoknak tulajdonjoga, így ha kilépnek a szerződésből, nem illeti meg őket semmiféle fennmaradó jog.

Ha egy szervezetnek nincs szüksége feltétlenül a RISE with SAP-ra, érdemes mérlegelnie más átállási lehetőségeket is, javasolja a kutatócég.

2021 óta sokat alakult

A RISE with SAP programot két éve indította az SAP, de azóta sokat alakított, finomított rajta. Bevezetett például új SKU-kat (Stock Keeping Unit) és licencjogosultságokat. Az ügyfelek azonban továbbra is kényelmesnek és hasznosnak találják a támogatást, valószínűleg ezért is dicsekedhetett a második negyedéves eredményjelentésében azzal, hogy ügyfelei világszerte továbbra is a RISE with SAP-t választják.

A német SAP-felhasználók szövetsége, a DSAG (Deutschsprachige SAP Anwendergruppe) azonban most is elrontotta a vállalat örömét: augusztus elején közleményben háborodott fel Christian Klein SAP-vezérigazgatónak egy az eredményjelentésen elhangzott kijelentése miatt, miszerint az SAP a jövőben nem kínál mesterségesintelligencia-, generatív MI- és fenntarthatósági funkciókat az S/4HANA on-premise változataihoz. A DSAG arra hívja fel a figyelmet, hogy a helyi telepítést választók abban a tudatban döntöttek, hogy ígéretet kaptak: 2040-ig ugyanúgy teljes támogatást kapnak, mint a felhős ügyfelek.

Cloud & big data

A szankciók ellenére képes csipgyártását fejleszteni a Huawei

Sajtóértesülések szerint a kevésbé fejlett technológiát igénylő kamerás megfigyelő rendszerek piacára újult erővel tért vissza a kínai óriás csipgyártó részlege.
 
Hirdetés

Acronis webinárium az AI-vezérelt kibertámadások kivédéséről

Csatlakozzon 2023. szeptember 26-án az Acronis és a RelNet Technológia Kft. közös szervezésű, exkluzív webináriumához, melynek témája a mesterséges intelligencia által vezérelt kibertámadások hatásainak kezelése lesz.

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

A felhő elhozta a webalkalmazások és a mikroszolgáltatásokra épülő architektúra aranykorát – és egy új, súlyos kockázati elemmel is bővült az IT-infrastruktúra.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Kilátások az Dunától keletre – állás Gyöngyös városában

A munkalehetőségek terén az ország különböző régiói meglehetősen eltérő lehetőségeket kínálnak, mind mennyiségben, mind minőségben. Ebből a szempontból a legtöbb szó a Dunától keletre lévő területekről esik, ám természetesen itt is találhatók kedvező állás opciók.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.