A Gartner szerint az SAP lift-shift-and-transform programjának egyik legnagyobb kockázata, hogy az IT elveszíti a működési költségei fölötti kontrollt.

Három éve jelentette be az SAP, hogy 2027-ben leállítja a Business Suite 7 csomag és benne az ERP 6.0 vagy ECC támogatását, így ügyfeleinek át kell állniuk S/4HANA-ra. Azóta a német szoftveróriás és ügyfelei is azon pörögnek, hogyan jöhetnének ki a legjobban ebből. Bár az átállás nem zökkenőmentes, a kényszer nagy úr, a karaván halad...

Mindezzel együtt az ügyfelek szeretnének a legkisebb fájdalommal átállni, míg az SAP elsősorban azt szeretné, ha ügyfeleit párhuzamosan átterelhetné on-premise-ről felhőre. Csakhogy az ennek támogatására 2021-ben elindított RISE with SAP programnak van egy komoly kockázata, állítja a Gartner: az informatikai részlegek elveszíthetik ellenőrzésüket az operatív működési költségek fölött.

Nem tény, csak kockázat!

A Gartner szerint ez nem szükségszerű, de a vállalatoknak mélyen bele kell ásniuk magukat a programba, hogy átlássák a RISE with SAP különböző változatai kínálta lehetőségeket, és elkerüljék ezt a hosszabb távon ható problémát. A kutatócég arrra hívja fel a figyelmet, hogy a RISE with SAP, amely eredetileg egy programként indult, most már eleve tartalmaz háromféle alapmodellt: van nyilvános felhős, privát felhős, valamint egy "hozd a saját modelledet" változata is. Mindehhez az SAP még azt is ígéri, hogy leveszi a rendszerintegrátorokkal és a felhőinfrastruktúra-szolgáltatókkal történő egyeztetés terhét ügyfelei válláról.

Csakhogy mindez oda vezethet, vélik a Gartner elemzői, hogy módosul az IT-kiadások elszámolásának és riportolásának módja is. Ami korábban az ERP-rendszer teljes tulajdonlási költsége volt, a RISE-szolgáltatásokkal teljes mértékben átkerülhet az üzemeltetés költségei közé. Ráadásul számos, korábban a felhasználó ellenőrzése alatt álló költségösszetevő onnantól az SAP-hoz kerül, így az ügyfél befolyása azokra értelemszerűen csökken.

A Gartner szerint ezt a kockázatot alapos felkészüléssel lehet csökkenteni. Olyan területekre is kell gondolni, hogy például a felhős rendszerek esetében nincs a vállalatoknak tulajdonjoga, így ha kilépnek a szerződésből, nem illeti meg őket semmiféle fennmaradó jog.

Ha egy szervezetnek nincs szüksége feltétlenül a RISE with SAP-ra, érdemes mérlegelnie más átállási lehetőségeket is, javasolja a kutatócég.

2021 óta sokat alakult

A RISE with SAP programot két éve indította az SAP, de azóta sokat alakított, finomított rajta. Bevezetett például új SKU-kat (Stock Keeping Unit) és licencjogosultságokat. Az ügyfelek azonban továbbra is kényelmesnek és hasznosnak találják a támogatást, valószínűleg ezért is dicsekedhetett a második negyedéves eredményjelentésében azzal, hogy ügyfelei világszerte továbbra is a RISE with SAP-t választják.

A német SAP-felhasználók szövetsége, a DSAG (Deutschsprachige SAP Anwendergruppe) azonban most is elrontotta a vállalat örömét: augusztus elején közleményben háborodott fel Christian Klein SAP-vezérigazgatónak egy az eredményjelentésen elhangzott kijelentése miatt, miszerint az SAP a jövőben nem kínál mesterségesintelligencia-, generatív MI- és fenntarthatósági funkciókat az S/4HANA on-premise változataihoz. A DSAG arra hívja fel a figyelmet, hogy a helyi telepítést választók abban a tudatban döntöttek, hogy ígéretet kaptak: 2040-ig ugyanúgy teljes támogatást kapnak, mint a felhős ügyfelek.

Cloud & big data

Egyre furcsábbak lesznek a CAPTCHA tesztek, ahogy a gépek is okosodnak

Már nagyon jók például például a fényképek címkézésében, de a logikai összefüggéseken könnyen fennakadnak. Igaz, ezzel így lehet némelyik emberi felhasználó is.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

A válasz egyszerű: arról függ, hogy hol, hogyan és milyen szabályozásoknak és üzleti elvárásoknak megfelelően tároljuk az információt. A lényeg azonban a részletekben rejlik.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.