Ehhez persze jól kell tudni németül, de aki belevág, egy évig a neves Karlsruhei Technológiai Intézetben is tanulhat.

Németország harmadik legjobb egyetemével, a Karlsruhei Technológiai Intézettel (KIT – Karlsruher Institut für Technologie) állapodott meg a a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem kettős diploma kibocsátásáról. A két egyetem amúgy több évtizede működik együtt több területen is.

A 90-es évek elejétől együttműködnek

Bár a megállapodást csak most írta alá a két intézmény, maga a német diplomát adó képzés már tavaly ősszel elindult. A BME Villamosmérnöki és Informatikai Karán a német nyelvű képzés keretei között kezdő villamosmérnök hallgatók már mindkét egyetem diplomáját megszerzik tanulmányaik befejezésekor – áll az egyetem közleményében.

A két egyetem oktatási együttműködése 1992-ben indult, azóta lehet választani német nyelvű képzést megfelelő nyelvtudás birtokában. Az ide jelentkező hallgatók az első négy szemesztert Budapesten, majd egy egy szemesztert Karlsruhében végeztek el. A 2018-ig ezt a képzést választó mintegy 2200 hallgató azonban csak külön betétlapot kapott a német német nyelvű tanulmányairól.

A két egyetem ezt fejlesztette tovább azzal, hogy a képzést elvégző hallgatók most már német-magyar kettős diplomát (double degree) kapnak. Bár egyelőre csak a villamosmérnök képzésen érhető el ez a lehetőség, a két egyetem a tapasztalatok alapján szeretné kiterjeszteni a mérnökinformatikus és gépészmérnök képzésre is.

Az új rendszerben a hallgatók a BME-n kezdik BSc tanulmányaikat, majd a harmadik és negyedik szemeszter Karlsruhéban, a KIT rendes hallgatóiként a német egyetem villamosmérnök képzésének mintatanterve szerint haladnak. A hallgatók kinti tanulmányainak ösztöndíjakkal történő segítésére a Siemens Mobility már ígéretet is tett. (A vállalat korábban is nyújtott ösztöndíjtámogatást olyan BME-hallgatóknak, akik DAAD és Erasmus ösztöndíjjal jutottak el külföldi egyetemekre.) A kettős diplomát adó képzésbe mindkét egyetem hallgatói bekapcsolódhatnak, azaz a KIT hallgatói is kaphatnak kettős diplomát.

A megállapodás aláírásakor a KIT innovációért és nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettese, Thomas Hirth arról beszélt, hogy a megállapodás kiválóan illeszkedik az KIT nemzetközi stratégiájába. Jelenleg az egyetem oktatóinak 30, hallgatóinak 20 százaléka külföldi.

Közel kétszáz éves műszaki hagyomány

A KIT elődjét 1825-ben alapították a párizsi École Polytechnique mintájára, de csak 1865-ben kapta meg a felsőoktatási (Hochschule) státuszt. Az egyetem működését olyan oktatók és kutatók fémjelzik, mint a katódsugárcső feltalálásáért Nobel-díjat elnyerő Karl Ferdinand Braun, az elektromágnesességet feltaláló Heinrich Hertz (az egyetem összesen hat Nobel-díjast adott a világnak). Ott tanult többek között a világhírű magyar fizikus, Teller Ede, de Emil Škoda, Karl Benz és a Daimler jelenlegi vezére, Dieter Zetsche is ott szerzett diplomát.

Az egyetem a QS World University Rankings szerint a 116. helyen áll az egyetemek világranglistáján, de a mérnöki tudományokat nézve a világ 59. legjobb egyeteme, és az informatikai oktatás terén is benne van a legjobb száz között.

Közösség & HR

Így vettem hatezer forintért Microsoft Office-t. Ön ne vegyen

Sajnos az ajánlat mellett nem volt ott, amit a híres bűvész, Rodolfo minden trükkje előtt elsütött: „Figyeljék a kezemet, mert csalok!” Sokan bedőltek a trükknek. Girardi Kornél (IPR-Insights) írása.
 
Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.