Úgy fest, hogy ennek ellenére sem korlátozták a vezetéstámogató rendszer használatát, amit egy halálos baleset nyomán indított perben kell majd megmagyarázniuk.
Hirdetés
 

Egy floridai bíró "megfelelő bizonyítékot" talált arra vonatkozóan, hogy a Tesla vezetői, köztük pedig Elon Musk vezérigazgató is tisztában voltak az autóikban működő Autopilot rendszer hibáival, de ennek ellenére továbbra is lehetővé tették annak használatát. A Palm Beach megyei körzeti bíróság a múlt héten döntött róla, hogy egy halálos baleset miatt indított ügy felperese bíróság elé állhat a Teslával szembeni kártérítési keresetével, amelyben szándékos kötelességszegéssel és súlyos gondatlansággal vádolja a járműgyártó vállalatot – derül ki a Reuters szerdai jelentéséből.

A hírügynökség elsőként számolt be a határozatról, ami jelentős visszalépés a Tesla számára, hiszen a társaság az idén már két termékfelelősségi perből is győztesen került ki Kaliforniában az Autopilot kapcsán. A gyártó szóvivője nem kommentálta a híradást, amelynek értelmében a floridai per tárgya egy 2019-es baleset: ennek során egy Model 3 sofőrje vesztette életét, amikor járműve egy kamion pótkocsija alá hajtott. A Reutersnek nyilatkozó jogi szakértő jelentősnek nevezte a bíró döntését, mert az rámutat  a Tesla saját ismeretei és marketingüzenetei közti "riasztó ellentmondásokra".

Ha eddig nem lett volna nyilvánvaló

Szerinte a bíróság állásfoglalásával elhárult az akadály a nyilvános tárgyalás elől, annak során pedig olyan tényeket ismerhetünk majd meg, amelyek egyrészt büntető kártérítéssel járó ítélethez vezethetnek, másrészt önmagukban is kínosak lehetnek a Tesla és vezérigazgatója számára. A most idézett bizonyítékok ugyanis azt támasztják alá, hogy a Tesla "a termékeit autonómnak festő marketingstratégiát folytat", ráadásul Musknak a technológiáról szóló nyilvános kijelentései is "jelentős hatást gyakoroltak a termékek képességeivel kapcsolatos meggyőződésre".

A bíró szerint a most tárgyalt baleset "kísértetiesen hasonlít" egy 2016-os, ugyancsak halálos kimenetelű balesethez, és ebből "észszerű lenne azt a következtetést levonni", hogy a Tesla vezérigazgatója és mérnökei is tudatában volt annak, hogy az Autopilot nem észleli megfelelően a keresztirányú forgalmat. A megtévesztésről szólva egy 2016-os videóra is hivatkozik, amelyen egy Tesla emberi beavatkozás nélkül halad, és a film elején elhangzik, hogy a vezetőülésen ülő személyre csak jogi okokból van szükség.

Egy tavaly ősszel kiadott tanulmány szerint egyébként már az Autopilot márkanév is hozzájárul a technológia koráltainak hibás értékeléséhez, így a sofőrök a figyelmeztetések ellenére is hajlamosak úgy kezelni járműveiket, mintha azok teljes önvezető képességekkel rendelkeznének.

Piaci hírek

Jól vizsgázott üzletfolytonosságból az ukrán techszektor

Az orosz támadás megindulásakor Harkivban 511 informatikai cég volt. Közülük 500 ma is működik, pedig a munkatársak többsége elköltözött a harcokat közvetlen közelről megszenvedő városból.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.