Érdekes vizsgálattal támasztották alá, hogy a korai stádiumban lévő startupok lényegesen nehezebben szereznek befektetői tőkét, ha tisztán női vezetőik vannak.

A DocSend dokumentum-megosztó platform saját felhasználói statisztikáinak feldolgozásával közvetett módon igazolta, hogy a tisztán nőkből álló csapatoknak mennyivel nehezebb dolguk lehet a potenciális befektetők meggyőzésével. Eközben a kizárólag férfiak által alapított startupok sokkal könnyebben veszik azt a lépcsőfokot, amikor a befektetők az ötleteken vagy az üzleti terveken túl szembesülnek a tulajdonosok kilétével – derül ki a szolgáltató nemrég közzétett tanulmányából.

A társaság egy opt-in programon keresztül több száz startup vállalkozás és több ezer leendő befektető szokásait vizsgálta meg a pitch-deck dokumentumok áttekintésekor. Ezek azok a befektetők számára összeállított rövid prezentációk, amelyekben az induló cégek igyekeznek minél tisztábban és látványosabban bemutatni saját magukat, meggyőzve az érdeklődőket az invesztíció megtérüléséről a fejlődésük korai szakaszában – gyakran csak az elképzelések szintjén – járó startupokban.

A DocSend értelemszerűen az egyes anyagok megtekintéséhez kapcsolódó felhasználói akciókat elemezte, hasonlóan például a weboldalak esetében már jól ismert metrikához. Ezek között olyan szempontok szerepeltek, mint hogy melyik dia fölött milyen hosszan időznek el a befektetők vagy melyikhez lapoznak vissza gyakran, ami egyfajta képet fest a reakcióikról a dokumentumok megtekintésekor. Könnyű belátni például, hogy nem jó jel, ha a legtöbbet a pénzügyi tervek fölött időznek.

Csak a férfiaknak lehet víziója

Az összeállításból kiderül, hogy a felhasználók akciói akkor is mérhető eltéréseket mutatnak, ha a startup csapatát bemutató részben kizárólag nők vagy férfiak szerepelnek, ráadául a ténylegesen megvalósuló befektetések arányai a DocSend szerint simán alá is támasztják ezeket a megfigyeléseket. Abból kiindulva, hogy egy jól muzsikáló prezentációt a legtöbben tempósan és egyenletes ütemben lapoznak végig, ez a lendület azonban megakad, amikor belefutnak a női team bemutatkozásába.

A DocSend úgy találta, hogy az ilyen startupok esetében a befektetők másfélszer annyit időznek a tranzakciós résznél, és negyedével hosszabban vizsgálgatják a termékeket bemutató diákat. Még érdekesebb, hogy a női csapatok anyagaiban 30 százalékkal kevesebb időt töltenek azokon az oldalakon, amelyeken a startupok a befektetők támogatását kérik, ez pedig általában is az a rész lenne, amelynek a megtekintési ideje statisztikailag igazolt módon összefügg a siker esélyével.

A 2018 és 2019 között begyűjtött felhasználási adatok egyébként 465 bemutatkozó prezentáció és 6 248 olvasó interakcióját írják le, és a pre-seed fázisban járó cégekről szól, amelyek tulajdonképpen az ötleten és a cégalapításon túl még nem sok mindent tettek le az asztalra – vagyis egy jól kitalált benyomáson kívül nincs más eszközük, hogy felkeltsék a befektetők érdeklődését. A DocSend elemzése erre a szakaszra nézve közvetetten igazolja, hogy a sikertelenséget az alapítók nemi, kisebbségi vagy más megkülönböztetésére visszavezető lamentálás korántsem mindig alaptalan.

Piaci hírek

Jövőre mindent is szolgáltatásként kínál a Dell

Ehhez jön egy univerzális felhős konzol, ami átfogó felügyeleti réteget ad egy vállal on-premise, multi-cloud és edge környezetének.
 
Hirdetés

Van olyan tanácsadó, aki pénzt hoz?!

Pedig külső szemlélőként csak annyit mutat meg, hogy miből van hiány és miből van fölösleg. Ám ha szoftverlicencekről van szó, ez százmilliókat is érhet – megtakarításban.

Elvben mindenki egyetért azzal, hogy egy vállalat informatikája optimális méretű és működésű kell legyen. A helyes arányok megtalálása azonban nehéz, különösen a szoftvereknél.

a melléklet támogatója az IPR-Insights

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.