A Portfolio értesülése szerint a Bankszövetség javaslata az, hogy július elsejével csak pilot-üzemmódban induljon el a rendszer.

Már a Bankszövetség is azt javasolja az MNB-nek, hogy az eredetileg tervezett július elsejei időpontban csak pilot-üzemmódban induljon el az azonnali fizetési rendszer (AFR) – értesült az OTP Banktól a Portfolio. Néhány hete lapunkhoz is eljutott olyan információ, hogy egyes bankok azért lobbiznak az MNB-nél, hogy az éles bevezetést legalább őszig halasszák el.

A pilot addig futna, amíg minden egyes rendszertag megbizonyosodik a saját rendszere biztonságos működéséről. A GIRO már elkészült a szükséges fejlesztésekkel, mint nyilatkozták, a fizetési rendszereket fejlesztő dán Nets A/S a rendszer minden elemét határidőre és megfelelő minőségben adja át. Így a labda most a bankok térfelén pattog. Az MNB az üzleti lapnak nem adott egyértelmű választ arra, hogy hajlik-e a halasztásra, csak annyit közölt, hogy figyeli a piacot.

Nem minden bank készült fel

A halasztást az teheti indokolttá, hogy nem minden bank tudott felkészülni az új rendszerre való átállásra. Bár a Portfolio több forrásból is úgy értesült, hogy a két lépésben történő indulást (pilot – éles rendszer) az OTP Bank vetette fel a Bankszövetségnél, a bank azt írta, hogy teljesíteni fogja a jogszabályi határidőket. A felkészülésben már a rendszerteszteknél tartanak.

Az OTP szerint azonban a rendszer bevezetésének jelentős kockázatai vannak, mivel a hazai pénzforgalmi volumen túlnyomó része a jogszabály szerint az új rendszerben fog megvalósulni. Ezért javasolta a Bankszövetség, hogy először csak egy reálisan megválasztott értékhatárnál alacsonyabb összegű tranzakciókat tereljenek át az AFR-be, és csak akkor induljon el a rendszer teljes funkcionalitással, amikor a fejlesztését legutolsóként befejező bank is sikeresen zárja ezt a tesztelést. Ezt az is indokolja, hogy hazaihoz hasonló indulási módra nincs nemzetközi példa, mindenhol volt egy átmeneti pilot időszak.

A lapnak válaszoló pénzintézetek – a Budapest Bank, a CIB, az Erste, a K&H, az MKB, az UniCredit, a Raiffeisen és a Takarék Csoport is – azt állították, hogy az eredeti határidőt tarják irányadónak, és annak megfelelően is haladnak a felkészüléssel. Több bank nyilatkozta, hogy már hónapok óta teszteli a rendszereit. A Budapest Bank az AFR bevezetését még azzal is megfejeli, hogy bevezeti az ún. másodlagos azonosítókat, hogy egy átutalás indításához például csak a kedvezményezett mobilszámát vagy emailcímét kelljen megadni.

Csak a szokásos projektzárás előtti pánik?

A Portfolio emlékeztet arra, hogy eddig minden olyan változásánál (GDPR, PSD2, MiFID2 stb.), ami jelentős IT-fejlesztéssel járt, volt ilyen, végül indokolatlannak bizonyuló pánik. A fejlesztések ugyanis 99 százalékban elkészültek határidőre. "A nagy kérdés most az – írja a lap –, hogy egy 99 százalékos felkészültség elég-e egy ilyen nagy jelentőségű fejlesztésnél, amelyben ha egyetlen láncszem, egyetlen nagybank rendszere felmondja a szolgálatot vagy lassú lesz, akkor már nem, vagy csak részben működik a rendszer." Egy esetleges összeomlásnak igencsak érezhető lenne a hatása.

A teljes Portfolio-cikket a bankok részletes válaszaival egy kattintásnyira találja.

Cloud & big data

Bug bounty programot hirdetett a legaktívabb hekkercsoport

Nem ismert sérülékenységek felfedezéséért általában az érintett cégek szoktak fizetni biztonsági szakembereknek. Ebben az esetben viszont egy bűnözői csoport ajánlott díjazást azoknak, akik hajlandók velük együttműködni.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.