A természetes nyelvek feldolgozása vagy az élethű arcképek összeállítása mellett az Open AI-nál azt is megoldják, hogy az MI emberi felhasználókat figyelve sajátítson el kifejezetten bonyolult műveleteket.

Az Open AI sikeresen betanított egy neurális hálózatot, hogy a videós előképzésnek (video pretraining, VPT) nevezett módszer segítségével úgy váljon képessé a Minecrafttel játszani, hogy azt legnagyobb részt az emberi játékosok tevékenységéről szóló óriási, felcímkézetlen adatkészlet feldolgozásával sajátította el. A rendszer tanítására használt, több tízezer órányi Youtube-os videónak ugyanis csak a töredékét, kétezer órányi anyagot készítették elő ilyen módon, annak alapján pedig egy másik MI címkézte fel a többi videósa anyag oroszlánrészét.

A VPT ennek alapján új távlatokat nyithat az interneten elérhető, praktikusan végtelen mennyiségű, de címkézetlen videós adattömeg hasznosításában egy egyszerű, félig felügyelt imitációs tanulási módszer formájában. A kutatók először egy kis adatkészletet gyűjtenek be az arra vállalkozóktól, ahol a Minecraft kapcsán nem csak a játékról készült felvételeket, de a játékosok műveleteit, billentyűleütéseit vagy egérmozgásait is rögzítik. Ezekkel aztán betanítanak egy olyan inverz dinamikai modellt (inverse dynamics model, IDM), amelyik megjósolja a videó egyes lépéseinél végrehajtott műveleteket.

Az IDM ennek során a múltbeli és jövőbeli információkat is felhasználhatja, hogy egyre pontosabb előrejelzéseket adjon, és az Open AI szerint ez egy sokkal egyszerűbb és sokkal kevesebb adatot igénylő eljárás, mint ha az úgynevezett "behavioral cloning" módszer során a programnak egy nagy csomó korábbi képkocka alapján kellene felismernie és reprodukálnia bizonyos emberi, szubkognitív képességeket. (A nyelvi modellek és a GPT-3 esetében az itt alkalmazott "akciócímkék" a mondatban soron következő szónak felelnének meg, de a Minecraft esetében nyilván teljesen másról van szó.)

Szintlépés az akciócímkékkel

A megfelelően kiképzett IDM segítségével az online videók óriási adathalmazát lehet automatikusan felcímkézni és alkalmazni a rendszerek tanítására. Az Open AI azt reméli, hogy a VPT kikövezi majd az utat az olyan önálló ágensekhez, amelyek az interneten található videók nézegetésévl tanulnak meg egyre összetettebb cselekvéseket. A VPT más módszerekhez képest is izgalmas lehetőséget kínálhat a nyelvi feldolgozáson tú egy sor másik területen: bár a mostani kísérletek a Minecraftre koncentráltak, a modell abban képes volt magától megtanulni egy, az emberek számára több mint 20 percet és sok ezer műveletet igénylő feladat végrehajtását, amihez hasonló eredményt korábban mág nem igazán sikerült elérni.

Mivel maga a Minecraft egy kifejezetten nyílt végű játék, és a natív emberi felhasználói felület (az egér és a billentyűzet) is általános dolognak számít, a kutatók szerint az ilyen programok nagy potenciállal rendelkeznek például a számítógép-használatban. A rendszerek finomhangolására persze a továbbiakban is szükség lesz valamilyen dedikált adathalmazokkal, de ezek csak arra szolgálnak, hogy egyre megbízhatóbbá tegyék a modellek működését. A lényeg, hogy az Open AI szoftvere már nem csak az egyes történések, hanem az azokhoz vezető emberi tevékenység megfigyelésével sajátítja el a különféle tevékenységeket.

Cloud & big data

Podcastokat szinkronizál géppel a Spotify

A svéd szolgáltató egyelőre néhány népszerű podcastot igyekszik minél több emberhez eljuttatni. Természetesen az MI hatékony közreműködésével.
 
A világ a "cloud first" stratégiát követi. Nem kérdés, hogy a IT-biztonságnak is azzal kell tartania a tempót, de nem felejtheti, hogy honnan startolt.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.