A pénzt az EXIM Növekedési Alapból a GB & Partners Kockázati Tőkealap-kezelő biztosítja több lépcsőben.

Komoly tőkebefektetést kapott az elismert IT-biztonsági szakember, Frész Ferenc és társai által 2013-ban alapított Cyber Services Zrt. A GB & Partners Kockázati Tőkealap-kezelő több lépcsőben 600 millió forint tőkével száll be a vállalatba. Ehhez a forrásokat az EXIM Növekedési Alap biztosítja.

A megállapodás szerint a Tőkelap-kezelő jelentős kisebbségi tulajdonhányadot szerez a vállalatban, de annak menedzsmentjét változatlanul hagyja. A vezérigazgatói posztot továbbra is Frész Ferenc alapító-tulajdonos tölti be, és továbbra is ő felel a vállalat stratégiai irányításért. Mádi-Nátor Anett operatív igazgató a nemzetközi kapcsolatokért, Virág Csaba az oktatási üzletágért felel, Nagymajtényi Gábor, a vállalat negyedik alapítója pedig új technológiák, védelmi megoldások kutatásában, üzletfejlesztésében támogatja a menedzsmentet.

A GB & Partners az IT-biztonsági piacban lévő nagy növekedési potenciál miatt látott fantáziát a befektetésben. Iparági várakozások szerint ugyanis a vállalatok a megnövekedett támadási faktorok miatt egyre többet költenek biztonságra, így a szektor értéke 2022-re meg fogja haladni a 230 milliárd dollárt.

Négy év sikere

Bár a Cyber Services Zrt. kiberbiztonsági szolgáltatót csak négy éve alapították, az alapítók kezében sok évnyi szakmai tapasztalat gyűlt össze. Közülük a legismertebb kétségtelenül a cég vezérigazgatója, Frész Ferenc. Frész több mint hat évig irányította a Kürt Zrt. Biztonsági Intelligencia Központját, emellett nagy szerepe volt a hazai etikushacker-képzés elindításában is. 2011-től négy évig a Nemzeti Biztonsági Felügyeletnél dolgozott, ahol feladata volt többek között a proaktív nemzeti kibervédelmi képességek fejlesztése, az incidensek vizsgálata, valamint kibervédelmi módszertanok, politikák és cselekvési tervek kidolgozása és végrehajtása.

A szakember a szélesebb közvélemény előtt 2015-ben, egy az ITBN konferencián tartott előadása kapcsán lett ismert. Az Index beszámolója szerint Frész aggasztó képet festett Magyarország kibervédelmi helyzetéről.

Bár már 2013-ban megalapította a Cyber Services Zrt.-t, amely elsősorban kritikus infrastruktúrát üzemeltető vállalatok (atomerőmű, vízügy, gyógyszeripar, közlekedés stb.) és pénzügyi cégek részére nyújt kibervédelmi szolgáltatásokat, a cég jelen formájában 2015. óta működik, és azóta folyamatosan növekszik. Mindazonáltal bevételei egyelőre szerénynek mondhatók, 2015-ben 36 millió forint nettó árbevétellel, tavaly pedig a Nemzeti Cégtár adatai szerint 55 millió forinttal zárta az évet.

A friss forrásokat a vállalat a szolgáltatási portfólió és a szakértői csapatának bővítésére – rövid időn belül a dolgozók létszámának megduplázása a terv –, valamint az üzleti célcsoport szélesítésére kívánják fordítani. A befektetésről kiadott közlemény szerint a fejlesztések célja, hogy a legfejlettebb kiberbiztonsági szolgáltatásaik ne csak a legnagyobb vállalatok és intézmények, hanem az egyre jobban digitalizálódó kisebb cégek is elérhessék.

Biztonság

Szintet lépett az esport: az NBA is beszáll az egyre jövedelmezőbb üzletbe

Lesz fizetés, pénzjutalom meg minden. Komoly pénzeket tol az amerikai profi kosárlabda liga abba, hogy létrehozza bajnoksága elektronikus változatát.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.