Éveken keresztül a Microsoft PowerPoint volt "A Prezentáció-készítő". Azóta viszont megjelent jó pár trónkövetelő: van, amelyik kinézetével, más pedig egyszerűségével hódít.
Prezentáció: a fogalom sokáig csupán egyfajta megközelítést jelentett. Pendrive-ra másolt PowerPoint fájlokat, amiket előadás előtt rá kellett csatlakoztatni a notebookra (persze, csak ha nem felejtettük otthon). A prezentációkat a felhőben tároló webes megoldásokkal ez a probléma is eltűnik. Ezen kívül egyes új alkalmazásokkel búcsút inthetünk a hagyományos diavetítésnek is, hogy valami látványosabbat és megkapóbbat hozzunk létre.

Magyar formabontás: Prezi
Ha a hagyományos kockáról-kockára megoldások helyett valami újszerűt szeretnénk kipróbálni, akkor a hazai fejlesztésű Prezi mindenképp kipróbálandó. A Somlai-Fischer Szabolcs és Halácsy Péter által alapított szolgáltatás mára a "nagyok" között játszik, nem is véletlenül. Az addigi prezentációs keretekből kilépve a rugalmas szerkeszthetőség és a vizuális sokrétűség jegyében igazán újszerű, hatásos és informatív bemutatókat készíthetünk a segítségével.

A Preziben nincsenek diák, csupán egy szinte bármeddig nagyítható vagy kicsinyíthető terület, melyekre szabad elrendezésben vihetünk fel szöveges, képes, vagy akár bármilyen multimédiás tartalmakat. Ezeket aztán egy lejátszási sorrend szerint állíthatjuk egymás mögé, ám ettől még nem feltétlenül kell lineárisan haladnunk a bemutató során: bármikor kizoomolhatunk, megmutathatjuk a közönségnek a "nagy képet", a pontok közötti összefüggéseket, hogy aztán visszatérhessünk az időzítéshez.

10 hasznos Gmail-tipp vállalkozásoknak
5 tipp a hatékony informatikai védekezéshez
Hasznos tipp: Gmail-statisztika frafikonon

Az ingyenes felhasználó az online felületen szerkesztheti a bemutatókat, de már itt is lehetőség van az elkészült "művek" letöltésére, hogy ezeket internet-kapcsolat hiányában is bemutathassuk. Prezentációink tárolására egyébként ebben a módban 100 megabájt áll rendelkezésünkre: az átlagos "preziző" számára tehát már az ingyenesség is teljesen kielégítő opció.

Rugalmasak a fizetős kategóriák is: az évi 59 dolláros, 500 megabájtos "Enjoy" módban a Prezi vízjele eltávolítható, és az elkészült bemutatókat priváttá is tehetjük. A 159 dolláros éves díj fejében elindítható "Pro" fiókban 2 gigabájtos a tárhely, és megkapjuk a Prezi Desktop offline szerkesztőprogramot is, hogy ne legyünk böngészőhöz kötve. Emellett egyébként lehetőség van kedvezményes tanár-diák licencek, vagy csoportos fiókok megvásárlására is, a fizetős opciók mindegyike ráadásul 30 napig ingyen kipróbálható.


Interaktív diavetítő: SlideRocket
Csoportmunkával köti össze a webes bemutatók készítését a SlideRocket. Bár a felület itt a hagyományos diavetítést követi, ám több kiegészítő lehetőségünk adódik például a vetítések közben végzett kérdőívek vagy kommentek kezelésére, és analitikai eszközökkel vizsgálhatjuk az egyes diák hatékonyságát is.

A SlideRocket együttműködik olyan külső webes alkalmazásokkal is, mint a Google Docs vagy a Flickr, melyek segítségével még aktuálisabbá tehetjük a bemutatót, hiszen beilleszthetünk olyan dokumentumot is, melyet közben más szerkeszt. A szolgáltatás ingyenesen kipróbálható, és különféle árkategóriákat kínál a további működéshez.


Az Alma nyomában: 280 slides
Vannak olyan webes alkalmazások, amelyek mintha nem is az interneten futnának, érzetre inkább hagyományos, gépre telepített szoftver érzetét keltik. A 280 Slides-t sokan hasonlítják az Apple Keynote-jához, és ez egyáltalán nem véletlen, mivel két fejlesztője a cupertinói vállalattól érkezett.

Ugyan a 280 Slides nem kínál hatalmas újításokat és megdöbbentő felületet, de kifejezetten arra hegyezték ki, hogy villámgyorsan hozhassunk létre mutatós prezentációkat. Képes PowerPoint formátumban menteni és be is olvassa a Microsoft szoftverével készült fájlokat, és ami fontos: ingyenes.


Mindenkinek: Google Docs Presentations A Google prezentációs alkalmazása az egyik legkorábbi "versenyző" az internetes bemutatókészítők között. Bár sokan bírálják azért, mert annak idején csupán egy végletekig egyszerűsített PowerPoint klónként indult, és azóta sem fejlődött túl sokat, az tény, hogy egy ingyenes Google fiók birtokában korlátlanul használható.

A diákhoz szövegeket, képeket, videókat adhatunk hozzá, rajzolhatunk alakzatokat, és előadói jegyzeteket is előkészíthetünk a vetítés mellé. Ráadásul egyre több a csoportmunkával kapcsolatos lehetőség is, a legújabb fejlesztések közé a verziókövetés, megjegyzések és online chat tartozik.


Hangban mondom el: Zoho Show Alapfunkcióit tekintve a Zoho Show is csupán egyfajta klón, a hagyományos diavetítéses módszert használja. Itt is vannak azonban érdekes funkciók: egy bizonyos meghívott nézőközönséggel megoszthatjuk például számítógépünk képernyőjét is, de lehetőségünk van hangos csevegésre is.

Az ingyenes alkalmazás következő verziójában lesz elérhető a PowerPoint import/export, az animációk kezelése és a diagramok használata is.

Természetes regenerációt hozott az agy-gép interfész

Egy svájci kutatóközpontban szó szerint és átvitt értelemben is hatalmas lépést tett egy csigolyasérülés miatt lebénult páciens.
 
Hirdetés

Felhőköltségek optimalizálása a EURO ONE Számítástechnikai Zrt.-vel

Hogyan lehet költségoldalon megteremteni az egyensúlyt a különböző felhős konstrukciók között?

Az on-premise, cloud és hibrid rendszerek között egyértelmű győztest hirdetni nem lehet, de érdemes végig venni azokat a szempontokat, amik meghatározzák, milyen kiadásokkal kell számolni.

a melléklet támogatója az Euro One

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.