Tegnap az Invitech is a csillapíthatatlan étvágyú cég kosarába került. Megkerülhetetlen szereplője lesz a kommunikációs és adatközponti szektornak.
Hirdetés
 

Két héttel azután, hogy az Antenna Hungária többségi részesedésének megszerzéséről írt alá megállapodást Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszterrel, a 4iG újabb jelentős akvizíciót jelentett be. A legfrissebb szerzemény az Invitech és leányvállalata, az InviTechnokom. Ezzel a telekommunikáció és az IT hálózati infrastruktúra-szolgáltatás területének egyik vezető társasága kerül a tulajdonába. A vállalat, melynek jelenlegi tulajdonosa a ciprusi bejegyzésű Rotamona Limited, az akvizíció után a 4iG és a magyar állam együttműködésével létrejövő távközlési szuperholding része lesz, mondta Jászai Gellért, a 4iG elnök-vezérigazgatója.

11 ezer km optikai hálózat, 5 adatközpont

A két évtizede alapított, kb. 600 főt foglalkoztató vállalat komplex infokommunikációs szolgáltatásokat nyújt több mint ötezer vállalati, intézményi és nagykereskedelmi ügyfelének. Egyaránt kínál a szélessávú üzleti internetet, adatközponti szolgáltatásokat, IT-biztonsági és felhő megoldásokat, valamint hang- és IT-szolgáltatások. 11 határátlépő ponttal rendelkező, összesen 11 ezer km országos lefedettségű saját optikai hálózata a második legnagyobb Magyarországon. Van öt adatközpontja, és jelentős ügyfelei között ott van az összes hazai mobilszolgáltató, valamit a legnagyobb vállalatok.

Az akvizíció fontos lépés az end-to-end szolgáltatások kiépítésében a 4iG számára, amellyel a telekommunikáció mellett az informatikához köthető területeken is (pl. felhő, adatközpont, IoT) bővíteni tudja majd szolgáltatásait a cégcsoport. A tőkepiaci társaság távközlési portfóliójának építésében pedig az Invitech optikai gerinchálózata és egyéb adatátvitel megoldásai, valamint az üzleti kommunikációs szolgáltatások biztosítanak majd kiemelkedő szinergiát és növekedési lehetőséget, írja a 4iG közleményében.

A Portfolio becslése szerint a vételár 4-8 évnyi EBITDA lehet (a hasonló európai szolgáltatók piaci értéke ilyen határok között mozog). Ez, valamint az Invitech tavalyi 9 milliárdos EBITDA-ja alapján 36-72 milliárd forint közötti vételár jön ki. Az akvizíciót a 4iG bankhitel mellett nagy volumenű részvény- és kötvénykibocsátásból fedezheti, véli a gazdasági lap.

Egyre hosszabb a lista

Jászai Gellérték őrült tempóban vásárolnak. Az Antenna Hungáriát már említettük, de idén vásárolták fel a Hungaro DigiTelt, a Poli Computer PC Kft.-t, valamint a DataCenter Group kizárólagos magyarországi képviselőjeként működő Spacenet Zrt. 70 százalékát. Ezzel együtt a portfólió is szélesedett, Jászaiék még a magyar űrkutatásban is láttak fantáziát.

Az, hogy az Antenna Hungáriával közösen is komoly terveik vannak, sokaknak tavasszal, a DIGI Távközlési Szolgáltató Kft.-re, az Invitelre és az I TV-re vonatkozó felvásárlási szándékuk bejelentésekor vált nyilvánvalóvá. Jászai Gellért akkor azt nyilatkozta, hogy a tranzakció azért fontos, mert az Antenna Hungáriával közösen tervezett nemzeti távközlési platform létrehozásában fontos szerep jutna a DIGI-nek.

Piaci hírek

Lebuktatta az OpenSignal az amerikai 5G-t, alig gyorsabb a 4G-nél

A felhasználók agyának rózsaszín köddel borításában profik a szolgáltatók. Meglehet, túl bonyolult is a technológia.
 
Míg korábban a kínálat szűkösségén fanyaloghattunk, most inkább a bőség zavara viheti tévútra a vállalatokat.

a melléklet támogatója a Tech Data

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.